Ιωάννα Τσιλιμίγκα | Η Τρικαλινή σοπράνο με τις 2 παγκόσμιες βραβεύσεις και τις πολλές διακρίσεις στον οπερατικό χώρο

Είναι από τους καλλιτέχνες που επιλέγουν να προχωρούν και να προοδεύουν στον κόσμο του πολιτισμού και της τέχνης, αθόρυβα μεν, αλλά κάνοντας φασαρία με αυτά που φέρνουν μαζί τους, κουβαλώντας έναν προσωπικό σταυρό επιτυχιών και προοδεύοντας με πίστη σε αυτό που υπηρετούν και με ηθική στις αξίες και στους στόχους τους. Ο λόγος για τη γνωστή πλέον τρικαλινή σοπράνο, Ιωάννα Τσιλιμίγκα (Τσίλι) του Χρήστου, η οποία διακρίθηκε παγκοσμίως στο χώρο της όπερας , όπου δραστηριοποιείται, τους τελευταίους πέντε μήνες δύο φορές.

Η πρώτη της διάκριση έφτασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από την οργάνωση MetropolitanMelodies, παράρτημα της γνωστής στο ευρύ κοινό Metropolitan Όπερας το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους (2023). Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με επιτροπή καλλιτέχνες, μάνατζερ και καλλιτεχνικούς διευθυντές φημισμένους στην παγκόσμια σκηνή , με την Ιωάννα να αποσπά το Πρώτο Βραβείο με βαθμολογία 92 % , με τη βαθμολογία αυτή να είναι η υψηλότερη, πράγμα που την έφερε στην πρώτη θέση ( μπορεί να γράφει Δεύτερο βραβείο, αλλά επειδή δεν υπήρχε υψηλότερη βαθμολογία εξισώθηκε με Πρώτο).

Τρεις μήνες σημειώνει επιτυχία σε ευρωπαϊκό έδαφος  ! Τιμητική Διάκριση από το Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού για το Νέο Έτος της Αίθουσας Φίλων Mουσικής της Βιέννης, γνωστή ως Wiener Musikverein το Δεκέμβρη του 2023, όπου η Ιωάννα αυτή τη φορά ταξίδεψε στη Βιέννη με την απονομή να λαμβάνει χώρα στη Γυάλινη Αίθουσα της Musikverein στις 10 Ιανουαρίου του 2024. Πάλι στην επιτροπή συμμετείχαν διάφοροι μουσικοί παγκοσμίου φήμης. Ο διαγωνισμός αυτός έχει ως στόχο την ανάδειξη , προώθηση, ευκαιρία για προβολή και τραγούδι νέων καλλιτεχνών της κλασικής μουσικής που με την πορεία τους διακρίθηκαν ως νέα ταλέντα τον προηγούμενο χρόνο.

Επιτυχίες, που μας κάνουν περήφανους όχι μόνο σαν Τρικαλινούς , αλλά και σαν Έλληνες. Είναι πολύ σημαντικό, όμορφο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι, που στη δουλειά τους προσπαθούν και πετυχαίνουν στηριζόμενοι στις δυνάμεις, στα όνειρα, στα οράματα και στους στόχους τους με την Ιωάννα να αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Οι άριες με τις οποίες διακρίθηκε, από τις δυσκολότερες του ρεπερτορίου μιας υψιφώνου, αποτελούν ένα εικοσάλεπτο πρόγραμμα και είναι οι Regnava nel silenzio από την όπερα Lucia di Lammermoor του G. Donizetti και ‘E strano… Ah forse lui… Sempre libera από την όπερα La Traviata του G. Verdi και η βιντεοσκόπηση από ότι μας εκμυστηρεύτηκε η ίδια, πραγματοποιήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες με τον πατέρα της να αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα υγείας και να φεύγει 10 μέρες μετά από τη ζωή, ένω το πρώτο βραβείο ήρθε μία μέρα πριν το 40ημερο μνημόσυνό του.

Αν αυτό το πείσμα , η επιμονή, η υπομονή, το ταλέντο και το μεράκι δεν αξίζουν περηφάνια και ανταμοιβή, τότε τι αξίζει;;

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από την παρουσία της στο ελληνικό και διεθνές πλέον οπερατικό στερέωμα , η Ιωάννα προσφέρει και στην πόλη μας πληθώρα έργου τόσο σολιστικού, όσο και διδακτικού , αφού για έκτη αδιάκοπη χρονιά εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων με πληθώρα μαθητών ( από τους λιλιπούτειους της Μουσικής Προπαιδείας ως τους ενήλικες) , παρουσιάζοντας με τους μαθητές της και το Φωνητικό της σύνολο «Vocialίστες» καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά άρτιες συναυλίες και ποικίλες επιτυχίες σε διαγωνισμούς και εξετάσεις.

Συνέχισε Ιωάννα… Όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ, οι δρόμοι πάντα ανοιχτοί θα είναι όσα εμπόδια κι αν έρθουν!

Θερμά συγχαρητήρια!