Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδόνας – “Ελάχιστες οι ενέργειες της κυβέρνησης για τον σεισμό”

Έχει περάσει σχεδόν μισός μήνας αφότου ο πρώτος μεγάλος σεισμός έπληξε το δήμο Φαρκαδόνας προκαλώντας ζημιές ή καταστροφή σε δημοτικά κτήρια, σε πολλά σπίτια και μικρούς επαγγελματικούς χώρους.

Παράλληλα σε απόγνωση εξακολουθούν να βρίσκονται οι πληγέντες από τον σεισμό συνδημότες μας καθώς τα άμεσα και πιεστικά προβλήματά τους συνεχίζουν να τους μαστίζουν παρά τις συχνές επισκέψεις και εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής. Οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι ελάχιστες και η υλοποίησή τους πολύ αργή για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών και των ζημιών, το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ, που δόθηκε στο δήμο μας είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στον αριθμό των άστεγων οικογενειών, της κάλυψης των αναγκών τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εδώ και χρόνια αναδεικνύουμε και διεκδικούμε τα ζητήματα της αντισεισμικής θωράκισης των περιοχών μας. Τελευταία, στην συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021, μόλις 3 μήνες πριν, τέλος του περασμένου Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα ανάμεσα στις επισημάνσεις και αιτήματά μας περιλαμβάνονταν και η έλλειψη πόρων και σχεδιασμών για την διενέργεια μελετών αναφορικά με την στατικότητα του συνόλου των κτηρίων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του δήμου, καθώς η πλειονότητα αυτών κατασκευάστηκε πριν την σύσταση του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού.  Τα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη και έρχεται τώρα η σκληρή πραγματικότητα που αποδεικνύει το πόσο αναγκαία και ρεαλιστικά είναι.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν τα σεισμικά φαινόμενα στην περιοχή μας οφείλονται στην τρωτότητα των κτηρίων. Ωστόσο η μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη δίνει πλέον τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης των συνεπειών στην ζωή και περιουσία του λαού και ευρύτερα των επιπτώσεων των σεισμών και υπολοίπων φυσικών καταστροφών. Αυτή η τεράστια αντίφαση που εκδηλώνεται ανάμεσα σ’ αυτήν την δυνατότητα και στη σκληρή πραγματικότητα που συνοδεύει την επόμενη μέρα των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των σεισμών, υπογραμμίζει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες  ανάγκες με τη λογική κόστους – οφέλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδόνας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες συνδημότες μας, αναγνωρίζουμε απόλυτα και διεκδικούμε το σύνολο των μέτρων που αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά τις μεγάλες και επιτακτικές ανάγκες τους εξαιτίας των σεισμικών φαινομένων:

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στεργίου Ευαγγελία

Βανακάρα Αφροδίτη