Καταφύγιο Κόζιακα: Από το 1959 έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες ορειβάτες και λάτρεις της φύσης

Τα καταφύγια αποτελούν μια εναλλακτική μορφή απόδρασης. Μία απόδραση για εκδρομείς που έχουν κουραστεί από την μονοτονία των «mainstream» εξορμήσεων κι αναζητούν κάτι διαφορετικό για να περάσουν το σαββατοκύριακό τους μακριά από τη μονοτονία, τους ήχους και το στρες της πόλης και θέλουν επιτέλους να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Πεζοπορία σε ειδυλλιακά τοπία, ορειβατικό σκι, δραστηριότητες στη φύση κι απολαυστικές στιγμές δίπλα στο τζάκι για να τελειώσει ιδανικά η μέρα  ειδικά τώρα που αποχαιρετούμε σιγά, σιγά το καλοκαίρι.Στο Νομό Τρικάλων στο όρος Κόζιακας ή Κερκέτιων στους πρόποδες της κορυφής Αστραπή ή Χατζηπέτρος (1901μ) από το οποίο διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4,  συναντάμε το  καταφύγιο Κόζιακα. Δεκάδες είναι οι ορειβάτες που το επισκέπτονται και μαγεύονται από την ομορφιά της διαδρομής και του τοπίου.

Από το 1959

Η θέση που βρίσκεται το καταφύγιο, πλησίον της πηγής Μπάκολα, παραχωρήθηκε την δεκαετία του 1950 με βασιλικό διάταγμα στον Ε.Μ.Ο.Τ. κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου Αχιλλέα Καρανάσιου. Το καταφύγιο εγκαινιάστηκε το 1959. Έκτοτε το διαχειρίστηκαν και το συντήρησαν τοπικοί σύλλογοι και φορείς με μελανό σημείο την καταστροφή του από πυρκαγιά που προήλθε από εμπρησμό ή από αμέλεια ορειβάτη.

Στην συνέχεια επισκευάστηκε και παραχωρήθηκε στο δήμο Αιθήκων όπου με την σειρά του το ενέταξε στο πρόγραμμα LEADER μέσω του οποίου έγινε μερική ανακαίνιση στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στις 27 Αυγούστου 2013 έπειτα από δημοπρασία του δήμου Πύλης το καταφύγιο μισθώθηκε στον Περικλή Μητρονάτσιο ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει σε γενική ανακαίνιση του εσωτερικού και περιβάλλοντα χώρου.

Δραστηριότητες

Πεζοπορία – Ορειβασία, Ποδηλασία Δρόμου – Ορεινή Ποδηλασία, Ορεινό Τρέξιμο, Σκι – Ορειβατικό Σκι, Αναρρίχηση, Ελεγχόμενο Κυνήγι είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να κάνει.

Σήμερα στον Κόζιακα υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών. Το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Κόζιακα περιλαμβάνει διαδρομές για όλους. Από πολύ εύκολες και σχετικά μικρές σε απόσταση και δυσκολία, μέχρι πολύ απαιτητικές.

Μία από τις πιο δημοφιλής δραστηριότητες στο Κόζιακα είναι το mountainbike. Τα δαιδαλώδη μονοπάτια-δασικοί δρόμοι του Κόζιακα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει όλες τις ομορφιές του ορεινού όγκου κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο του. Σημαντικά εργαλεία βέβαια που πρέπει να έχει μαζί του ο επισκέπτης είναι η πυξίδα και ο χάρτης της περιοχής (www.anavasi.gr).

Η ποικιλία των μονοπατιών γύρω από το καταφύγιο του Κόζιακα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδυάσει ποικίλες διαδρομές διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Άξια λόγου είναι η διάνοιξη καινούριων διαδρομών, από τον γνωστό ορειβάτη Ν. Κρούπη, ΒΒΑ της Ελάτης.

Στους πρόποδες του Κόζιακα δίπλα στα καταπράσινα λιβάδια βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου. Στον ορεινό όγκο του Κόζιακα υπάρχουν αρκετά πεδία αναρρίχησης.

Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από το http://www.koziakasrefuge.gr

78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση

Εκατοντάδες ορειβάτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, εκπροσωπώντας 37 Ορειβατικούς Συλλόγους, συνέρρευσαν το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουλίου στον Κόζιακα για να συμμετάσχουν στην 78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση της Ε.Ο.Ο.Α. που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Ν. Τρικάλων.

