Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες που καταναλώνουν σε μεγάλη συχνότητα τα παρακάτω τρόφιμα.

Νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στα οποία περιλαμβάνονται δημοφιλή συσκευασμένα τρόφιμα και σακχαρούχα ποτά ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αμερικανοί ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο Tufts, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και πολλά ακόμη ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα εξέτασαν τα στοιχεία από τρεις μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες σε περισσότερους από 46.000 άνδρες και 160.000 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 24-28 έτη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης σημειώθηκαν 3.216 περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπερεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα σνακ, τα έτοιμα ψωμιά, κέικ και μπισκότα, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα προμαγειρεμένα ή έτοιμα γεύματα συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Όσο για τους άνδρες όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων που περιείχαν κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες που κατανάλωνα τα περισσότερα σακχαρούχα ποτά είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερα ποτά με ζάχαρη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα υπερ-επεξεργαμένα τρόφιμα αντιστοιχούν στο 57% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν οι ενήλικες στις ΗΠΑ, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται διαρκώς τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

πηγή:https://www.giatros-in.gr/2022/09/15/karkinos-pacheos-enteroy-ta-trofima-poy-ayxanoyn-ton-kindyno-nosoy/