Κολπική μαρμαρυγή: Δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση

Δυο καταστάσεις που σχετίζονται με την ψυχοσυναισθηματική υγεία αναδεικνύει ως παράγοντες κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή πρόσφατη μελέτη, ρίχνοντας περισσότερο φως στην ευάλωτη καρδιά των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση

Μία στις τέσσερις γυναίκες θα εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή μετά την εμμηνόπαυση και, συναρτήσει του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής συγκριτικά με τους άνδρες, θα διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για παθήσεις σχετιζόμενες με τη συχνότερη αρρυθμία του καρδιακού ρυθμού, όπως θρόμβωση και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και έχουν προσδιοριστεί παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακή ανεπάρκεια, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Stroke έρχεται να φωτίσει το ρόλο που διαδραματίζουν το ψυχοκοινωνικό στρες και η συναισθηματική υγεία.

«Στη γενική καρδιολογική πρακτική, βλέπω πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με τέλεια φαινομενικά σωματική υγεία, οι οποίες παλεύουν με τον κακό ύπνο και τα αρνητικά συναισθήματα ή εμπειρίες, για τα οποία γνωρίζουμε πλέον ότι τις εκθέτουν σε κίνδυνο για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Susan X. Zhao, M.D., καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Santa Clara Valley στο San Jose της Καλιφόρνια, και συμπλήρωσε «πιστεύω ακράδαντα ότι πέραν της ηλικίας, των γενετικών και άλλων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιακή υγεία, οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ της εκδήλωσης της κολπικής μαρμαρυγής».

Άγχος και αϋπνία

Οι ερευνητές ανασκόπησαν δεδομένα από 83.736 ερωτηματολόγια σχετικά με σημαντικά στρεσογόνα γεγονότα, το αίσθημα αισιοδοξίας, την κοινωνική υποστήριξη και την αϋπνία, τα οποία είχαν συμπληρώσει γυναίκες 50-79 ετών (διάμεση ηλικία τα 64 έτη) από τη μελέτη Women’s Health Initiative. Συγκεκριμένα:

Κατά τη διάρκεια των 10 περίπου ετών παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι:

«Η σύνδεση καρδιάς και εγκεφάλου σε πολλές καταστάσεις είναι αναγνωρισμένη πολύ καιρό. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ασθένεια του ηλεκτρικού συστήματος αγωγιμότητας της καρδιάς και επηρεάζεται από ορμονικές αλλαγές που προκαλούν το στρες και ο κακός ύπνος. Αυτοί είναι οι δύο πιθανοί μηχανισμοί πίσω από τη συσχέτιση του στρες και της αϋπνίας με την κολπική μαρμαρυγή» σχολίασε η Δρ Zhao.

Περιορισμοί της μελέτης

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς:

ygeiamou.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2023/09/06/kolpiki-marmarygi-dyo-paragontes-poy-ayxanoyn-ton-kindyno-tin-emminopaysi/