Η κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο της επίσκεψης της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μηχαηλίδου

Στα Τρίκαλα βρέθηκε την Κυριακή η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. Η κ. Μιχαηλίδου επισκέφθηκε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων με αφορμή την τοποθέτηση της Νέας Διοίκησης, ενώ ακολούθως είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου καθώς επίσης συναντήθηκε με κομματικούς φορείς και στελέχη παρόντος του υφυπουργού Κώστα Σκρέκα και των 2 βουλευτών στα γραφεία της ΝΟΔΕ όπου την υποδέχθηκε ο πρόεδρος του κομματικού φορέα Κώστας Τρέλλης.

Στο Χρονίων Παθήσεων

Στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων η κ. Μηχαηλίδου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της πραγματοποιήθηκε και η τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Θεραπευτήριο λειτουργεί επισήμως από τις 7 Οκτωβρίου 1992, στο χώρο που προσέφερε η κοινότητα του Μεγάλου Κεφαλόβρυσου. Όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί σπίτι και μία φιλόξενη αγκαλιά για τα 90 περίπου άτομα τα οποία φιλοξενεί. Πρόκειται για ανθρώπους μοναχικούς, με πολλά προβλήματα υγείας, ανθρώπους που δεν έχουν συγγενείς οι οποίοι να μπορούν να τους φροντίζουν και φιλοξενούνται εδώ. Μετά την υπαγωγή του, με την ονομασία «Παράρτημα ΑμεΑ Τρικάλων», στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Κ.Π.Π.Θ.) και την συγχώνευσή του το 2013 (Ν.4109/2013) με τις υπόλοιπες κρατικές προνοιακές Δομές της Θεσσαλίας, έπαψε να αποτελεί ένα αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ. και διοικείται από το έτος 2014 από το Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π. Θεσσαλίας.

Το νέο ΔΣ έχει ως εξής πρόεδρος του ΚΚΠΠΘ Δήμητρα Παππά, αντιπρόεδρος του Ντίνα Δήμα, μέλος Νίκος Σακκάς, επίσης μέλος, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων Βαγγέλης Κολώνας. Παρούσα στην εκδήλωση και η Δήμητρα Παππά. Παρούσα στην εκδήλωση και η Δήμητρα Παππά.

Στο Δημαρχείο

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου εξέφρασε τη θετική της έκπληξη για τις κοινωνικές δράσεις του Δήμου Τρικκαίων. Επισκεπτόμενη τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, η κ. Μιχαηλίδου είχε συνεργασία για πλήθος θεμάτων που σχετίζονται με
– την κοινωνική πολιτική,
– την εφαρμογή της στα Τρίκαλα βάσει καινοτομιών, και
– προτάσεις που υπέβαλλε ο κ. Παπαστεργίου.
Η συζήτηση, παρόντος του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα, περιστράφηκε σε ζητήματα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Κοινωνικών Δομών, Κέντρου Κοινότητας, βρεφονηπιακών σταθμών κ.α.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπέβαλε προτάσεις για:
– αύξηση της χρηματοδότησης για την λειτουργία των βρεφικών τμημάτων
– νομοθετική επίλυση των προβλημάτων μετακίνησης ΑΕΜΑ στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ
– επίλυση σε ζητήματα ανανεούμενων συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα «εναρμόνιση της οικογενειακής & επαγγελματικής ζωής»
– ρυθμίσεις για διευκόλυνση εφαρμογής των προγραμμάτων της Κοινωφελούς Εργασίας.
Ακολούθως, ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε την κ. Μιχαηλίδου για τις καινοτομίες σε επίπεδο υλοποίηση προγραμμάτων, όπως, για παράδειγμα, το ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΤΕΒΑ είναι η ψηλότερη στη χώρα. Επίσης, αναφέρθηκε στα θέματα διαχείρισης κοινωνικών δομών, στις δράσεις διευκόλυνσης υλοποίησης προγραμμάτων σε ωφελούμενους με κοινωνικά κριτήρια, υπενθυμίζοντας το ότι ο Δήμος Τρικκαίων απετέλεσε «οδηγό» για την υλοποίηση των Σχολικών Γευμάτων.
Επίσης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της φιλοξενίας των Κοινωνικών Δομών του Δήμου σε ένα, ενιαίο κτήριο στο κέντρο της πόλης που ολοκληρώνεται σύντομα. Στο κτήριο θα φιλοξενείται πλήθος υπηρεσιών: Κέντρο Κοινότητας, παράρτημα Ρομά, Κέντρο Ενταξης Μεταναστών, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, Κοινωνικό Εστιατόριο.
Η διαλογική συζήτηση ενισχύθηκε με πρόσθετα στοιχεία για κάθε μία από τις δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με ζητήματα που αφορούν σε επιλύσεις προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης. Η υφυπουργός σε δηλώσεις της, εκτός από τη θετική εικόνα για την καινοτόμα δράση του Δήμου Τρικκαίων και σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας Δήμων – Κυβέρνησης στον τομέα αυτό.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, οι αντιδήμαρχοι κ. Γεωργία Κοτρώνη – Μπαλοδήμου, Βασιλένα Μητσιάδη, Ακης Αναστασίου, η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνας – Μουσείο Τσιτσάνη κ. Εφη Λεβέντη, ο πρ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχ. Λάππας. Η πρόεδρος του ΚΚΠΠΘ Δήμητρα Παππά, η αντιπρόεδρος του ΚΚΠΠΘ Ντίνα Δήμα κι ο δημοτικός σύμβουλος με μέλος του ΚΚΠΠΘ Νίκος Σακκάς.Δηλώσεις