Επίκεντρο της συνάντησης ήταν το ορειβατικό καταφύγιο του Κόζιακα σε υψόμετρο 1750 μ. Οι ορειβάτες κατασκήνωσαν στο οροπέδιο περιμετρικά του Καταφυγίου προσεγγίζοντας τον χώρο από δύο πεζοπορικές διαδρομές η μία με εκκίνηση τα Λιβάδια Περτουλίου και η άλλη την Κόρη Τρικάλων.

Για τον Σ.Ο.Χ.Τ. η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ιδιαίτερο συμβολισμό αφού συνέπεσε με την συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του συλλόγου. Αποτελεί και αυτή η εκδήλωση άλλη μια λαμπρή στιγμή στην πολύχρονη δράση του συλλόγου που είναι ταυτισμένη με την ανάπτυξη του ορεινού αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού στο Νομό Τρικάλων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και των Δήμων Τρικκαίων και Πύλης ενώ σημαντική ήταν η υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων: Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., Κατασκηνώσεις «Άγιος Κοσμάς», Πριστήριο Ξυλείας « Πίνδος Ξύλον», Αρτοβιομηχανία «Διαλεχτό», «Υδρόγειος» Ασφαλιστική αλλά και των φορέων: Σύλλογος Ξενοδόχων «Ξένιος Ζευς» και Σύλλογος Σαμαριναίων Τρικάλων «Κόρη». Παρούσα ήταν επίσης και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Τρικάλων, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Η 78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση περνά και αυτή στην ιστορία της Ελληνικής ορειβασίας αφήνοντας όμως μια σημαντική παρακαταθήκη για την περιοχή που είναι η ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών τόσο από την δυτική όσο και από την ανατολική πλευρά του βουνού. Οι μνήμες από άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση θα συντροφεύουν για χρόνια τα μέλη του Σ.Ο.Χ.Τ. που υλοποίησαν αυτό το δύσκολο εγχείρημα προσφέροντας αμέτρητες ώρες εθελοντικής δράσης.

Ο αντίκτυπος αυτών των εκδηλώσεων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και σε βάθος χρόνου. Πέραν της προφανούς προσέλκυσης εκατοντάδων επισκεπτών κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της συνάντησης, η 78η Π.Ο.Σ. πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του Κόζιακα ως πεζοπορικού προορισμού και περιοχής ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης. Το καταφύγιο Κόζιακα με την άψογη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για το δίκτυο μονοπατιών της περιοχής και ένα φωτεινό σημείο που θα κάνει τον Κόζιακα να ξεχωρίζει ανάμεσα στις κορυφές της Πίνδου. Μένει να συνεχιστεί πιο συστηματικά η προσπάθεια για την συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών σε όλο τον ορεινό όγκο των Τρικάλων και να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Ορεινής Ποδηλασίας

Στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων MTB – HalfMarathon MTB 35km “Περικλής Ηλίας». Το Ορειβατικό Καταφύγιο Κόζιακα “Χριστόδουλος Χατζηπέτρος” 1750μ. και το PROJECT VO2max διοργανώνει τριήμερη εκδήλωση Ορειβατικού Ποδηλάτου (MTB) στις 10, 11 & 12 Αύγουστου 2018. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Τρικάλων και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Η εκδήλωση διοργανώνεται προς τιμήν του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Περικλή Ηλία, καθώς επέλεξε τις εγκαταστάσεις μας για να πραγματοποιήσει το τελικό στάδιο της προετοιμασία του για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2017.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων κλείνει με την διοργάνωση του αγώνα HalfMarathon MTB 35km “Περικλής Ηλίας».

Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στον παγκόσμιο πρωταθλητή Περικλή Ηλία σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού για τις στιγμές χαράς και εθνικής υπερηφάνειας που μας χάρισε και συνεχίζει να μας χαρίζει. Ο αγώνας διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και της UCI.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι αφενός η ανάδειξη του αισθητικού και φυσικού κάλλους της περιοχής του Δάσους Περτουλίου, αφετέρου η ενίσχυση της ποδηλατικής κουλτούρας, η ανάδειξη του ποδηλάτου και η προώθηση του αθλήματος της ορεινής ποδηλασίας.

Τον αγώνα υποστηρίζουν: Λέσχη 4Χ4 Χρυσομηλιάς, η ΜΟΛΕΤ. Η διοργάνωση του αγώνα εμπνεύστηκε και στηρίζεται από έμπειρους αθλητές και διοργανωτές του χώρου που έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό και τη φύση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