ΚΑΛΛΙΟΠΗ-Η δούλη των Αθηνών… Μια συναρπαστική… περιδιάβαση στην Αρχαία Αθήνα στον λεγόμενο Χρυσό Αιώνα από τη φιλέλληνα συγγραφέα Σίντυ Στόκλερ

Με το βιβλίο της «ΚΑΛΛΙΟΠΗ-Η δούλη των Αθηνών» (εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ), η φιλέλληνας συγγραφέας Σίντυ Στόκλερ επιχειρεί μια περιδιάβαση στην Αρχαία Αθήνα στον λεγόμενο Χρυσό Αιώνα της, μέσα από ένα ευχάριστο μυθιστόρημα, όπου παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα και στα περίχωρά της, την εποχή του Περικλή και του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Η Σίντυ Στόκλερ γεννήθηκε στο Σάο Πάολο, αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Σάο Πάολο και εργάζεται ως δικηγόρος ενώ παράλληλα ασχολείται και με την συγγραφή εδώ και πολλά χρόνια. Έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και έχει κάνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η αρχική ιδέα για την συγγραφή της Καλλιόπης, ξεκίνησε από την εποχή που ήταν ακόμη φοιτήτρια και μελέτησε το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό δίκαιο, ενώ η πρώτη της επίσκεψη στην πόλη των Αθηνών, την γοήτευσε και παγίωσε μέσα της την επιθυμία να γράψει ένα μυθιστόρημα για την  σπουδαία αυτή πόλη και τους ανθρώπους της την εποχή της μεγάλης της ακμής, του 4ου π.Χ. αιώνα.

Υπόθεση

Η ίδια η συγγραφέας μιλώντας για το βιβλίο περιγράφει ως εξής την υπόθεσή του: Η κεντρική ηρωίδα του έργου, η Καλλιόπη ,είναι ένα κορίτσι που ζει με την οικογένειά του σε κάποιον από τους δήμους της Αττικής, στη Φυλή.

Οι γονείς της γαιοκτήμονες, εύρωστοι οικονομικά. Την παντρεύουν με έναν επίσης πλούσιο γαιοκτήμονα που τον αποδέχεται, αλλά έχει δύστροπη πεθερά, η οποία περιμένει απογόνους, αλλά απόγονοι δεν έρχονται. Ο λόγος είναι ότι ο γαμπρός είναι στείρος. Η Καλλιόπη όμως, έμαθε να αγαπά τον άνδρα της και συμβιβάζεται με έναν γάμο χωρίς παιδιά. Ωστόσο, ο σύζυγος πεθαίνει ξαφνικά  και η Καλλιόπη αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι και την περιουσία του άνδρα της, που περιέρχεται στον Δήμο των Αθηνών (γυναίκα που δεν έχει άρρενα απόγονο, αποθανόντος του συζύγου, δεν κληρονομεί και η περιουσία του συζύγου περνάει στο δημόσιο, σύμφωνα με τους αρχαίους αθηναϊκούς νόμους).

Η Καλλιόπη επιστρέφει στον πατέρα της, βέβαιη ότι εκείνος θα προσπαθήσει να της βρει έναν άλλον σύζυγο. Όμως τα πράγματα θα εξελιχθούν δραματικά. Ο πατήρ Γανυμήδης, θα επενδύσει σε μια νέα σπορά, θα δανειστεί από έναν «τραπεζίτη» της εποχής αρκετά χρήματα ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή σοδειά, και πράγματι. η σοδειά θα είναι πλούσια και το χρήμα πολύ, αλλά ένας νέος πόλεμος που θα ξεκινήσει στη νήσο Σφακτηρία η Αθήνα, θα επιτάξει όλη τη σοδειά και ο Γανυμήδης θα εκτεθεί στον τραπεζίτη. Θα αναγκαστεί να πουλήσει την κόρη του (με δική της θέληση) ως δούλη στον τραπεζίτη, που θα την πουλήσει με τη σειρά του σε έναν πλούσιο Αθηναίο σοφιστή ρήτορα. Από κει θα αρχίσει μια νέα περιπέτεια για την Καλλιόπη. Ερωμένη του Δημητρίου, ενός γλύπτη με μεγάλη φήμη, που είναι κι αυτός δούλος του Αθηναίου σοφιστή, θα κάνει ένα αγόρι μαζί του που όμως θα της το πάρουν όταν είναι τεσσάρων ετών, για να το πουλήσουν μακριά της… Η ίδια θα διακριθεί στην μεγάλη Εορτή των Παναθηναίων, ως η κοπέλα που θα αναπαραστήσει την ίδια τη θεά Αθηνά σε μια γιορτή που οργανώνει ο Δήμος.

