Ένα αφράτο παντεσπάνι κομμένο σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια, καλυμμένο με μια παραδοσιακή σοκολάτα σάλτσα και περασμένο σε νιφάδες καρύδας. Χωρισμένο πολλές φορές στα δύο με ένα στρώμα κρέμας ή μαρμελάδας φράουλας . Μας έρχεται από την μακρινή Αυστραλία αλλά το συναντάμε συνήθως και στα καταστήματα, όπως καφετέριες, μπαρ γεύμα, αρτοποιεία, βιοτεχνίες και τα σούπερ μάρκετ στη Νότια Αφρική.
Το όνομά του, λέγεται , ότι το πήρε από το Λόρδο Lamington, ο οποίος υπηρέτησε ως κυβερνήτης του Queensland από το 1896 –έως το 1901. Μια εκδοχή ισχυρίζεται, πιο συγκεκριμένα, ότι το γλυκό μοιάζει με τα τσόχινα καπέλα Homburg που συνήθιζε να φοράει ο λόρδος . Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι το γλυκό πήρε το όνομά του από το χωριό Lamington, South Lanarkshire στη Σκοτία από όπου καταγόταν ο λόρδος… Ο εμπνευστής του γλυκού, αν και δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές , λέγεται, ότι είναι ο σεφ του λόρδου, Armand Galland, ο οποίος κλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμάσει κάτι για απρόσμενους επισκέπτες του λόρδου. Πάντως το μόνο επιβεβαιωμένο είναι ότι το γλυκό έχει σχέση με το λόρδο Lamington
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 20 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΑ :
4 αυγά ,
210 γρ. ζάχαρη ,
300 γρ. αλεύρι,
135 γρ. κορν φαλουρ ,
180 γρ .βούτυρο, ψιλοκομμένο σε θερμοκρασία δωματίου ,
30 ml βραστό νερό,
2 βανίλες,
1 μπέκιν,
220 γρ. γάλα,
2 φλιτζάνια νιφάδες ινδικής καρύδας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
1 ¼ κούπα ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή ζάχαρη)
1 κούπα σκόνη κακάο χωρίς γλυκαντικά
1 κούπα γάλα εβαπορέ
λίγο αλάτι
1κ.γ. βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ :
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα με 20 γρ. ζάχαρη Στο μίξερ χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη να έχουμε ένα αφράτο μείγμα (περίπου 7-8 λεπτά ). Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο με το βραστό νερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε τις βανίλιες και σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ (κοσκινισμένα) εναλλάξ με το γάλα. Αναμειγνύουμε με μια μαρίζ. Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα αναδιπλώνοντας το μείγμα. Τοποθετούμε το μείγμα σε ταψάκι τετράγωνο ή ορθογώνιο Ψήνουμε στους 170ο για 40 -45 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, πρέπει να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψουμε. Μόλις κρυώσει καλό είναι να το βάλουμε για 3-4 ώρες στο ψυγείο . Ο λόγος είναι να μην αφήνει ψίχουλα όταν το κόψουμε Κόβουμε τις άκρες και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Το κάθε τετράγωνο κομμάτι το κόβουμε στη μέση και τοποθετούμε λίγη μαρμελάδα. Η Αυστραλιανή συνταγή θέλει μαρμελάδα φράουλα. Εγώ έβαλα μαρμελάδα φρούτα του δάσους στα μισά και στα υπόλοιπα έβαλα κρέμα πατισερί .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τη βανίλια μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα και τα βάζουμε στη φωτιά σα χαμηλή θερμοκρασία να βράσουν για 3-4 λεπτά. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά , ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα σοκολάτας να κρυώσει. Την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Βουτάμε τα μικρά τετράγωνα κέικ στη σάλτσα σοκολάτας και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να στραγγίξει η σοκολάτα που περισσεύει. Τα περνάμε από νιφάδες καρύδας.
Καλή επιτυχία.