Με πολλή χαρά βρίσκομαι σήμερα στα Τρίκαλα, μία πόλη η οποία καινοτομεί όχι μόνο σε επίπεδο ψηφιακής πολιτικής κι ενσωμάτωσης αυτής, αλλά και στο κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Επισκέφτηκα το πρωί το κέντρο χρόνιων πασχόντων εδώ στα Τρίκαλα όπου είδα μία δομή η οποία με πολύ αγάπη φιλοξενεί γύρω στους 90 συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Μόλις τελειώσαμε μία συνάντηση με το Δήμαρχο Τρικάλων ο οποίος μέσα στην όλη φιλοξενία εξέθεσε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Τρίκαλα στο κομμάτι της Κοινωνικής Πολιτικής και με πολύ μεγάλη θετική έκπληξη κατάλαβα πώς κι εκεί τα Τρίκαλα καινοτομούν. Και στο κομμάτι των κοινωνικών παροχών, των κοινωνικών υπηρεσιών, στο κομμάτι των κέντρων κοινότητας και πως κι αυτά αναβαθμίζονται μέσα στους επόμενους μήνες στην πόλη σας και πώς στο κομμάτι της αναπηρίας και στο κομμάτι της προστασίας των πιο ευάλωτων είναι Δήμος και κεντρική κυβέρνηση να δουλέψουν μαζί και να προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο για όλους εμάς.

Σε ερώτηση της του trikalaview.gr για τη διανομή των σχολικών γευμάτων η οποία φέτος δεν έχει ξεκινήσει η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι είναι ένα θέμα που θα επιλυθεί πολύ γρήγορα. «Η τελευταία ενημέρωση που είχα από τον ΟΠΕΚΑ, τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είναι ο υπεύθυνος για τη διανομή των γευμάτων είναι ότι εντός του επόμενου μήνα όλες οι ενστάσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα έχουν επιλυθεί. Δυστυχώς αν και τα Τρίκαλα ήταν από τους Νομούς που πρωτοστάτησαν στα σχολικά γεύματα υπήρχε μία καθυστέρηση φέτος αλλά πολύ γρήγορα θα έχει λυθεί» ανέφερε.

Στη ΝΟΔΕ

«Στοχεύουμε στην καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους. Η κοινωνική ευαισθησία είναι δική μας υπόθεση και σε καμμιά περίπτωση δεν είναι προσόν της αριστεράς, όπως θέλει τεχνηέντως να παρουσιάζει εδώ και χρόνια η ίδια», υπογράμμισε η Υφυπουργός Εργασίας κατά την επίσκεψή της στη ΝΟΔΕ, κάνοντας εκτενή αναφορά στην κοινωνική πολιτική και πρόνοια που ασκεί η κυβέρνηση, με το κύριο μέλημα της να στρέφεται προς την βοήθεια των ασθενέστερων, αλλά και μια σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν πολλά κοινωνικά στρώματα και βέβαια με την παροχή του επιδόματος γέννας των 2000 ευρώ, που θα δοθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα ζευγάρια.

«Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές μέσω ΑΣΕΠ» επισήμανε, ενώ αναφερόμενη στα κοινωνικά επιδόματα τόνισε πως αυτά θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα, ενώ επιδόματα σε κατοίκους ξένων χωρών θα δίνονται σε αυτούς που ζούνε στην Ελλάδα από 12 χρόνια και άνω.