ΛΑΓΑΝΑ ΤΡΑΓΑΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ … ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΞΕΡΟΨΗΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΣΙ ΚΡΙΤΣΙ …
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 500 γρ. αλεύρι ζυμωτό
50 γρ. ούζο
15 γρ. αλάτι
25 γρ. ζάχαρη
8 γρ. ξηρή μάγια ή 25 γρ. νωπή
30 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. νερό
Εκτέλεση
Ενεργοποίησα την ξηρή η την νωπή μάγια για 20 λεπτά μέσα στον κάδο του μίξερ με το νερό της συνταγής την ζάχαρη και 3-4 κουταλιές από το ζυμωτό αλεύρι μας . Μετά βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο , ζυμώνουμε 4 λεπτά στο πολύ χαμηλό και 2 λεπτά σε μέση ταχύτητα. Αφήνουμε στον κάδο μέσα 30 λεπτά να φουσκώσει . Μετά φτιάχνω ένα ή δύο καρβέλια και το αφήνω 30 λεπτά να ξεκουραστεί , ανοίγω σε σχήμα να γεμίζει το ταψί του φούρνου χρησιμοποιώντας ξύλινη βέργα ή πλάστη , βάζω σουσάμι πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και βάζω επάνω την ανοιγμένη ζύμη τρυπάω καλά με πιρούνι και αφήνω 30 λεπτά να γίνει , βρέχω με μείγμα που έχει μέσα νερό (1 φλ του καφέ Ελληνικού) μια κουτ. σούπας ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού ταχίνι και μια κουταλιά αλεύρι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, περνάω όλη την επιφάνεια και ρίχνω σουσάμι μπόλικο. Σκεπάζω να γίνει σε ζεστό περιβάλλον για 35-40 λεπτά , πατάω με τις άκρες των δάχτυλων να δημιουργήσω κρατήρες στην επιφάνεια και ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα, 25-30 λεπτά ανάλογα με το ποσό μαλακή ή τραγανή την θέλουμε.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας George Chatzigiatroudakis.