Οι χειμωνιάτικες Γερακίνες του Θεσσαλικού Κάμπου

 

Συχνάζουν κατά δεκάδες σε κολώνες φωτισμού, ταμπέλες, δέντρα σε όλο το θεσσαλικό κάμπο ο λόγος για τις χειμωνιάτικες Γερακίνες του Θεσσαλικού Κάμπου Εδώ, στα χωράφια παραμονεύουν και στήνουν καρτέρι για να βρουν τροφή…«Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του συντοπίτη μας στιχουργού Κ.Βίρβου είναι το  «Της Γερακίνας γιος». Ποια είναι όμως η Γερακίνα; Σε αντίθεση με την λαϊκή αντίληψη δεν πρόκειται για το θηλυκό γεράκι αλλά για ένα είδος αρπακτικού πουλιού που το όνομα Γερακίνα ή Βαρβακίνα (Buteo buteo) περιλαμβάνει και τα αρσενικά και τα θηλυκά άτομα του είδους» μας εξηγεί ο βιολόγος-ορνιθολόγος Δημήτρης Βαβύλης.

Πληροφορίες

Όπως μας ενημερώνει πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους αρπακτικό πουλί, με άνοιγμα φτερούγων 110-130 εκατοστά. Στην ουσία κάτι ενδιάμεσο από γεράκι και αετό. Τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά όπως ποντίκια αλλά δεν θα πει «όχι» και σε μια σαύρα ή φίδι. Ο ελληνικός πληθυσμός υπολογίζεται σε 4000-8000 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Πρόκειται για είδος επιδημητικό (δεν μεταναστεύει) αλλά μετακινείται στην χώρα ανάλογα με τις εποχές. Μια τέτοια βασική μετακίνηση λαμβάνει χώρα τον Χειμώνα που οι Γερακίνες που γέννησαν το καλοκαίρι σε όλη την χώρα και σε όλους τους βιοτόπους από τον κάμπο ώς το βουνό μετακινούνται για να περάσουν αυτήν την δύσκολη εποχή σε περιοχές όπου η λεία τους είναι πιο άφθονη. Μια τέτοια περιοχή είναι ο Θεσσαλικός κάμπος.

Στο θεσσαλικό κάμπο

Ο θεσσαλικός κάμπος είναι «δημοφιλής» για τις γερακίνες. «Ένας προσεκτικός παρατηρητής κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού από τα Τρίκαλα στην Αθήνα, τον Χειμώνα, μέχρι το ύψος των Σοφάδων και στο οροπέδιο της Ξυνιάδας θα δει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες πουλιά να κάθονται σε ψηλά σημεία θέας (κολώνες φωτισμού, ταμπέλες, δέντρα). Εκεί έχουν στήσει το καρτέρι τους και περιμένουν να ξεμυτίσει κάποιο τρωκτικό στα παρακείμενα χωράφια για να εφορμήσουν» τονίζει ο Δημήτρης Βαβύλης.

Πληθυσμός

Όπως τονίζει ο Δημήτρης Βαβύλης δεν υπάρχει ακριβής μέτρηση του χειμωνιάτικου πληθυσμού των Γερακίνων του θεσσαλικού κάμπου αλλά κατά μήκος της Ε65 δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι για κάθε χιλιόμετρο αντιστοιχεί και ένα πουλί. «Τώρα που πλησιάζει η άνοιξη και ζωντανεύει η φύση στα βουνά, τα πουλιά θα πάρουν τον «ανήφορο» για να ετοιμαστούν για την αναπαραγωγική εποχή. Στον κάμπο θα μείνουν οι πολύ λιγότερες «μόνιμες» Γερακίνες του που γεννούν εκεί. Μέχρι τον επόμενο Χειμώνα που ο αέναος κύκλος των εποχών θα «αναγκάσει» τα πουλιά σαν τους νομάδες κτηνοτρόφους των βουνών, στα «χειμαδιά» τους στον θεσσαλικό κάμπο» λέει χαρακτηριστικά.