Ο πιστός δούλος του πατέρα της, ο Αλέξανδρος, θα ψάξει να βρει τον μικρό και θα φροντίσει να απελευθερώσει την Καλλιόπη. Μέσα από ένα ευχάριστο μυθιστόρημα, παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα και στα περίχωρά της, την εποχή του Περικλή και του Πελοποννησιακού Πολέμου. Οι άδικοι νόμοι, ο περιορισμός των γυναικών, οι σοφιστές που κυριαρχούν την εποχή αυτή, ο θεσμός της δουλείας, το άδικο του πολέμου… είναι ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο μέσα από το οποίο βλέπουμε μορφές της πολιτικής ζωής, όπως ο Περικλής, ο Αλκιβιάδης, ο Κίμων, ο Σωκράτης και ο Αριστοφάνης.

Προσεγμένο και συναρπαστικό

Πρόκειται για ένα προσεγμένο βιβλίο με ιστορική θεματολογία, με μία συναρπαστική υπόθεση που βυθίζει τον αναγνώστη στην ιστορία της εποχής την οποία βλέπουμε με άλλη ματιά. Είναι σαν να ζεις την καθημερινότητα της αρχαίας Ελλάδας, στην Αθήνα το λίκνο του πολιτισμού, την οποία η Σίντυ Στόκλερ καταγράφει με μεγάλη παραστατικότητα προσφέροντάς μας πληροφορίες γνωστές κι άγνωστες για τη συγκεκριμένη περίοδο. Μέσα από μία στρωτή κι όμορφη γραφή παρέχει ιστορική γνώση και ηθογράφηση.


Περίληψη βιβλίου

Η Καλλιόπη μια νεαρή Αθηναία έφηβη, παντρεύεται αδιαμαρτύρητα τον νέο που επιλέγουν γι᾽ αυτήν οι γονείς της, και πηγαίνει να ζήσει μαζί του στο μεγάλο του κτήμα στην περιοχή του Μαραθώνα. Η ζωή στην ύπαιθρο είναι ευχάριστη, και οι επισκέψεις στο άστυ ακόμη πιο ενδιαφέρουσες, ειδικά τις ημέρες των μεγάλων εορτών και των συνελεύσεων της Εκκλησίας του Δήμου… Όμως την ηρεμία της πόλης ταράζουν κάθε τόσο οι εισβολές των Περσών, και η αντιπαλότητα των Αθηναίων με τους Σπαρτιάτες…

Μέσα από ένα ευχάριστο μυθιστόρημα, παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα και στα περίχωρά της, την εποχή του Περικλή και του Πελοποννησιακού Πολέμου.


Σχετικά με τη συγγραφέα
Η Σίντυ Στόκλερ γεννήθηκε στο Σάο Πάολο, αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Σάο Πάολο και εργάζεται ως δικηγόρος ενώ παράλληλα ασχολείται και με την συγγραφή εδώ και πολλά χρόνια. Έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και έχει κάνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η αρχική ιδέα για την συγγραφή της Καλλιόπης, ξεκίνησε από την εποχή που ήταν ακόμη φοιτήτρια και μελέτησε το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό δίκαιο, ενώ η πρώτη της επίσκεψη στην πόλη των Αθηνών, την γοήτευσε και παγίωσε μέσα της την επιθυμία να γράψει ένα μυθιστόρημα για την σπουδαία αυτή πόλη και τους ανθρώπους της την εποχή της μεγάλης της ακμής, του 4ου π.Χ. αιώνα.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