Σε «κόκκινο συναγερμό» παραμένει η Ισλανδία υπό το φόβο έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjall. Εξακόσιοι σεισμοί έπληξαν την περιοχή από τα μεσάνυχτα, με τους κατοίκους του Γκρίνταβικ να εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους
Η Ισλανδία έχει καταγράψει περισσότερους από 600 σεισμούς μέσα σε λίγες ώρες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι το μάγμα ανεβαίνει όλο και πιο κοντά στην επιφάνεια της γης, τροφοδοτώντας φόβους για επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη. Το ηφαίστειο Fagradalsfjall απειλεί να εκραγεί εδώ και μέρες, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, προσθέτοντας ότι «η πιθανότητα έκρηξης παραμένει υψηλή» και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες.
Χιλιάδες σεισμοί την περασμένη εβδομάδα μετέτρεψαν την αλιευτική κοινότητα του Γκρίνταβικ σε «πόλη-φάντασμα», καθώς 4.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν, με βίντεο που δείχνουν σπίτια να διαλύονται και να ανοίγονται διάκενα στους δρόμους.
«Η Παρασκευή ήταν τρομερή, οι σεισμοί δεν σταμάτησαν για πολλές ώρες, αλλά φύγαμε από το σπίτι μας το βράδυ στις 9.00 μ.μ. με ρούχα για δύο μέρες και δύο κουτιά με άλμπουμ φωτογραφιών, και μετά κανονίσαμε να έρθουμε την επόμενη μέρα για να πάρουμε κι άλλα» είπε στη MailOnline «Νιώθω καλά, αλλά φοβάμαι και πετιέμαι με τον παραμικρό ήχο, και μετά μείναμε άστεγοι σε ένα λεπτό. Βιώσαμε όλα τα είδη των συναισθημάτων», είπε η 50χρονη.
Ανεβάζοντας βίντεο μέσα από το σπίτι της, περιέγραψε την καταστροφή των κόπων δεκαετιών. Πλάνα δείχνεουν πώς το σπίτι της ξηλώθηκε από τα θεμέλια από την ισχύ των διαδοχικών σεισμών, αναγκάζοντας την οικογένεια να τραπεί σε φυγή, παίρνοντας μόνο λίγα υπάρχοντα.
Περίπου 4.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το Γκρίνταβικ το πρωί του Σαββάτου, ώρες αφότου η Ισλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η νοτιοδυτική χερσόνησος Reykjanes έχει ταρακουνηθεί από χιλιάδες σεισμούς μετά τη σεισμική αλληλουχία που ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου, με την Ισλανδία σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αναμένει ότι θα εκραγεί το Fagradalsfjall, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Γκρίνταβικ.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι ειδικοί έλεγαν ότι το μάγμα συσσωρεύεται τρία μίλια κάτω από το έδαφος, αλλά τώρα έχει ανέβει πολύ πιο κοντά, αν οι εκτιμήσεις είναι σωστές. «Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ακριβώς εάν και πού μπορεί να φτάσει το μάγμα στην επιφάνεια», ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο ενημέρωσε την αστυνομία ότι οι νέες μετρήσεις τους εντόπισαν αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του θείου, ωθώντας τον αρχηγό της αστυνομίας να εκκενώσει τον Γκρίνταβικ. Ο Benedikt Ófeigsson, γεωφυσικός στο Met Office, είπε ότι ενώ η ποσότητα που ανιχνεύεται δεν είναι υψηλή, η αύξηση δείχνει ότι το μάγμα έρχεται πιο κοντά στην επιφάνεια.
Το διοξείδιο του θείου είναι ένα τοξικό αέριο που απελευθερώνεται από το μάγμα καθώς ανεβαίνει στην επιφάνεια και η υψηλή έκθεση είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Εάν εντοπιστεί σε ένα ηφαίστειο που δεν εκρήγνυται, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι θα εκραγεί σύντομα. Ενώ ο αριθμός των σεισμών έχει μειωθεί και οι δονήσεις είναι λιγότερο βίαιες από τις προηγούμενες ημέρες, οι ειδικοί είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το μάγμα είναι πιο κοντά στην επιφάνεια και ότι μια έκρηξη μπορεί να είναι επικείμενη.
Σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο, οι αρχές ετοιμάζονται να χτίσουν αμυντικά τείχη γύρω από ένα κοντινό εργοστάσιο γεωθερμίας που ελπίζουν απεγνωσμένα οτι θα το προστατεύσει από τις ροές λάβας. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ισλανδίας Gudrun Hafsteinsdottir είπε στο RUV την Τρίτη ότι ένα μεγάλο ανάχωμα έχει σχεδιαστεί για την προστασία του γεωθερμικού σταθμού Svartsengi, που βρίσκεται λίγο περισσότερο από έξι χιλιόμετρα από το Γκρίνταβικ.
Το εργοστάσιο παράγει ζεστό και κρύο νερό και ηλεκτρική ενέργεια για ολόκληρη τη χώρα και ένας εκπρόσωπος του χειριστή του, η HS Orka, είπε ότι μια διακοπή δεν θα επηρεάσει την παροχή ρεύματος στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.
Ο Μάθιου Τζέιμς Ρόμπερτς, διευθυντής του τμήματος υπηρεσιών και έρευνας στη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η εισβολή μάγματος κυριολεκτικά αιωρείται και βρίσκεται τώρα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της γης. «Έχουμε αυτή την τεράστια αβεβαιότητα τώρα. Θα υπάρξει έκρηξη και αν ναι, τι είδους ζημιά θα συμβεί;».