Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα

Δεν τα λες τσουρεκάκια, δεν τα λες κουλουράκια, μπορείς να τα πεις  τσουρεκοκουλουράκια..
Είναι τα γνήσια, τα μοναδικά Λευκαδίτικα λαδοκουλουράκια…
Τρελαίνομαι γι’αυτά τα κουλούρια… Δε μπορείς να φας μόνο ένα…
Ιδανικά και για νηστεία….

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 45-50 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. προζύμι (προαιρετικά)
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 κρασοπότηρο ζάχαρη
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.γ γεμάτο κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ γαρίφαλο
1 κ.γ κοφτό μαχλέπι σκόνη
2 βανίλιες
1 κ.γ κοφτό αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη ρίχνω το αλεύρι,το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύω καλά με τα χέρια να βραχεί το αλεύρι με το λάδι.
Τρίβω το μείγμα να γίνει σαν »τραχανάς».  Προσθέτω τα μυρωδικά, το αλάτι και ανακατεύω.
Ρίχνω το προζύμι αν βάλω,αλλιώς ρίχνω τη μαγιά, (ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ!!!) και νεράκι χλιαρό όσο πάρει να γίνει μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίς να αφήσω την ζύμη να φουσκώσει πλάθω κουλουράκια και τα βάζω σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνω να φουσκώσουν 2-3 ώρες τώρα το καλοκαίρι και παραπάνω ώρες το χειμώνα.
Αφού φουσκώσουν τα ψήνω στους 150 με αέρα για 25 λεπτά.
Εγώ αφού κρυώσουν τα διατηρώ στην κατάψυξη και βγάζω κάθε φορά όσα θέλω να καταναλώσω. Έτσι είναι πάντα φρέσκα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου.

Τις συνταγές της  φίλης μας μπορείτε να βλέπετε στην σελίδα της «Οι Λιχουδιές της Σόφης»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