TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Featured

Οι Γαρδικιώτες μπακάληδες του Πειραιά και της Αθήνας

Ιαν 9, 2021
in Featured, slider, Αφιερώματα
Οι Γαρδικιώτες μπακάληδες του Πειραιά και της Αθήνας
Share on FacebookShare on Twitter
Όλοι μας έχουμε δει μία και δύο, ίσως και περισσότερες φορές την Ελληνική ταινία ο Μπακαλόγατος, με μια εκπληκτική ερμηνεία του Κώστα Χατζηχρήστου, που δεσπόζει σαν μπακαλόγατος που ήλθε στην Αθήνα από το χωριό για ένα καλύτερο αύριο!!

Του Σωτήρη Ε. Κάκια (από δημοσίευση στο Γαρδίκι Fans)
Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με πατέρα Μπακάλη, αυτές οι σκηνές μας φέρνουν στη μνήμη δικές μας στιγμές. Κάθε γωνιά του σκηνικού και μια θύμηση από το μαγαζί του πατέρα, του παππού, του θείου.
Οι Γαρδικιώτες και γενικά οι Ασπροποταμίτες, ( Μουτσιαρίτες, Τζουρτζιώτες, Παλαιοχωρίτες ) μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 90, αποτελούσαν το μεγαλύτερο κομμάτι στο χώρο των μπακάληδων.
Μια ιστορία που ξεκίνησε από τις αρχές του 1900 όταν οι πρώτοι Γαρδικιώτες κατέβηκαν στον Πειραιά, που τους φάνηκε περισσότερο οικείος, ανοίγοντας τα πρώτα μαγαζιά. Έτσι δουλευταράδες και πανέξυπνοι που ήταν, γρήγορα μπήκαν στο πνεύμα της αγοράς με αποτέλεσμα στα επόμενα χρόνια να γίνουν παράδειγμα και να συμπαρασύρουν και άλλους συμπατριώτες να κατέβουν, βλέποντας ότι το επάγγελμα είχε αρκετό ψωμί.
Επέλεγαν την γειτονιά, συνήθως σε γωνία και το έστηναν. Και του πουλιού το γάλα μέσα, πάντα περιποιημένοι, με την μπλούζα η την ριγέ ποδιά διπλωμένη στη μέση και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν. Στις γειτονιές του Πειραιά, Καμίνια, Χατζηκυριάκειο, Μανιάτικα, όλοι είχαν ένα προσωνύμιο.. Ο Βλάχος !!
Μαγαζιά που από την είσοδο τους μύριζαν σαρδέλες, ρέγκες και όλα τα μυρωδικά που δεν ήταν συσκευασμένα και άφηναν τα αρώματά τους να πλανώνται. Σακιά περιποιημένα με όλων των ειδών τα όσπρια, χύμα λάδι, πετρέλαιο και φωτιστικό οινόπνευμα από ντεπόζιτα που είχαν κάνουλα στη βάση τους. Μεγάλο ψυγείο – βιτρίνα – με αλλαντικά και τυριά φέτα, κεφαλοτύρι και κασέρι παραγωγής Γαρδικιωτών κτηνοτρόφων, δοχεία με χύμα βούτυρα, ράφια γύρω – γύρω με εκατοντάδες κονσέρβες – ( θυμηθείτε την ατάκα του αείμνηστου Μίμη Φωτόπουλου στην ταινία Έλα στον Θείο… Άμα υπάρχει η κονσέρβα ο άνθρωπός δεν πεινάει !!!
Οι μπακαλόγατοι ήταν οι βοηθοί, οι υπάλληλοι, που συνήθως ήταν συγγενικό πρόσωπο, ανιψιός, βαφτισιμιός η και συμπατριώτης, πάντα όμως από το Γαρδίκι ή τα γύρω χωριά. Ήταν η πρώτη τους επαφή στην μεγάλη πόλη, δούλευαν όλη μέρα και το βράδυ έστρωνα δυο κουβέρτες σε ένα ράντζο και κοιμόντουσαν. Για το φαγητό μεριμνούσε το αφεντικό. Δύο η και περισσότερες φορές την εβδομάδα, οι παραγιοί κατέβαιναν στις κεντρικές αγορές της Γούναρη, της Σοφοκλέους, της Σωκράτους και γέμιζαν το καρότσι με τις προμήθειες και από εκεί ξεκίναγε ο Γολγοθάς να το σέρνει σε δύσκολους δρόμους και πολλές ανηφόρες, μέχρι να φτάσει στο μαγαζί.
Έτσι, γρήγορα έκαναν το δικό τους κομπόδεμα και έφευγαν να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί.
Τα περισσότερα μπακάλικα είχαν και ταβέρνα, με πολύ καλό κρασί και τα βράδια γέμιζαν τραπεζάκια με πελάτες, αν είχαν κάποια αυλή η στο πεζοδρόμιο η και ακόμα όρθιοι !!! αρκεί το κρασί να είναι καλό !!!
Ιεροτελεστία ήταν και το πλύσιμο των βαρελιών κάθε Σεπτέμβριο για να είναι έτοιμα για το μούστο. Ξεφουντάρισμα, ξύσιμο όλη η εσωτερική πλευρά του βαρελιού, καλό ξέπλυμα με νερό, λίγες μέρες στον ήλιο να στανιάρει και μετά πάλι φουντάρισμα και τοποθέτηση στη θέση τους. Για κάποιες μέρες τα φορτηγά με τον μούστο γέμιζαν τις γειτονιές με την γνωστή μυρωδιά του, έτοιμο να ψηθεί και να γίνει κρασί.
