Στηρίζει τις προσπάθειες η μαλαισιανή κυβέρνηση τις προσπάθειες νέων ερευνών ώστε να ανακαλυφθεί τι συνέβη στην εξαφανισμένη πτήση MH370 και να δωθούν απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων επιβατών
«Άφαντη» εξακολουθεί να παραμένει η πτήση MH370 της Malaysia Airlines, που εξαφανίστηκε πριν από δέκα χρόνια, χωρίς κανένα ίχνος, βυθίζοντας στην απελπισία τις οικογένειες των 239 επιβαινόντων, προκαλώντας παράλληλα σενάρια συνωμοσιών και μυστηρίου. Η πτήση της Malaysia Airlines από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014.
Παρά τις εκτεταμένες πολυεθνικές έρευνες στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό, όπου πιστεύεται ότι συνετρίβη το αεροσκάφος, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του.
Τώρα η κυβέρνηση της Μαλαισίας, δείχνει πρόθυμη να υποστηρίξει την πρόταση για έρευνα από την εταιρεία θαλάσσιας ρομποτικής Ocean Infinity με έδρα τις ΗΠΑ για έρευνα 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό, στα ανοιχτά της Αυστραλίας.
Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας , Άντονι Λόκε, δήλωσε ότι εξετάζει την πρόταση, η οποία βασιζόταν σε «κανένα εύρημα, χωρίς αμοιβή».
«Όσον αφορά στην κυβέρνηση της Μαλαισίας, είμαστε δεσμευμένοι στη δικαιοσύνη και η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί», είπε σε μια δεκαετή τελετή μνήμης στην Κουάλα Λουμπούρ την Κυριακή, όπου συγκεντρώθηκαν συγγενείς των θυμάτων.
«Η κυβέρνηση είναι σταθερή στην αποφασιστικότητά μας να εντοπίσουμε το MH370. Ελπίζουμε πραγματικά η αναζήτηση να μπορέσει να βρει το αεροπλάνο και να δώσει την αλήθεια στους κοντινούς συγγενείς».
Πηγή φώτο: AP
Η τελευταία επίσημη έρευνα για το αεροσκάφος ήταν το 2018 – επίσης από την Ocean Infinity – η οποία δεν έριξε φως στο τι μπορεί να συνέβη στο αεροπλάνο ή στους επιβάτες του.
Το Αυστραλιανό Γραφείο Ασφάλειας Μεταφορών (ATSB) διεξήγαγε υποβρύχια έρευνα για το αεροπλάνο στον νότιο Ινδικό Ωκεανό από τον Μάιο του 2014 έως ότου η επιχείρηση ανεστάλη τον Ιανουάριο του 2017.
Τα συντρίμμια του MH370 δεν έχουν βρεθεί ακόμη σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, παρά την εξαφάνισή του που πυροδότησε τη μεγαλύτερη πολυεθνική έρευνα αέρος-θαλάσσης ποτέ.
Η πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ είχε προορισμό το Πεκίνο και μετέφερε επιβάτες από 14 διαφορετικές χώρες.
Μέσα σε 40 λεπτά από αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια πτήση ρουτίνας, το MH370 πέρασε από τη Μαλαισία στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ.
Ήταν εκείνη τη στιγμή που το επιβατικό αεροπλάνο χάθηκε από πολιτικά ραντάρ και ακούστηκαν τα διαβόητα πλέον τελευταία λόγια του καπετάνιου.
‘Καληνύχτα, Μαλαισία 370.’
Η εξαφάνιση του αεροπλάνου έχει προκαλέσει αμέτρητες θεωρίες για το τι μπορεί να συνέβη, συμπεριλαμβανομένης μιας ότι επρόκειτο για φόνο-αυτοκτονία από τον πιλότο.