Γλυκό του κουταλιού καρύδι (ένα δημοφιλές κέρασμα στα βλαχοχώρια του Μετσόβου)
Υλικά:
1 κιλό καρύδια πράσινα (πρόκειται για τα καρύδια που δεν έχουν στεγνώσει και τα μαζεύουμε πρόωρα από τις καρυδιές)
1,5 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
10-15 γαρύφαλλα
Λεμονόφλουδα
Χυμός ενός λεμονιού
Εκτέλεση :
Πλένουμε πολύ καλά τα πράσινα καρύδια. Τα τρυπάμε με δυο μαχαιριές. Τα βράζουμε για 10 λεπτά και επαναλαμβάνουμε αφού αλλάξουμε το νερό για άλλες δύο φορές για να ξεπικρίσουν. Κατόπιν, αφού τα στραγγίσουμε τα βάζουμε σε κρύο νερό για 24-30 ώρες ώρες. Αλλάζουμε συχνά το νερό μέχρι να ξεπικρίσουν. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Κατόπιν τα βράζουμε μαζί με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά για 20 λεπτά περίπου και περιμένουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Μπορούμε να διατηρήσουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα για αρκετό καιρό.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε ο “Ξενώνας Μαργαρίτα”. Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή που κάνουν οι νοικοκυρές στα βλαχοχώρια του Μετσόβου.