Τα χρόνια πέρασαν τα μαγαζιά πλήθυναν, μεγάλωσαν, οργανώθηκαν, την τροφοδοσία τους ανέλαβαν οι ίδιες οι εταιρίες, τα σακιά χάθηκαν, τα τρόφιμα τυποποιήθηκαν, οι περισσότερες ταμπέλες άλλαξαν και από παντοπωλείο Θεσσαλία ή το Γαρδίκι, ή ο Ασπροπόταμος, έγιναν φωτεινές … Super Market.. και έχασαν όλη τη μαγεία τους.
Οι Ασπροποταμίτες Μπακάληδες οργανώθηκαν και δημιούργησαν τον Δεκέμβριο του 1971, τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΩΝ – Ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ.
Οι ιδρυτές αυτού του συνδέσμου Γαρδικιώτες, Μουτσαρίτες, Τζουρτζιώτες και Παλαιοχωρίτες ήταν σύμφωνα με το καταστατικό του οι,
Γιώργος Οικονόμου, Ευάγγελος Κάκιας, Αριστείδης Τσιρογιάννης, Κωνσταντίνος Γοργογέτας, Κωνσταντίνος Μπαταγιάννης, Βασίλειος Μπελούκας, Ηλίας Φούντας, Γρηγόρης Βλαχοκώστας, Σωτήρης Βράκας, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Ευθύμιος Οικονόμου, Δημήτριος Σδρένιας, Δημήτριος Βράκας, Δημήτριος Φυσικόπουλος, Γεώργιος Τρίχας, Γεώργιος Στουρνάρας, Στυλιανός Αναγνώστου, Σωτήριος Μπαταγιάννης, Νικόλαος Μπαταγιάννης, Γεώργιος Οικονόμου, Ιωάννης Μπακάλης, Δημήτρης Παπανδρέου, Στυλιανός Μπαταγιάννης, Σωτήρης Τζαμάρας, Απόστολος Σδρένιας, Αθανάσιος Σδρένιας, Δημήτρης Τσικάτος, Κωνσταντίνος Βράκας, Γεώργιος Βλαχοκώστας και Χρήστος Καραγεώργος.
Σκοπός του Συνδέσμου ήταν η προστασία και προαγωγή των συμφερόντων των μελών του συλλόγου.
Ο Σύνδεσμος οργανώθηκε, δραστηριοποιήθηκε και έγινε ένα ζωντανό κύτταρο στην κοινωνία του Πειραιά. Έχουν μείνει στην ιστορία οι χοροεσπερίδες των Παντοπωλών στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, ως ένα από τα κοσμικά γεγονότα της πόλης. Επίσης οι εκδρομές και τα πανηγύρια στην Πάρνηθα και το Διόνυσο τα καλοκαίρια, για όσους δεν μπορούσαν να βρεθούν στο χωριό.
Τα μαγαζιά των Γαρδικιωτών ήταν διάσπαρτα σε όλο το λεκανοπέδιο, στον Πειραιά όμως ήταν οι περισσότεροι.
Στο Χατζηκυριάκειο, οι Σδρενιαίοι, Τσιρογιανναίοι, Βλαχοκωσταίοι, Μπαούσηδες, Κάκιας, Βρακαίοι, Καραγιώργος, Παππάς, Φουνταίοι.
Στον Πειραιά, Αφοί Παπακωνσταντίνου ( ακόμα και σήμερα ο Αποστόλης Παπακωνσταντίνου διατηρεί το μαγαζί των ιδρυτών Αριστείδη και Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου, τη γνωστή σε όλους μπακάλα !!) και Ι. Στέργιου, στα ταμπούρια, Ναζαραίοι, Τετριμίδας, Κατσιμπαίοι, Μαλισιωβαίοι, Γαρδικιώτης , Λαππαίοι, Οικονόμου, Μπαμπουραίοι, Ζαρκαδαίοι, Σαφαρικαίοι, Γοργογέτας, στον Κορυδαλλό Λιαζαίοι, Βράκας, Μπαταγιανναίοι, Παρθεναίοι, στα καμίνια Μπαταγιανναίοι, Μαλεγκαίοι, Τσικάτος, Καραμητραίοι, Τζαμαραίοι, Γιωταίοι, Φυσικόπουλος, Στεργιοπουλαίοι, Ορωκλός, Κωνσταντάκος.
Στον προφήτη Ηλία οι Βρακαίοι, Στουρναραίοι, στις κεντρικές αγορές του Πειραιά και της Αθήνας, Τσιρογιανναίοι, Ουτραίοι, Βρακαίοι, Παπακωνσταντιναίοι, Μπαμπουραίοι, Μπουλουτσαίοι, Γιώτης, Μπαταγιανναίοι, Καραγιωργαίοι.
Και στην Αθήνα υπήρχαν Γαρδικιώτες μπακάληδες, από τις ίδιες οικογένειες, όμως στον Πειραιά ήταν ο μεγάλος, κύριος όγκος, γι’ αυτό και ο Σύνδεσμος αναφερόταν στους Εν Πειραιεί παντοπώλες !!!
Σήμερα ελάχιστοι διατηρούν μαγαζιά, Οι αλυσίδες super markets έχουν κατακλύσει την αγορά και το μόνο που μας θυμίζει τους μπακάληδες της εποχής, είναι οι παλιές Ελληνικές ταινίες.
Σωτήρης Ε. Κάκιας
Γαρδίκι Fans
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Μπροστά στα μάτια θαμώνων καφετέριας η σύλληψη του ιδιοκτήτη ιστοσελίδας τον οποίον κατήγγειλε για εκβιασμό η Ζέτα Μακρή
Featured

