Γρίπη στα παιδιά – Πώς να τα περιποιηθείτε

Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει γρίπη – Χρήσιμες συμβουλές

Γρίπη στα παιδιά - Πώς να τα περιποιηθείτε
Bigstock

Ουπς! Το μικρό σας ανέβασε πυρετό. Είναι η εποχή της γρίπης, έτσι είναι πολύ πιθανό να έχει γρίπη. Ή θα μπορούσε να είναι κορονοϊός ή κάποιο κρύωμα;

Η γρίπη όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα και τον κορονοϊό, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να έχει ένα παιδί, ειδικά στην αρχή. Η μεγαλύτερη ένδειξη, ωστόσο, είναι πόσο γρήγορα αισθάνεται το παιδί σας κάποια συμπτώματα και πόσο άσχημα είναι.

Πώς θα αναγνωρίσετε αν το παιδί σας έχει γρίπη

«Τα συμπτώματα είναι παρόμοια τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά με πυρετό, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, βήχα, κόπωση και καταρροή ή βουλωμένη μύτη», αναφέρει ο Devin Minior, MD, επικεφαλής ιατρός στο Banner Urgent Care. «Δεν έχουν όλοι όλα αυτά τα συμπτώματα και η ασθένεια μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή».

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκλείσετε άλλες ασθένειες είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας και να περιγράψετε τα συμπτώματα που έχει. Με βάση τα συμπτώματα και τις υποκείμενες παθήσεις ή προβλήματα υγείας του παιδιού σας, μπορεί να σας συστήσει να δει το παιδί σας ή ακόμη και να σας συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα.

«Τα αντιιικά φάρμακα όπως το Tamiflu είναι διαθέσιμα για παιδιά και θα πρέπει να χορηγούνται σε άτομα με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα ή σε εκείνα που μπορεί να αναπτύξουν επιπλοκές από τη γρίπη», αναφέρει ο Δρ Minior. «Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν ξεκινούν εντός δύο ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων».

Πώς να αντιμετωπίσετε με ασφάλεια τα συμπτώματα γρίπης ενός παιδιού στο σπίτι

Όταν το παιδί σας κολλήσει γρίπη, σίγουρα δεν είναι κάτι που θα περάσει από τη μια στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτό και πρέπει να ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του παιδιού σας στο σπίτι ώστε να αναρρώσει πιο γρήγορα.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι αν το παιδί σας έχει γρίπη; Ακολουθήστε τις συμβουλές για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της γρίπης που ακολουθούν παρακάτω.

Απόθεμα σε προμήθειες

Είναι πάντα χρήσιμο να είστε πλήρως εφοδιασμένες με όλα όσα θα χρειαστείτε πριν ξεκινήσει η εποχή της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Δεν θέλετε να τρέχετε τα μεσάνυχτα στο φαρμακείο σε περίπτωση που χρειαστείτε κάτι.

Κάποια πράγματα μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης:

  • Παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη
  • Θερμόμετρο
  • Χαρτομάντηλα
  • Υγραντήρας
  • Φυσιολογικός ορός
  • Σαπούνι χεριών και απολυμαντικό χεριών
  • Μέλι (για παιδιά άνω του 1 έτους)
  • παστίλιες ή καραμέλες για τον βήχα (για παιδιά τουλάχιστον προσχολικής ηλικίας)
  • Πολλά υγρά, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν νερό, σπιτικούς χυμούς και φυσικά ζωμό

Ενθαρρύνετε την ξεκούραση στο σπίτι

Τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν πολύ από την επιπλέον ανάπαυση. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο οθόνης, ώστε να μπορούν να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν περισσότερο.

Δώστε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για πυρετό ή πονοκέφαλο

Ο υψηλός πυρετός είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της γρίπης και μπορεί να κάνει το παιδί σας να αισθάνεται κουρασμένο. Μπορεί επίσης να έχει εφίδρωση ή να τρέμει εξαιτίας της θερμοκρασίας στο σώμα του που προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ιό.

