Λιλά… χωράφια με μεθυστικά αρώματα στον Τρικαλινό κάμπο

Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες του κάμπου δοκιμάζουν νέες καλλιέργειες στα χωράφια τους. Οι παραδοσιακές μονοετείς καλλιέργειες σιτηρά, βαμβάκι, καλαμπόκι κ.ά. ολοένα γίνονται και πιο ασύμφορες γιατί αποδίδουν μικρές ποσότητες προϊόντος, λόγω του ότι τα χωράφια έχουν εξαντληθεί με τις επαναλαμβανόμενες καλλιέργειες. Επίσης οι τιμές των παραδοσιακών προϊόντων είναι ασταθείς και συνήθως χαμηλές και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος καλλιέργειας και παραγωγής εντείνουν την αγωνία των αγροτών για το μελλοντικό τους εισόδημα. Για τον λόγο αυτόν δοκιμάζουν νέες καλλιέργειες, κυρίως πολυετείς, όπως είναι η δενδροκομία (καρυδιές, αμυγδαλιές, καστανιές κ.ά.) και τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια αρωματικών φυτών, κυρίως λεβάντας.

Οι φωτογραφίες του κ. Χρήστου Μπουλούμπαση δυστυχώς δεν μπορούν να μεταφέρουν τα μεθυστικά αρώματα, αναδεικνύουν όμως την ομορφιά των συγκεκριμένων καλλιεργειών λεβάντας στην Οιχαλία Τρικάλων. “Το χωράφι βρίσκεται κοντά στην κατοικημένη περιοχή του χωριού και μοσχοβολάει ενώ είναι απολαυστικός ο ήχος των ζουζουνιών και των μελισσών που πετάνε πάνω από τα λιλά άνθη. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης της καλλιέργειας δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης” μας πληροφορεί ο κ. Μπουλούμπασης.

Η λεβάντα είναι πολυετής καλλιέργεια (10-12 χρόνια) επομένως δεν έχει υψηλά ετήσια καλλιεργητικά έξοδα και επιπλέον δεν χρειάζεται εντατικό πότισμα κατά πρώτο λόγο, γιατί ολοκληρώνεται η ανθοφορία της πριν τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού και κατά δεύτερο λόγο, γιατί δεν χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί. Το συγκεκριμένο χωράφι για παράδειγμα φέτος δεν χρειάστηκε να ποτιστεί καθόλου τεχνητά, λόγω των βροχοπτώσεων και απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της παραγωγής με ένα ή κανένα τεχνητό πότισμα.

Η συγκομιδή των ανθέων γίνεται με ειδικές αλωνιστικές μηχανές οι οποίες προσαρτώνται στους γεωργικούς ανελκυστήρες. Τα άνθη μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις απόσταξης αιθέριου ελαίου. Το αιθέριο έλαιο των ανθέων της λεβάντας είναι υψηλής ποιότητας. Χαμηλώνει η ποιότητά του και αυξάνει η ποσότητα αν ο αγρότης επιλέξει να θερίσει μαζί με τα άνθη και φύλλα. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική,  στην αρωματοποιεία, σαπωνοποιεία κ.ά.

Στο νομό Τρικάλων τα τελευταία χρόνια κάθε χρόνο εμφανίζονται και νέα χωράφια με καλλιέργεια λεβάντας. Στον Δήμο Φαρκαδόνας υπάρχει καλλιέργεια λεβάντας στα πρώτα στάδια στην Πηνειάδα, Οιχαλία και Νομή.

Ευχαριστούμε τον κ. Μπουλούμπαση για τις όμορφες εικόνες και τις πληροφορίες που μας έδωσε για να γίνει το ρεπορτάζ.