Το αντικείμενο ονομάστηκε «δαιμονικός πυρήνας» για όλα τα ατυχήματα που προκάλεσε

Το αντικείμενο κατασκευάστηκε κατά λάθος και κατέληξε να σκοτώσει τους ανθρώπους που το δημιούργησαν.

Το θανατηφόρο αντικείμενο ήταν μια σφαίρα πλουτωνίου που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν το πλουτώνιο για να προσπαθήσουν να βρουν πού ακριβώς βρισκόταν το σημείο καμπής που θα το μετέτρεπε σε εκρηκτική αντίδραση.
Αυτό σήμαινε ότι ουσιαστικά τρυπούσαν τον πυρήνα για να δουν τι αντίδραση θα συνέβαινε κάτι που μπορείτε να φανταστείτε πως δεν είχε καλή κατάληξη.
Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα το 1945, όταν ο επιστήμονας Harry Daghlian εργαζόταν μόνος του πάνω στον πυρήνα
Αυτό έκανε τον πυρήνα να αντιδράσει με έναν τρόπο γνωστό ως «υπερκρίσιμος», όπου ο πυρήνας προκαλεί μια εκρηκτική πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση.
Ως αποτέλεσμα, όταν ο Daghlian σήκωσε ξανά το τούβλο, δέχτηκε μια θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας.
Λιγότερο από ένα μήνα μετά από αυτό το ατύχημα, ο Daghlian πέθανε εξαιτίας της δηλητηρίασης από την ραδιενέργεια.
Σε αυτό συμμετείχε ο «καουμπόης επιστήμονας» Louis Slotin, γνωστός για το ρίσκο που έπαιρνε στα πειράματα.
Σε αυτή την περίπτωση, η ομάδα τοποθετούσε δύο μισές σφαίρες θόλου βηρυλλίου γύρω από τον πυρήνα πλουτωνίου. Αλλά κατά λάθος, άφησαν τα δύο μισά να ακουμπήσουν μεταξύ τους.
Όπως γνωρίζει κάθε λάτρης της επιστήμης, αυτό προφανώς προκάλεσε μια αντίδραση που έκανε τον πυρήνα να γίνει υπερκρίσιμος.
Η ακτινοβολία εκτοξεύτηκε επομένως στο δωμάτιο, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε επιστήμονας εκεί μέσα πήρε μια επικίνδυνη δόση.
Δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η σειρά των φρικτών ατυχημάτων ανάγκασε τις επιστημονικές ομάδες και τα ινστιτούτα να ενημερώσουν επειγόντως τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους.
Μετά τα αλλεπάλληλα θανατηφόρα περιστατικά οι επιστήμονες έλιωσαν τον «δαιμονικό πηρύνα» και χρησιμοποιήθηκε σε μικρότερους πυρήνες για άλλες βόμβες και πυραύλους του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα θεωρείται ως το «πιο επικίνδυνο αντικείμενο που υπήρξε ποτέ».
*Με πληροφορίες από uniladtech