Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Προσοχή! Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες (pics)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021. Χιόνια σε ορεινές περιοχές. Πτώση της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 7 μποφόρ σε Θερμαϊκό, Σποράδες και Νότιο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος» θα είναι τα παρακάτω:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι και τις πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης 14/10.

Η πρόγνωση του καιρού

Σήμερα Πέμπτη, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία:

Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός και οι Σποράδες όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ.
Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Στο Νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Αττική

Στην Αττική αναμένονται βροχές οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και από το πρωί ως το απόγευμα 2 έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό 4 έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς.

Η πορεία της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

πηγή :https://www.newsbomb.gr/kairos/story/1242640/kakokairia-mpallos-prosoxi-poy-tha-einai-entona-ta-fainomena-tis-epomenes-ores-pics