Ηθική: Τι είναι και έχει σημασία;

Μπορεί να έχετε ακούσει τους ανθρώπους να μιλούν για ήθος, ηθική ή ό,τι συνεπάγονται. Μπορεί επίσης να τονίζουν πώς μερικοί άνθρωποι τα έχουν ή δεν τα έχουν, αλλά μπορεί να μην ξέρετε ακριβώς τι σημαίνουν.  Το ερώτημα είναι τι είναι ηθική και είναι κάτι που έχει σημασία; Ελέγξτε αυτό το άρθρο για περισσότερες πληροφορίες.

Τι είναι η Ηθική;

Σε γενικές γραμμές, η ηθική είναι μια σειρά κανόνων, που συνήθως συμφωνούνται από μια κοινωνία, με τους οποίους πρέπει να ζουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, δεν είναι αποδεκτό να βγεις έξω και να πυροβολήσεις κάποιον χωρίς λόγο. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ανήθικο ή λάθος σύμφωνα με τα πρότυπα μιας κοινωνίας.

Όσον αφορά την ηθική, οι κανόνες που καλύπτει προορίζονται να είναι επωφελείς για όλους τους ανθρώπους, ή για όλους τους πολίτες σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Εάν σπάσουν, πιστεύεται ότι θα προκύψουν προβλήματα στην κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ηθική  υπάρχουν πολλά ενημερωτικά άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε.

Έχει σημασία η ηθική;

Η ηθική έχει σημασία από πολλές απόψεις. Μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς ενεργείς αν είσαι πνευματικός, προσπαθείς να είσαι καλός άνθρωπος, ή είσαι περήφανος πολίτης ενός συγκεκριμένου έθνους.

Θρησκευτική Ηθική

Εάν είστε πνευματικό πρόσωπο ή μέλος μιας συγκεκριμένης θρησκείας, μπορεί να υπάρχουν ειδικοί κανόνες ή εντολές με τους οποίους ζείτε, έτσι ώστε να μπορείτε να θεωρηθείτε κατάλληλο μέλος της ομάδας.

Χωρίς τους κανόνες για μια συγκεκριμένη θρησκεία, μπορεί να μην ξέρετε πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε. Αντ’ αυτού, όλα τα μέλη μιας αιρέσεις ξέρουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο και θέτει τα όρια για όλα τα μέλη.

Όντας καλός πολίτης

Εκτός από τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κανείς σε μια θρησκεία, υπάρχουν νόμοι που πρέπει να ακολουθήσετε στη χώρα που ζείτε και στην περιοχή στην οποία κατοικείτε. Οι κανόνες έχουν θεσπιστεί για να προστατεύονται οι πολίτες. Όταν κάποιος παραβιάζει έναν από αυτούς τους ηθικούς κανόνες, μπορεί να θέσει τον άλλον  σε κίνδυνο και να έχει συνέπειες, όπως σωματική βλάβη ή φυλάκιση.

Πολλά ήθη που μπορεί να έχετε ακούσει θεωρούνται χρήσιμα παγκοσμίως. Μια μελέτη του 2019  εξέτασε 7 ήθη που διδάσκονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου της αναζήτησης συμβουλών από ηλικιωμένους και της βοήθειας προς άλλους, και διαπίστωσε ότι αυτά τα ήθη μπορούν να ωφελήσουν τον καθένα στον κόσμο.

Αν σκέφτεστε τα ήθη ως κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθούν, μπορεί να είναι ευκολότερο να καταλάβετε πόσο σημαντικά μπορούν να είναι. Όταν όλοι υπακούουν στους κανόνες, θα υπάρχουν λιγότερα εγκλήματα, λιγότερα αδικήματα, και η περιοχή μπορεί να έχει πιο ευτυχισμένους κατοίκους.

Μπορείτε επίσης να το εξετάσετε όσον αφορά την ανατροφή σας. Οι γονείς σας σας έμαθαν τι μπορείτε να κάνετε και τι δεν πρέπει να κάνετε καθώς ενηλικιώνεστε. Όταν κάνατε αυτό που έπρεπε να κάνετε, μπορεί να σας εισπράττατε επαίνους ή ανταμοιβές. Από την άλλη, όταν παραβιάζατε τους κανόνες ή κάνατε κάτι που ξέρατε ότι δεν επιτρεπόταν, μπορεί να τιμωρηθήκατε για να πειθαρχήσετε.

Συμπέρασμα

Τα ήθη είναι κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να είναι καλοί για όλη την ανθρωπότητα ή για μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Δεν ακολουθούνται πάντα, και μερικές φορές ορισμένα ήθη παραμένουν ξεπερασμένα ή πρέπει να αλλάξουν. Ωστόσο, συνολικά, πολλά ήθη αξίζουν τον κόπο και θα πρέπει να θεωρούνται χρήσιμα για όλους. Σκεφτείτε αυτά τα πράγματα όταν μαθαίνετε  περισσότερα για την ηθική και πώς έχει σημασία στη ζωή σας.


Βιογραφικό της Μαρί Μιγκέλ (Marie Miguel)

Η Marie Miguel είναι ειδικός γραφής και έρευνας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, καλύπτοντας μια γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία. Στην παρούσα φάση, συμβάλλει στην επέκταση και την ανάπτυξη ενός δωρεάν διαδικτυακού πόρου ψυχικής υγείας με το BetterHelp.com. Με ενδιαφέρον και αφοσίωση στην αντιμετώπιση των στιγμάτων που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, συνεχίζει να στοχεύει εξειδικευμένα θέματα τα οποία σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.