Μπροστά στα μάτια θαμώνων καφετέριας η σύλληψη του ιδιοκτήτη ιστοσελίδας τον οποίον κατήγγειλε για εκβιασμό η Ζέτα Μακρή

Ιούλ 5, 2025
Συνελήφθη Θεσσαλός δημοσιογράφος που φέρεται να εκβίαζε την Ζέτα Μακρή
Featured

Συνελήφθη Θεσσαλός δημοσιογράφος που φέρεται να εκβίαζε την Ζέτα Μακρή

Ιούλ 5, 2025
Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεις σε όλη τη θεσσαλική ύπαιθρο
Featured

Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεις σε όλη τη θεσσαλική ύπαιθρο

Ιούλ 5, 2025
Παραμύθια και… ε-ξωτικά “αποκαλύφθηκαν” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων
Featured

Παραμύθια και… ε-ξωτικά “αποκαλύφθηκαν” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

Ιούλ 5, 2025
Σακκάς: Στρατηγικό πλάνο για ανθεκτικό και καινοτόμο Δήμο Τρικκαίων – Συνέντευξη στην “Υπαιθρο Χώρα”
Featured

Σακκάς: Στρατηγικό πλάνο για ανθεκτικό και καινοτόμο Δήμο Τρικκαίων – Συνέντευξη στην “Υπαιθρο Χώρα”

Ιούλ 5, 2025
Ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για αξιολόγηση δυσκολιών των μαθητών από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. στα Τρίκαλα
Featured

Ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για αξιολόγηση δυσκολιών των μαθητών από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. στα Τρίκαλα

Ιούλ 5, 2025
Next Post
Καιρός: Σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη – Πού αναμένονται βροχές (χάρτες)

Καιρός: Σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη - Πού αναμένονται βροχές (χάρτες)

Τραγωδία σε νοσοκομείο: 10 βρέφη κάηκαν ζωντανά

Τραγωδία σε νοσοκομείο: 10 βρέφη κάηκαν ζωντανά

Σχολεία: Ανοίγουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία τη Δευτέρα – Μάσκες, αερισμός, τεστ – Αναλυτικός οδηγός

Σχολεία: Ανοίγουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία τη Δευτέρα - Μάσκες, αερισμός, τεστ - Αναλυτικός οδηγός

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

http://anilioparkfestival.gr/tickets/http://anilioparkfestival.gr/tickets/
Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd