Καταστροφές στη διάβαση των Σαραγίων-Απαράδεκτη η εικόνα

Καταστροφές και φθορές έχουν προκαλέσει άγκωστοι στην υπόγεια διάβαση των Σαραγίων (Εκκλησία «Ζωοδόχος Πηγή» Σαραγίων–Τρικάλων). Η  δίφυλλη πόρτα του ανελκυστήρα ατόμων με κινητικές δυσκολίες έχει καταστραφεί ενώ συνθήματα και… υπογραφές “άγνωστων καλλιτεχνών”… “κοσμούν” τον χώρο.

Άλλο ένα ηχηρά παράδειγμα ασέβειας προς το δημόσιο χώρο. Και να φανταστεί κάποιος ότι πρόκειται για μία διάβαση που τέθηκε σε λειτουργία 5 περίπου χρόνια πριν, κι ένα έργο που καταστευάστηκε μετά από πολλά αιτήματα, διαμαρτυρίες κι αγώνα των κατοίκων και φορέων. Δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι αποκαρδιωτική.

Photo by Nikos Padiwtis

Το έργο έχει δημοπρατηθεί από τον Αύγουστο του 2006 όμως η έναρξη των εργασιών καθυστέρησε λόγω της προεκλογικής περιόδου και πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριου του ίδιου έτους. Από τότε μεσολάβησαν πολλά… Διαμαρτυρίες των κατοίκων, καθυστερήσεις, διαβεβαιώσεις για σύντομη ολοκλήρωση των εργασιών που τελικά εγκαινιάστηκε 10 ολόκληρα χρόνια μετά… Ο λόγος για τη διάβαση Σαραγίων.

Δέκα χρόνια δεν είναι και λίγα για μία διάβαση… η οποία πάντως εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα στις 31 Ιουλίου του 2016.

Photo by Vivi Margariti

Η υπόγεια διάβαση

Στα Σαράγια κατασκευάστηκε κάτω διάβαση πεζών και μικρών οχημάτων με στόχο την εξασφάλιση της μετακίνησης μικρών οχημάτων και πεζών μεταξύ των δύο τμημάτων της συνοικίας εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής η οποία μέχρι τώρα γινόταν μέσω των ισόπεδων διαβάσεων. Η διάβαση έχει δυο λωρίδες κυκλοφορίας (μια ανά κατεύθυνση), πεζοδρόμια ένθεν κακείθεν και ασανσέρ για την μετακίνηση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Με την κατασκευή της διάβασης επιτυγχάνεται η συνέχεια του πολεοδομικού ιστού και των εκατέρωθεν λειτουργιών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η επικοινωνία με το παρακείμενο Νεκροταφείο του Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής.

Photo by Nikos Padiwtis
Photo by Nikos Padiwtis