TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Οι «αθώες» τροφές που αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής

Ιαν 11, 2020
in Διατροφή
Οι «αθώες» τροφές που αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής
Share on FacebookShare on Twitter

Οι «αθώες» τροφές που αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής

Έρευνες συνδέουν τον τρόπο ζωής και τη διατροφή με τη φλεγμονή και την προδιάθεση για εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Η ανάπτυξη φλεγμονής στο σώμα συνδέεται με σοβαρές ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.

Η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να τον προστατεύει από τα μη υγιή κύτταρα και κατά συνέπεια να θεραπευτεί από τις ασθένειες.

Οι τροφές που προάγουν τη φλεγμονή περιλαμβάνουν όσες έχουν υποστεί επεξεργασία και παρέχουν πολλές θερμίδες, αλλά έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και το επεξεργασμένο αλάτι.

Υπάρχουν όμως και τροφές που ενώ είναι φαινομενικά αθώες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη φλεγμονής.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες ποιες είναι:

Αγαύη: Η αγαύη εξελίσσεται στο πιο δημοφιλές γλυκαντικό των τελευταίων ετών, πολλοί παραβλέπουν ωστόσο ότι αποτελείται κατά 90% από φρουκτόζη. Η ζάχαρη καταστέλλει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες όπως η γρίπη και οι ιώσεις αλλά και ο καρκίνος. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση γλυκαντικών αποδυναμώνει τις ίνες του κολλαγόνου και κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο στις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, δηλαδή ρυτίδες και χαλάρωση.

 

Παγωμένο γιαούρτι: Το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt) βασίζεται σε δύο συστατικά που ενοχοποιούνται για φλεγμονή: τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά. Το γάλα ανεβάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης και τις ανδρικές ορμόνες και αποτελεί κοινό αλλεργιογόνο παράγοντα, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Πολλά τέτοια προϊόντα περιέχουν επίσης καζεΐνη, την πρωτεΐνη που υπάρχει στα γαλακτοκομικά και αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

 

Κριθάρι και σίκαλη: Αυτοί οι υγιεινοί σπόροι δεν προκαλούν την ίδια ζημιά με τη ζάχαρη και τους άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μπορεί όμως να συμβάλουν στην πρόσκληση φλεγμονής σε όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη. Ειδικά για όσους πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη, τη γνωστή κοιλιοκάκη, η κατανάλωση κριθαριού και σίκαλης (που περιέχεται σε τρόφιμα αλλά και αλκοολούχα ποτά, όπως η μπύρα, μπορεί να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή.

 

Υποκατάστατο κρέατος (σεϊτάν): Ιδιαίτερα αγαπητό από τους χορτοφάγους, το seitan είναι ένα υποκατάστατο κρέατος, το οποίο φτιάχνεται από σιτάρι και ειδικότερα από τη γλουτένη του σιταριού και νερό. Όταν μαγειρεύεται, η όψη και η υφή του μοιάζει εκπληκτικά με κρέας, γι’ αυτό και το υποκαθιστά με επιτυχία, ενώ είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη σε όσους απέχουν από το κρέας. Η κατανάλωση σεϊτάν είναι απαγορευτική για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα κλπ.

 

Φιστίκια: Τα φιστίκια αποτελούν κοινό αλλεργιογόνο παράγοντα και μπορούν να πυροδοτήσουν φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό. Είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτα στους μύκητες. Αν θέλετε να φάτε ξηρούς καρπούς, προτιμήστε τα αμύγδαλα ή άλλους καρπούς με κέλυφος.

 

Μείγματα καρυκευμάτων: Μπορεί να δίνουν γεύση στα φαγητά, αλλά τις περισσότερες φορές περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες που μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία των ορμονών και να οδηγήσουν σε φλεγμονή, καθώς και ζάχαρη. Προτιμήστε λοιπόν μεμονωμένα μπαχαρικά όμως το κόκκινο πιπέρι, το καθαρό αλάτι ή το μηλόξυδο.

Πηγή: prevention.com

πηγή : https://www.onmed.gr/ygeia/story/381312/oi-athoes-trofes-poy-ayxanoyn-toys-deiktes-flegmonis-eikones

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»
Διατροφή

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»

Απρ 29, 2025
Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Διατροφή

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Απρ 28, 2025
Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Next Post
Έτσι θα προστατεύσεις τις μπούκλες σου για να μη φριζάρουν ποτέ ξανά

Έτσι θα προστατεύσεις τις μπούκλες σου για να μη φριζάρουν ποτέ ξανά

Συλλυπητήριο για τον Μιχάλη Παπαδάκη

“Ήτανε μια Φορά” μια Λέσχη Αφήγησης

“Ήτανε μια Φορά” μια Λέσχη Αφήγησης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd