Hλεκτρονική αίτηση προκαταβολής σύνταξης-Για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε μας ενημερώνει η Ρούλα Τζάνη, υπεύθυνη Γραφείου Συνταξιοδοτικών Θεμάτων στα Τρίκαλα

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αίτηση της προκαταβολής των συντάξεων που εκκρεμούν και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 31 Μαρτίου 2021 (σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 34 ΤΟΥ Ν. 4778/2021 ΚΑΙ 7Α ΤΟΥ Ν. 4387/2016). Για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε μας ενημερώνει η Ρούλα Τζάνη, υπεύθυνη Γραφείου Συνταξιοδοτικών Θεμάτων στα Τρίκαλα.

Ειδικότερα η κ. Τζάνη αναφέρει τα ακόλουθα:

Βασική προϋπόθεση για να σας χορηγηθεί η προκαταβολή (αναδρομικά από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης) είναι να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, έχετε θεμελιωμένο δικαίωμα, να συνταξιοδοτηθείτε.

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης θα κληθείτε να επιστρέψετε τα ποσά που σας καταβλήθηκαν ως αχρεώστητα.

Οι πληρωμές σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας θα γίνουν πριν το Πάσχα. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς taxis net, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, το IBAN, που καταχωρήσατε στην αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, το αντίγραφο της αίτησης συνταξιοδότησης (αριθμό πρωτοκόλλου, ασφαλιστικό φορέα υποβολής, χρονικά διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα χωριστά όπως δηλώθηκαν στην αίτηση), τηλέφωνα, email.

Εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν ήδη προκαταβολή σύνταξης κατά το άρθρο 57Α  Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων. Αφορά συντάξεις γήρατος, αναπηρίας, θανάτου (χηρείας).

Το ποσό που θα λάβουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι ανέρχεται σε 360,00 ευρώ εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης το 62ο ή το 67ο έτος της ηλικίας τους και 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 15 έτη ασφάλισης, πραγματικής ή με εξαγορές ή με διαδοχική ασφάλιση.

Ποσό 384,00 ευρώ εφόσον έχουν συμπληρώσει 6.000 ημέρες ασφάλισης ή 20 έτη και τα ηλικιακά όρια.

Διαφορετικά ηλικιακά όρια εξετάζονται κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των ταμείων τους.

Στις αναπηρικές συντάξεις θα πρέπει να υπάρχει και το πιστοποιητικό ΚΕΠΑ ή Επιτροπής Αξιολόγησης σύμφωνα με τα όρια που ορίζονται από κάθε ασφαλιστικό ταμείο και τις ανάλογες προϋποθέσεις 50% ή 67%.

Δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση με χρόνους του εξωτερικού. Επίσης, δεν μπορούν να λάβουν προκαταβολή σύνταξης όσοι έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό τους ταμείο ήτοι, στον ΟΓΑ 4.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ αν υπάρχει ρύθμιση των 120 δόσεων), στον ΟΑΕΕ 20.000 ευρώ, στο ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ 15.000 ευρώ κλπ.

Όταν έχουν υποβληθεί περισσότερες από μία αιτήσεις για συνταξιοδότηση, υποβάλλεται μία αίτηση και χορηγείται μία προκαταβολή. Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και φυσικά συμψηφίζεται με τα αναδρομικά που θα προκύψουν με την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Όσον αφορά τις συντάξεις θανάτου, θα χρειαστεί επιπλέον ληξιαρχική πράξη θανάτου που να αναγράφει τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του θανόντα κι όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά των αιτούντων που αναφέραμε παραπάνω.

Τα ποσά είναι μικτά και υπόκεινται σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις (6% υγειονομική περίθαλψη, φόρο κλπ).

Τέλος θα ήθελα να συστήσω σε όλους όσοι θα ασχοληθούν με την αίτηση προκαταβολής, να ελέγξουν τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης και μετά να προβούνε στην οριστικοποίηση της αίτησης για να μην υπάρξουν προβλήματα στους πελάτες κι αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έλαβαν.

Για περισσότερες πληροφορίες: Γραφείο Ρούλας Τζάνη και Συνεργάτες στα Τρίκαλα στην οδό Πτολεμαίου 5 (τηλ. 2431077050 & 31616).