“Ληστρική” συλλογή ρίγανης, τσαγιού κι άλλων αρωματικών φυτών στα ορεινά του Νομού

Ρίγανη, τσάι του βουνού, μέντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, θυμάρι, δενδρολίβανο, δυόσμος… Σε πολλές περιοχές του Νομού, αυτές τις ημέρες, είναι σε εξέλιξη μια πραγματική επιδρομή για τη συλλογή βοτάνων κι αρωματικών φυτών. Ειδικά σε ορεινές περιοχές και σε χωριά η συλλογή αυτών των φυτών αποτελεί ετήσια συνήθεια με πολλούς λάτρεις του είδους που είτε τα χρησιμοποιούν για ιδιωτική χρήση, είτε τα εμπορεύονται.

Μάλιστα δεν λείπουν και τα ατυχήματα καθώς η συλλογή γίνεται σε δύσβατες περιοχές. Η συλλογή των αρωματικών φυτών αποτελεί «τέχνη» και κάποιοι έχουν εξελιχθεί σε ειδήμονες. Πρέπει να ξέρεις που θα τα βρεις και να ξεχωρίζεις τα είδη των φυτών.

Ελάχιστοι εντούτοις γνωρίζουν ότι η συλλογή αυτών των φυτών πρέπει να γίνεται υπό όρους που ορίζονται από το Δασαρχείο καθώς επίσης κι ότι οι ποσότητες πρέπει να είναι συγκεκριμένες και με βάση τα προβλεπόμενα.

Πολλά είδη στις ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων

Στις ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων φύονται πολλά είδη αρωματικών φυτών, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού, η μέντα, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο άγριος δυόσμος κ.α. και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής χλωρίδας.

«Η οικολογική τους αξία είναι μεγάλη, αφού συντηρούν πλήθος άγριων εντόμων, έχουν όμως και μεγάλη θεραπευτική – οικονομική αξία ως βότανα και μελισσοκομικά φυτά» μας αναφέρει ο Διευθυντής Δασών Τρικάλων Χρήστος Κουτσονάσιος.

Όπως εξηγεί όλοι οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, όπως τα βότανα πρέπει να διαχειρίζονται σωστά με γνώμονα την αειφορική κάρπωση, δηλαδή να παίρνουμε από τη φύση τόσα, όσα αυτή μπορεί γρήγορα να αναπληρώσει. Το ακριβώς αντίθετο είναι η υπερκάρπωση από την οποία κινδυνεύουν ορισμένα αρωματικά φυτά.

Στην κορυφή της προτίμησης η ρίγανη και το τσάι

«Η ρίγανη και το τσάι του βουνού βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αλόγιστη συλλογή με σκοπό την παράνομη εμπορία, με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές του Νομού μας» υπογραμμίζει ο κ. Κουτσονάσιος.

Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους, αλλά και με σπόρους. Συνεπώς όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός μεν να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου δε να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά.

Υπό όρους

Τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας έχουν εκδώσει Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις με τις οποίες επιτρέπουν την συλλογή κυρίως του τσαγιού και της ρίγανης κατά την εποχή της ωρίμανσης, υπό όρους. Συγκεκριμένα ρυθμίζουν το χρόνο, τον τρόπο αλλά και την συνολική ποσότητα κατ΄ άτομο.

  Α) Από τα μέσα μηνός Ιουλίου έως και μέσα Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η συλλογή του τσαγιού και

  Β) Μετά τις 10 Αυγούστου έως και τέλους μηνός Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η συλλογή της ρίγανης.

Και στις δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η συλλογή μόνον με κοπή και όχι εκρίζωση, όπως ήδη επισημάνθηκε.

Ποσότητες

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσονάσιο η  επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής κατ’ άτομο για προσωπική χρήση για τα αρωματικά φυτά που φύονται στα ορεινά του Νομού μας και που είναι στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού όπως: η ρίγανη, τσάι του βουνού, μέντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, θυμάρι, δενδρολίβανο, δυόσμος κ.α. είναι:

α) Για μεν την περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Καλαμπάκας ½ του κιλού κατ΄ άτομο την ημέρα και μέχρι 1½ κιλά συνολικά το χρόνο.

β)  Για δε την περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Τρικάλων 1 κιλό κατ΄ άτομο την η-μέρα και μέχρι 2 κιλά συνολικά το χρόνο, πέραν των παραπάνω ποσοτήτων απαιτείται άδεια της Δασικής Αρχής.

Τονίζουμε δε ότι, όσοι εκ των πολιτών έχουν δημιουργήσει νόμιμες φυτείες αρωματικών ειδών, προς εμπορία θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους Δασαρχεία του Νομού προκειμένου να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες άδειες συλλογής και διακίνησης των αρωματικών φυτών.

Ο κ. Κουτσονάσιος

Έλεγχοι, περιπολίες και πρόστιμα

«Δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένοι ασυνείδητοι να προβαίνουν σε καταστροφική υπερσυλλογή των συγκεκριμένων βοτάνων τσαγιού και ρίγανης κυρίως, τα οποία θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους» τονίζει ο κ. Κουτσονάσιος ο οποίος υπογραμμίζει ότι «επειδή ως αρμόδια υπηρεσία έχουμε την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος γνωρίζουμε στο κοινό ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνεχείς ελέγχους και περιπολίες σε γνωστά στην υπηρεσία σημεία συλλογής των και σε σημεία εμπορίας καθ΄ όλο το 24ωρο και επιβολής αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες στα πλαίσια εφαρμογής των δασικών διατάξεων» αναφέρει και προσθέτει  «Στην προσπάθεια μας αυτή ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση και συνδρομή των πολιτών, τούτο επιβάλλεται από όλους μας, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της ληστρικής συλ-λογής των αρωματικών φυτών κυρίως τσαγιού και ρίγανης και να αποτρέψουμε τον κίν-δυνο εξαφάνισής των από ορεινές περιοχές του Νομού μας στις οποίες από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούν την τοπική χλωρίδα και κληρονομιά της χώρας μας και αυτό αποτελεί χρέος όλων μας»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