Κουλουράκια με πορτοκάλι, τέντουρα και καστανή ζάχαρη
Η τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας . Γλυκόπιοτο ή «μοσχοβολήθρα» την ονόμαζαν οι παλιοί Πατρινοί επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια .Σήμερα σερβίρεται σε πολλές ταβέρνες της Πάτρας μετά το δείπνο.Η ετυμολογική της προέλευση πιθανολογείται στη λατινική λέξη tinctura που μεταφράζεται ως «βάμμα – εκχύλισμα.Σύμφωνα με μία παράδοση η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας .Άλλη παράδοση λέει ότι φτιαχνόταν και πινόταν από λίγους καλόγερους και άρχοντες, άγνωστο πότε φτιάχτηκε πρώτη φορά και σύμφωνα με την παράδοση αυτή το ποτό αυτό δεν είχε όνομα . Όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο και την χώρισαν σε βαρονίες άρχισαν να διοργανώνουν και αγώνες για την διασκέδαση τους τις γνωστές κονταρομαχίες. Σε μια τέτοια κονταρομαχία το 1218 νίκησε ο βαρόνος της Χαλανδρίτσας Κουράνδος, και δόθηκε γεύμα προς τιμήν του όπου σερβιρίστηκε και το ποτό. Τότε σηκώθηκε κάποιος και κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν πρόποση για τον νικητή φωνάζοντας «ten hurrah» , αυτοί σηκώθηκαν και φώναξαν «tent hurrah» και από έμεινε η ονομασία τεντούρα προς ανάμνηση του γεγονότος
https://el.wikipedia.org/wiki/Τεντούρα
ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ Μarianna’s Karras
ΥΛΙΚΑ
1 κούπα ελαιόλαδο,
Καλή επιτυχία.