Μπορείτε να δώσετε παιδικό Depon για να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους ή τον πυρετό. Πάντα πριν δώσετε οποιοδήποτε αντιπυρετικό ή παυσίπονο στο παιδί σας συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και επίσης βεβαιωθείτε ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία. Η δοσολογία από παιδί σε παιδί διαφέρει, καθώς παίζει ρόλο όχι μόνο η ηλικία αλλά και τα κιλά.

Προσφέρετε αρκετά υγρά

Ένας υψηλός πυρετός μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, επομένως μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας smoothies, ζεστούς ζωμούς, χυμούς, νερό και μαλακά φρούτα για να βοηθήσετε στην πρόσληψη υγρών.

Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει ή να πιει, ίσως χρειαστεί να γίνετε λίγο πιο δημιουργικοί. Μερικές φορές μια κούπα με τον αγαπημένο τους ήρωα επάνω ή ένα στριφογυριστό καλαμάκι μέσα είναι το μόνο που χρειάζεται.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας εάν το παιδί σας αρχίσει να εμφανίζει τα ακόλουθα σημάδια αφυδάτωσης:

  • Ξηρή γλώσσα και ξηρά χείλη
  • Δεν βγάζει δάκρυα όταν κλαίει
  • Σε περίπτωση που είναι μωρό δεν βρέχει παραπάνω από έξι πάνες την ημέρα
  • Βαθιά, γρήγορη αναπνοή

Αποφύγετε την επαφή με άλλους

Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να το πει κανείς παρά να το κάνει, ειδικά όταν έχει μικρά παιδιά.

Βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι πλένουν τα χέρια τους και καλύπτουν τον βήχα και το φτέρνισμά τους. Σκουπίζετε τακτικά επιφάνειες και παιχνίδια και αποθαρρύνετε την κοινή χρήση φλιτζανιών, σκευών, πετσετών και κουβερτών.

Αποθαρρύνετε επίσης τους φίλους και συγγενείς να σας επισκεφθούν.

Περιμένετε λίγες μέρες πριν τα στείλετε πίσω στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο

Το παιδί σας μπορεί να επιστρέψει στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο αφού δεν έχει εμφανίσει πυρετό για ένα 24ωρο και νιώθει καλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάει μέχρι να φύγει ο βήχας ή η καταρροή του. Όμως αν βλέπετε ότι ο βήχας που έχει είναι έντονος και η καταρροή δυσκολεύει την καθημερινότητά του, τότε καλό θα είναι να το κρατήσετε στο σπίτι έως ότου νιώσει καλύτερα.

Δώστε σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια

Εάν ανησυχείτε για το παιδί σας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό του και περιγράψτε του τα συμπτώματα. Με βάση τα συμπτώματα, μπορεί να θέλει να δει το παιδί σας και να συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο όπως το Tamiflu.

Ωστόσο, ο Δρ Minior συμβουλεύει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

Συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και δεν υποχωρούν

  • Επιδείνωση πυρετού ή βήχα
  • Γρήγορη ή οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή
  • Κυάνωση δέρματος
  • Αφυδάτωση
  • Δεν αλληλοεπιδρά μαζί σας
  • Έχει πυρετό πάνω από 40

Προστατέψτε την οικογένειά σας από τη γρίπη

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τη γρίπη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιά, ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, παιδιά με χρόνιες παθήσεις (βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο), παρόχους φροντίδας παιδιών και έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Να θυμάστε:

Εάν το παιδί σας αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα γρίπης, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Ανάλογα με τα συμπτώματα που έχει εμφανίσει μπορεί να θέλει να το δει.

Μόλις έχετε τη διάγνωση, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να αναρρώσει γρήγορα το παιδί σας. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι να κρατάτε χαμηλά τον πυρετό, να το ενυδατώνετε και τέλος να ξεκουράζεται όσο περισσότερο γίνεται.

πηγή :https://www.mothersblog.gr/paidi/ygeia/story/137034/gripi-sta-paidia

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *