Λαρισαίοι επιστήμονες δημιουργούν στη Γερμανία την πρώτη μονάδα διατροφής ενάντια στον κορωνοϊό!

Η Κλινική Buchinger στην μικρή πολή Umberlingen, δίπλα στη λίμνη της Κωστάντζας στη Γερμανία, είναι η πιο γνωστή διαιτολογική κλινική στην Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο κλινικές, η μια στη Γερμανία και η άλλη στην Marbella της Ισπανίας. Φιλοξενούν περίπου 6500 άτομα τον χρόνο (130 δωμάτια και κάθε κλινική), τα οποία κάνουν ειδικές διατροφοθεραπείες 12-25 ημερών, για διάφορους λόγους. Από απλό αδυνάτισμα μέχρι παρεμβάσεις για ειδικές παθήσεις. Διαθέτουν προσωπικό 170 ατόμων στη Γερμανία και άλλα τόσα στην Ισπανία.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι γνωστή διεθνώς για την πρωτοποριακή δουλειά της. Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής Δ. Κουρέτας εδώ και πέντε χρόνια αποφάσισαν με τους συνεργάτες του να δημιουργήσουν μια εταιρεία, μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την spin-off Foodoxys, γιατί το γραφειοκρατικό περιβάλλον του Ελληνικού δημοσίου περιόριζε πολύ την επέκταση των δραστηριοτήτων της ερευνητικής ομάδας του. Απευθύνθηκαν λοιπόν στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αποφάσισαν από κοινού να δημιουργήσουν ουσιαστικά την πρώτη τέτοιου τύπου εταιρεία για το Πανεπιστήμιο. Αναζήτησαν χρηματοδότηση και κατάφεραν να πάρουν ένα σημαντικό ποσό 250.000 ευρώ απο το επενδυτικό fund, Unifund. Το ποσό αυτό τους επέτρεψε να αναπτυχθούν.

Τι πρακτικά κάνουν όμως και γιατί τους “έψαξαν” οι Γερμανοί;

Η ομάδα Κουρέτα έχουν ήδη δημοσιεύσει 200 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και πέρυσι σε μια δημοσίευση τους στο περιοδικό Current Opinionin Toxicology , περιέγραψαν για πρώτη φορά πώς από λίγες σταγόνες αίμα, πριν ξεκινήσει μια διατροφική παρέμβαση και μετά την παρέμβαση, είναι σε θέση με ειδικούς γενετικούς αλγορίθμους, αναλύοντας την έκφραση κρίσιμων γονιδίων στα κύτταρα ενός ατόμου τα οποία καλλιεργούν, να βρουν τι έχει αλλάξει και πρακτικά σε τι ωφέλησε κάποιον μια διατροφική παρέμβαση. Βάσει δε του προφίλ της έκφρασης των γονιδίων αυτών δημιουργούν για κάθε άτομο ένα εντελώς προσωπικό διαιτολόγιο. Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των Γερμανών γιατρών στην βιβλιογραφία και έψαξαν να βρουν την ερευνητική ομάδα στην Ελλάδα και να τους καλέσουν στη Γερμανία και στη συνέχεια επισκέφτηκαν οι ίδιοι τη Λάρισα για να δουν από κοντά το εργαστήριο. Ουσιαστικά οι Έλληνες τους πρόσφεραν μια πολύ εξειδικευμένη υπηρεσία, με την οποία οι πελάτες τους μπορούν να δουν σε λίγες μέρες πώς η διατροφοθεραπεία που κάνουν στην κλινική τους άλλαξε την έκφραση σε γονίδια που έχουν σχέση με την αντιγήρανση και την κυτταροπροστασία. Κάτι μοναδικό σε παγκόσμια βάση ως υπηρεσία.

Έτσι υπογράφηκε συμβόλαιο συνεργασίας της κλινικής με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άρχισαν να αναλύουν τα δεδομένα των ατόμων που έμπαιναν στο πρόγραμμα αυτό. Η ερευνητική ομάδα είχε πλέον άτομα στη Γερμανία που εργάζονταν στο κοινό πρόγραμμα.

Μέσα τους πρώτους μήνες κατάλαβαν ότι μετά την συγκεκριμένη νηστειοθεραπεία, μέσα σε δέκα μέρες συντελούνταν μια εκπληκτική μεταβολική αλλαγή η οποία βέβαια είχε σε ένα βαθμό είχε ήδη δημοσιευτεί το 2019 από την ομάδα. Τώρα έβρισκαν ότι όσοι έμπαιναν στο πρόγραμμα υφίσταντο μια εκ βάθρων ενίσχυση του αντιοξειδωτικού μηχανισμού τους μετά την δεκαήμερη νηστειοθεραπεία. Μιλώντας με μεγάλη ερευνητική ομάδα από την Σουηδία, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ιούς, άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι αυτά που είχαν ανακαλύψει πρόσφατα οι Σουηδοί , δηλαδή ότι οι ασθενείς με COVID είχαν μια κατακρήμνιση στο αντιοξειδωτικό τους σύστημα, μπορεί να είχαν απόλυτη σχέση με αυτά που έβρισκαν στους δικούς τους υγιείς που έκαναν νηστεία.

Μέσα σε λίγους μήνες ανέλυσαν 107 άτομα που είχαν μπει στο πρόγραμμα και απέδειξαν αυτό που είχαν υποψιαστεί: η νηστειοθεραπεία στην κλινική Buchinger ενεργοποιεί τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς και έτσι τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει στην κλινική η πρώτη μονάδα παγκοσμίως με αποδεδειγμένο πλέον τρόπο ενίσχυσης του αντιοξειδωτικού μηχανισμού και η οποία θα προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν μια πολύ εξειδικευμένη παρέμβαση που θα ενισχύει τον οργανισμό τους ενάντια στην ενδεχόμενη προσβολή από COVID. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε  στο διεθνές περιοδικό Antioxidants.

Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής Δ. Κουρέτας, “η συμφωνία αυτή μας αλλάζει τα πλάνα και μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά πλέον. Τις μετοχές της εταιρείας (στην οποία βέβαια εργάζονται κιόλας) κατέχουν απόφοιτοι του τμήματος Βιοχημείας στη Λάρισα, νέοι βιοχημικοί-βιοτεχνολόγοι. Ο CEO της εταιρείας βιοχημικός με μάστερ Φώτης Τέκος σημειώνει: “Η δημιουργία της εταιρείας μας άλλαξε τη ζωή και μας κράτησε στη χώρα. Αλλιώς θα είχαμε φύγει στο εξωτερικό”.

“Αποδείξαμε στην πράξη ότι το πανεπιστήμιο επιχειρεί για τους φοιτητές του. Δεν έχει σημασία να είσαι στην Ελλάδα ή κάπου αλλού, αρκεί να έχεις σχέδιο, στρατηγική και όραμα . Αυτά χτίζονται σιγά- σιγά, με πίστη και υπομονή. Και βασικά να μπορούν να εμπνευστούν οι φοιτητές από αυτά που κάνουμε γιατί αλλιώς θα φύγουν”, συμπληρώνει με νόημα ο κ. Κουρέτας.

www.larissapress.gr