Κακή χοληστερόλη: Ποιες τροφές είναι στην “μαύρη λίστα” καρδιολόγου

Ο καρδιολόγος δρ. Jens von Beckerath, από το γνωστό κέντρο Cardiologicum Hamburg στη Γερμανία, δημοσίευσε αυτό που ονόμασε “μαύρη λίστα” τροφών, που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, τονίζοντας ποιες διατροφικές επιλογές πρέπει να ελαχιστοποιούνται ή να αποφεύγονται για μια υγιή καρδιά.

Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε τις τροφές που εντόπισε ο Δρ. Beckerath και πώς συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Τι είναι η κακή χοληστερόλη (LDL)

Η LDL χοληστερόλη παίζει βασικό ρόλο στην μεταφορά της χοληστερόλης σε όλο το σώμα, αλλά σε υπερβολικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων.

Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην υψηλή LDL χοληστερόλη είναι:

  • Ανθυγιεινή διατροφή, πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά.
  • Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης.
  • Γενετική προδιάθεση και μεταβολικές διαταραχές.

Κατανοώντας τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην υψηλή χοληστερόλη LDL, μπορεί ο καθένας να πάρει ενημερωμένες διατροφικές αποφάσεις, για να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς του.

Η μαύρη λίστα τροφών που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη

Σύμφωνα με τον δρ. Beckerath, τα παρακάτω τρόφιμα συμβάλλουν σημαντικά στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ή να αποφεύγονται πλήρως.

Κατηγορία τροφίμων Παραδείγματα Γιατί να τα αποφεύγετε
Επεξεργασμένα κρέατα Λουκάνικα, σαλάμια, μπέικον, χοτ ντογκ κλπ. Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και συντηρητικά, τα οποία συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες
Τηγανητά φαγητά Τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, πατατάκια κλπ. Περιέχουν τρανς λιπαρά που αυξάνουν την LDL χοληστερόλη και μειώνουν την HDL (“καλή” χοληστερόλη)
Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά Γάλα, κρέμα γάλακτος, τυρί, βούτυρο Η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνει τα επίπεδα LDL
Γρήγορο/πρόχειρο φαγητό (fast food) Μπέργκερ, πίτσα, τηγανητά σνακ κλπ. Περιέχουν πολλά ανθυγιεινά λίπη, νάτριο (αλάτι) και επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Αρτοσκευάσματα Σφολιάτες, κέικ, κρουασάν, μπισκότα κλπ. Συχνά περιέχουν υδρογονωμένα έλαια που ανεβάζουν την LDL χοληστερόλη
Κρόκοι αυγών Ολόκληρα αυγά, πιάτα με βάση τα αυγά Υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, ιδιαίτερα σε υπερβολική κατανάλωση
Μαργαρίνες Επεξεργασμένα αλείμματα, λίπη για μαγείρεμα Περιέχουν τρανς λιπαρά που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς
Ζαχαρούχα ποτά Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, έτοιμα τσάγια με γεύση Συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, και τα δύο συνδέονται με την υψηλή χοληστερόλη

Πώς αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν στην υψηλή χοληστερόλη LDL

Υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για την μείωση της κακής χοληστερόλης

Η αντικατάσταση των ανθυγιεινών τροφών με εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς την καρδιά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της LDL χοληστερόλης και στη στήριξη της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

 

 

Πρακτικές συμβουλές για την μείωση της LDL χοληστερόλης

Για να υποστηρίξετε περαιτέρω την υγεία της καρδιάς και να μειώσετε την κακή χοληστερόλη, εξετάστε τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Σύνοψη

Η μαύρη λίστα του δρ. Jens von Beckerath με τρόφιμα που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις διατροφικές επιλογές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς. Κατανοώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά, ο καθένας μπορεί να κάνει ενημερωμένες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του, για να φτάσει σε υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

Πηγές: abendblatt.de, huffingtonpost.es

πηγή:https://www.giatros-in.gr/kaki-xolisteroli-poies-trofes-einai-stin-mayri-lista-kardiologou/