Για να φτάσει κανείς στην Κρανιά ξεκινώντας από τα Τρίκαλα, χρειάζεται περίπου 90-100 λεπτά οδήγησης σε μια ανηφορική διαδρομή που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι όποιες δυσκολίες αντισταθμίζονται από το μαγευτικό τοπίο, ειδικά αφού ο οδηγός αφήσει πίσω του τους εντυπωσιακούς βράχους των Μετεώρων.
Η Κρανιά ή Κρανέα (La Kornu) είναι ένα βλάχικο ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές της νότιας Πίνδου. Η ευρύτερη περιοχή καλύπτεται από ένα πλούσιο δάσος με έλατα και οξιές, που θεωρείται από τα ομορφότερα της Θεσσαλίας. Είναι βέβαιο ότι ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το σκούρο πράσινο τοπίο και τον καθαρό, βουνίσιο αέρα.
Η Κρανιά πήρε το όνομά της από την ενδημική παρουσία του ομώνυμου φυλλοβόλου δέντρου στην περιοχή. Μαζί με τα γειτονικά χωριουδάκια-οικισμούς Δολιανά και Κονάκια, αποτελούν μέρος του λεγόμενου «συμπλέγματος του Ασπροποτάμου», μιας περιοχής που χαρακτηρίζεται από σπάνια ποικιλομορφία, συνδυάζοντας χωριά, δάση και νερά. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο μερικά από τα σπανιότερα είδη ζώων στην Ελλάδα, όπως οι καφέ αρκούδες.
Το χωριό χωρίζεται στα δύο από τον Κρανιώτικο ποταμό, παραπόταμο του Ασπροποτάμου, ο οποίος αποτελεί βιότοπο πέστροφας. Στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται μια όμορφη πέτρινα γέφυρα, χτισμένη στα μέσα του 19ου αιώνα. Δίπλα της, ένας παλιός νερόμυλος. Από αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές ότι η περιοχή είναι ιδανική για φυσιολάτρες, οι οποίοι θα βρουν αμέτρητες διαδρομές για πεζοπορία και ποδηλασία, προκειμένου να θαυμάσουν το καταπράσινο τοπίο, καθώς και τις εκκλησίες, τα γεφύρια και τις πέτρινες βρύσες του χωριού.
Mία ιστορική μονή
Καύχημα της περιοχής και λόγος που προσελκύει πολλούς επισκέπτες είναι η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού, η οποία βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς. Χτισμένη από τον 18ο αιώνα, αποτελεί επιβλητικό δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, με πολλούς τρούλους και κόγχες. Η στέγη της είναι κατασκευασμένη από σχιστολιθικές πλάκες, που μαζί με την πέτρα, η οποία κυριαρχεί παντού, προσδίδουν στο ναό μια «ηπειρώτικη» αίσθηση. Το εσωτερικό του ναού δεν είναι αγιογραφημένο, γεγονός που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την πέτρινη κατασκευή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και εξωτερικά φαίνονται πολλοί τρούλοι, στο εσωτερικό θα μετρήσετε λιγότερους, καθώς οι περισσότεροι έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω πυρπόλησης από τον γερμανικό στρατό, με αποτέλεσμα την καταστροφή του κεντρικού τρούλου. Ωστόσο, χάρη στην ποιότητα κατασκευής του, δεν κατέρρευσε πλήρως. Τη δεκαετία του 1950, ο ναός ανακατασκευάστηκε με τη βοήθεια των κατοίκων της Κρανιάς. Η Μονή είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες-προσκυνητές από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, καθώς και τα Σαββατοκύριακα μεγάλων εορτών και αργιών. Επιπλέον, εκεί πραγματοποιούνται δύο πανηγύρια: στις 31 Αυγούστου για την εορτή της Αγίας Ζώνης και στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού. Αυτή την περίοδο, όπως και τον Αύγουστο, οι οικισμοί της Κρανιάς γεμίζουν ζωή, καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους. Τότε, όπως και τώρα, στις αρχές του φθινοπώρου, η φύση της νότιας Πίνδου είναι μαγευτική και αξίζει να την επισκεφθείτε και να γνωρίσετε από κοντά μια πανέμορφη περιοχή που μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ, τον Σεπτέμβριο του 2023, στέκεται ξανα σταδιακά στα πόδια της.
Διαμονή και φαγητό
Περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά από την Κρανιά το ξενοδοχείο Πύργος Μαντάνια προσφέρει ζεστά δωμάτια και ένα περιβάλλον ιδανικό για οικογένειες, μέσα στην ονειρεμένη φύση της καταπράσινης Καλαμπάκας. Στο κέντρο της Κρανιάς λειτουργεί η κοινοτική ταβέρνα (Τηλ: 2432087488) με εξαιρετικές παραδοσιακές γεύσεις ενώ στο «Γκοργκάτσι, το Μπαλκόνι της Κρανιάς» (Τηλ: 6975752242) οι μεζέδες και τα τσίπουρα «συνοδεύονται» από υπέροχη θέα. Στο La Korno (Τηλ: 2432087688) οι κρεατοφάγοι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Συστήνεται ανεπιφύλακτα το κοντοσούβλι.
Μερικά tips και πληροφορίες για μία εκδρομή στην περιοχή
Η Κρανιά απέχει 390 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 75 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, 52 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 45 χιλιόμετρα από το Περτούλι.
Εξυπακούεται ότι σε κάθε χειμερινή εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλεται να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες, σε μία τόσο ορεινή περιοχή, οι θερμοκρασίες είναι διαφορετικές από εκείνες της Αττικής, οπότε καλό θα είναι να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα ρούχα και σίγουρα να έχετε ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες πριν ξεκινήσετε.
Περισσότερα για την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων με την υπέροχη φύση και την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Πηγή: travel.gr