Τι θα γινόταν αν ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής κατευθυνόταν ποτέ προς τη Γη;
Η NASA εκτόξευσε την DART ως δοκιμή για να δει αν θα μπορούσαμε να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή που θα μπορούσε να απειλήσει τη Γη στο μέλλον.
Αν αυτοί οι μετεωρίτες φτάσουν στη Γη, δεν θα αποτελέσουν απειλή. Λόγω του μικρού τους μεγέθους και της μεγάλης τους ταχύτητας, θα καούν στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας «μια όμορφη φωτεινή λωρίδα στον ουρανό», λέει ο Eloy Peña-Asensio. Είναι ερευνητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο ως προεκτύπωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί από άλλους επιστήμονες. Έχει όμως γίνει δεκτή για δημοσίευση από το The Planetary Science Journal.
Η αποστολή έδειξε ότι το χτύπημα ενός αστεροειδούς με ένα διαστημικό σκάφος είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αλλαγή της τροχιάς ενός αστεροειδούς.
Η τεχνική της NASA για την εκτροπή επικίνδυνων αστεροειδών υπό αναθεώρηση
Εάν ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής (PHA) κατευθυνόταν ποτέ προς τη Γη, η NASA θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική για να προστατεύσει τον πλανήτη μας.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εξετάζουν τα αποτελέσματα της πρόσκρουσης του DART για να διασφαλίσουν ότι η μέθοδος είναι ασφαλής και αποτελεσματική.
Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 30 χρόνια μέχρι να παρατηρηθεί στη Γη οποιοδήποτε από αυτά τα συντρίμμια.