H καρδιά της επιχειρηματικότητας χτυπά στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα χτυπά αυτό το σαββατοκύριακο η καρδιά της επιχειρηματικότητας καθώς διεξάγεται η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Εκτός από τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο και σύσσωμη τη Διοίκησή της, στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν  πρόεδροι κι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, ενώ στις εργασίες της παρευρίσκονται κι εκπρόσωποι της Κεντρικής Διοίκησης, της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται στο ANANTI CITY RESORT είναι θεματική κι επικεντρωμένη στον Αναπτυξιακό ρόλο των Επιμελητηρίων

“Τα Επιμελητήρια είναι ο θεσμός που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα, τις προσδοκίες, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Είναι ο θεσμός που διαθέτει τοπική γνώση – το κλειδί, δηλαδή – τόσο για το σχεδιασμό, όσο και για την υλοποίηση αποτελεσματικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων” ανέφερε ο πρόεδρος ΚΕΕ & ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας για τον αναπτυξιακό ρόλο των Επιμελητηρίων και τη συμβολή τους σήμερα στην Εθνική Οικονομία. «Είμαστε υπερήφανοι γιατί εκπροσωπούμε το δυναμικό, το δημιουργικό, το ελπιδοφόρο κομμάτι της Ελλάδας. Τις 900.000 επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν δουλειά και εισόδημα σε εκατομμύρια οικογένειες.  Τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται καθημερινά και στηρίζουν την οικονομία.  Για αυτές τις επιχειρήσεις, έχουμε χρέος να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Να γινόμαστε πιο χρήσιμοι, πιο αποτελεσματικοί, πιο δημιουργικοί. Να είμαστε εμείς ο σταθερός, ο αξιόπιστος σύμμαχος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, μέσα σε ένα περιβάλλον που παραμένει αντίξοο και αβέβαιο.  Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής μας συνάντησης. Και είμαι βέβαιος ότι θα ακουστεί δυνατά, μέσα από τη δική σας φωνή. Μέσα από το δικό σας έργο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Είναι γνωστό σ’ όλους μας πως η  επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει μεγάλα και ιδιαίτερα κρίσιμα  προβλήματα» τόνισε στην τοποθέτησή του με θέμα «Τα Επιμελητήρια ως φορείς ανάπτυξης» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος και πρόσθεσε «Προβλήματα τα οποία αναδείχθηκαν κατ’ επανάληψη με ξεκάθαρο τρόπο και με απόλυτη σαφήνεια. Η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος συνολικά θα πρέπει να δρομολογήσουν άμεσα λύσεις. Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, τότε σύντομα δεν θα μπορούμε καν να μιλάμε για επιχειρηματικότητα αφού δεν θα υπάρχει αύριο για ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που  αποτελεί το βασικό κορμό της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω συρρίκνωσή τους  θα οδηγήσει σε βαθύτερη  οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση.

Για να διεκδικήσουμε με αποτελεσματικότητα χρειάζεται ένας συντονισμός δράσης της Κεντρικής Ένωσης και των Επιμελητηρίων προκειμένου να είμαστε περισσότερο μεθοδικοί και αποτελεσματικοί. Για να  πείσουμε ή ακόμη και να αναγκάσουμε την κεντρική εξουσία για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων όχι με  αποσπασματικές ενέργειες αλλά με ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο στην επιχειρηματικότητα για να σταθεροποιηθεί και να αναπτύξει την πραγματική οικονομία.

Δεν φτάνει όμως η καταγραφή τους στα  πρακτικά της Συνέλευσης. Θα πρέπει να δεσμευθούμε ότι όλοι μαζί με επιχειρήματα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό θα αναδείξουμε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων τα οποία απειλούν  με κατάρρευση την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαγιάκο «Πρέπει να αλλάξουμε πορεία για να δημιουργήσουμε  μια Ελλάδα παραγωγική και δημιουργική.  Στην προσπάθεια αυτή το Επιμελητήριο Τρικάλων έθεσε ως πρώτιστο στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου που είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίησή αυτού και ο τουρισμός».

Ο κ. Γιαγιάκος παρουσίασε την πρόταση «για τη δικτύωση της Ομογενειακής Επιχειρηματικότητας». Πρόκειται για ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ  ΣΥΜΠΡΑΞΗ  για τη Δικτύωση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας  σε όλο τον κόσμο η οποία ξεκίνησε ως μια ιδέα του Επιμελητηρίου Τρικάλων με βασικό συνεργάτη και συμπαραστάτη τη  Knowledge BS.

«Πρόκειται για μια Εθνική προσπάθεια. Κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία και το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση και η ενεργή συμμετοχή μεγάλου αριθμού ομογενειακών  και  ελληνικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό απαιτείται συστράτευση όλων των Επιμελητηρίων  & της ΚΕΕΕ.  Προσήλωση στο στόχο και ξεκίνημα τώρα! Η χρηματοδότηση αρχικά θα γίνει από ίδιους πόρους και στη συνέχεια θα εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Χρειάζεται ουσιαστική  επαφή και συνεργασία με την Ομογένεια, αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και εξασφάλιση της υποστήριξης της Ελληνικής Πολιτείας» υπογράμμισε ο κ. Γιαγιάκος.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί επισήμων και η εκδήλωση έκλεισε με τις τοποθετήσεις Προέδρων Επιμελητηρίων.

Να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή το βράδυ παρατέθηκε δείπνο στο ANANTI CITY RESORT.