Γνωρίζοντας τα μοναδικά σκυριανά αλογάκια-Δεκάδες εθελοντές έρχονται στην Σκύρο από όλο τον κόσμο για να τα φροντίσουν

Οι ειδικοί το έχουν ονομάσει Equus caballus skyriano. Στην καθομιλουμένη χρησιμοποιούμε συνήθως τον όρο Σκυριανό αλογάκι και πρόκειται για μία από τις πιο αρχαίες και σπάνιες φυλές αλόγων στον κόσμο. Θεωρείται απόγονος των αλόγων που είχε ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία, ενώ συνδέεται με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που απεικονίζονται στην πομπή των Παναθηναίων στην Ζωοφόρο του Παρθενώνα.

Σήμερα αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Στη Σκύρο, στην Καλαμίτσα, εδώ και λίγα χρόνια υπάρχει ένα κτήμα που φιλοξενεί 43 σκυριανά αλογάκια. Το κτήμα Μουριές, ιδιοκτησίας Μανώλη Τραχανά, δημιουργήθηκε με αφορμή την «Αστραπή», το αλογάκι που έκανε δώρο στον νεαρό τότε Μανώλη ο πατέρας του. Μεγαλώνοντας, ονειρεύτηκε τη δημιουργία μιας φάρμας που θα προσφέρει δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού στους επισκέπτες της Σκύρου και θα στηρίζει τις προσπάθειες διάσωσης της σπάνιας μικρόσωμης αρχαίας φυλής. Στους στόχους του κτήματος είναι η σωστή αναπαραγωγή μη ελεγχόμενες επιβάσεις, όπως μας εξηγεί ο ίδιος.

«Με την προσπάθεια όλων μας, μπορεί το σκυριανό αλογάκι να σταματήσει να αποτελεί είδος προς εξαφάνιση» τονίζει.

Εθελοντές από όλο τον κόσμο

Νέοι και νέες από την Ελλάδα, αλλά και κάθε γωνιά του πλανήτη, φθάνουν κάθε καλοκαίρι στο κτήμα προκειμένου να συμμετάσχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα βοήθειας για το σκυριανό αλογάκι. Συνδυάζουν διακοπές κι εργασία. Φιλοξενούνται στο κτήμα και συμμετέχουν στις καθημερινές ασχολίες και στη φροντίδα των μικροσκοπικών αλόγων. Ο δεσμός που δημιουργείται μεταξύ τους είναι εντυπωσιακός, όπως μας εξηγούν κι όπως διαπιστώνουμε, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο κτήμα. Νέα παιδιά από άλλα μέρη της Ελλάδας κι άλλα που ήρθαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό με μοναδικό τους σκοπό να φροντίσουν τα σκυριανά αλογάκια.

Όλα γίνονται με τάξη και ηρεμία. Άλλος ταΐζει, άλλος βουρτσίζει το τρίχωμα, άλλος πεταλώνει, άλλος περιποιείται τα μικρά, άλλος ξεναγεί. Όλοι έχουν ένα ρόλο. Στα μάτια τους καθρεφτίζεται η ευτυχία της προσφοράς. Πρόσωπα χαμογελαστά. Νέα παιδιά που επιλέγουν αντί να κάνουν τις διακοπές τους σε κάποιο δημοφιλές νησί έχουν επιλέξει έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών συνδυαστικά με εργασία, όπως μας εξηγούν.

Στο πλαίσιο των Tourism Awards 2019, απονεμήθηκε στο Κτήμα «Μουριές» (skyrianhorses.org) τιμητικό βραβείο για την καθοριστική συμβολή του στην προστασία και στην ελεγχόμενη αναπαραγωγή του σκυριανού αλόγου.

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Επισκεφθήκαμε το κτήμα μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Συναντήσαμε δεκάδες επισκέπτες του νησιού που είχαν πάει με τα παιδιά τους για να δουν από κοντά τα σκυριανά αλογάκια. Άλλωστε τα αλογάκια είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να δεις οπωσδήποτε αν βρεθείς στο νησί. Η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη ακόμη κι από σχολεία κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στη φάρμα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά αυτή τη σπάνια φυλή αλόγου, που είναι ιδιαίτερα φιλική με τον άνθρωπο, να μάθουν την ιστορία της και να ιππεύσουν τα μικρόσωμα αλογάκια. Ο ενθουσιασμός τους είναι μεγάλος και δεν κρύβουν τη χαρά τους όταν τα ιππεύουν. (Μπορούν να τα ιππεύσουν μόνο μικρής ηλικίας παιδιά λόγω του σωματότυπου των αλόγων).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα σκυριανά αλογάκια. λόγω του ιδιαίτερα ήρεμου και φιλικού χαρακτήρα τους, είναι ιδανικά για ιπποθεραπεία σε παιδιά που αντιμετωπίζουν νοητικά και κινητικά προβλήματα.

Ιππο-στηρίζουμε την προσπάθεια

Το κτήμα Μουριές πριν από λίγο καιρό μεταβλήθηκε σε Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των σκυριανών αλόγων του κτήματος. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το κράτος δεν παρέχει καμία βοήθεια στους ιδιοκτήτες των αλόγων που πασχίζουν να διατηρήσουν αυτή την σπάνια φυλή στο νησί.

Για να στηρίξετε την προσπάθεια του κτήματος μπορείτε:

-Να γίνετε μέλος του οργανισμού πληρώνοντας μία ετήσια συνδρομή.

-Να υιοθετήσετε ένα σκυριανό αλογάκι.

-Να προσφέρετε τη βοήθειά σας στο λογαριασμό του Οργανισμού.

Υιοθετώντας ένα σκυριανό αλογάκι στηρίζετε την προσπάθεια του κτήματος εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό μέρος της διατροφής και της ιατρικής του περίθαλψης. Με την υιοθεσία ενός αλόγου μπορείτε να κάνετε ένα πρωτότυπο δώρο σε μικρούς και μεγάλους, βοηθώντας τους να συνειδητοποιήσουν την αξία της προσφοράς.