Γλυκό κουταλιού συκαλάκι
Η συνταγή είναι της κας Maria Chatzisimou, σε εκτέλεση και φωτογραφίες της κας Μαίρης Καρακασίδη. Τις ευχαριστούμε και τις δύο κυρίες πάρα πολύ για την υπέροχη συνταγή τους….
Υλικά για 1 κιλό σύκα:
1 μικρό κομματάκι γαλαζόπετρα (σαν στραγάλι)
1 κιλό ζάχαρη
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
2-3 κουταλιές σούπας γλυκόζη
Αρμπαρόριζα ή βανίλια (για άρωμα)
Εκτέλεση:
1)Κόβουμε λίγο λοξό το κοτσανάκι του και με μια σούβλα ή μυτερό μαχαιράκι το τρυπάμε από κάτω το συκαλάκι για να εισχωρήσει το σιρόπι, αν θέλουμε το ξεφλουδίζουμε ελαφρά σε 4 σημεία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κανονικά το σιρόπι, είναι 1 κιλό ζάχαρη, 4 φλιτζάνια νερό και 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη, ‘Ομως το σύκο απορροφά πάρα πολύ σιρόπι και μόνο με την διπλή δόση, έχουμε αρκετό για να σκεπαστεί το γλυκό στα βάζα.Η διπλή δόση, είναι δοκιμασμένη πολλές φορές και δεν πρέπει να σας φοβίσει. Ανάλογα τα σύκα, ίσως χρειαστούμε λίγο σιρόπι ακόμα.
2) Χρησιμοποιούμε μια μικρή ποσότητα γαλαζόπετρας (‘Ιση με ένα ρεβίθι). Την βρίσκουμε σε φυτώρια, γεωπόνους και γενικά οπου πωλούνται φυτοφάρμακα… Δεν πρέπει να μας φοβίζει το γεγονός ότι είναι φάρμακο. Σε μικρή ποσότητα, δεν μας επηρεάζει καθόλου. Ζητάμε μια χουφτιτσα, σε μορφή πέτρας, όχι σκόνης και τονίζουμε πως τη θέλουμε για να βάλουμε λίγη σε γλυκο συκο.
3) Βράζουμε τα σύκα σε νερό που έχουμε βάλει τη γαλαζόπετρα, για 10 λεπτά. Τα ρίχνουμε μέσα από την αρχή και ξεκιναμε να μετράμε τα 10 λεπτά, όταν ξεκινήσει να κοχλάζει.
4) Τα ξεβγάζουμε πολύ καλά. Ξεβγάζουμε λίγο και την κατσαρόλα.
5) Τα στραγγίζουμε καλά και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, το βράσιμο (για 5 λεπτάκια), το ξέβγαλμα και το στράγγισμα!
6) Τα βάζουμε σε μία λεκάνη ή μια κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα αφήνουμε 3 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό. Είναι σημαντικο να γίνει αυτό το βήμα, γιατί έτσι μόνο ξεπικριζουν στα σίγουρα.
7) Στραγγίζουμε τα σύκα πιέζοντάς τα, όσο μπορούμε χωρίς να τα χαλάσουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν όσο γίνεται. Αν θέλουμε, πριν τα πιέσουμε, μπορούμε να βάλουμε ξεφλουδισμένο αμυγδαλάκι και μετά να τα σφίξουμε για να βγει το νερό.
8 ) Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει. Το βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τη γλυκόζη και τα σύκα, βράζοντάς τα όλα μαζί για 10-15 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσωπικά, βάζω τη διπλάσια ποσότητα σε σιρόπι, από αυτή που αναφέρεται στα υλικά, γιατί τα σύκα έχουν την ιδιότητα να το πίνουν και να μην έχουμε μετά αρκετό, για να καλυφθούν τα βάζα.
9) Την επόμενη μέρα, ξαναβάζουμε το γλυκό να δέσει. Αν δουμε πως εχει απορροφηθει το σιρόπι, φτιαχνουμε μια εξτρα δοση σε αλλη κατσαρολα, παλι με 1 κιλο ζαχαρη και 4 φλυτζανια νερο. Βραζουμε για 10 λεπτα απο τη στιγμη που κοχλαζει και το ρίχνουμε μεσα στο γλυκο. Συνεχιζουμε κανονικα το δεσιμο του σιροπιου και προς το τελος προσθετουμε 1-2 βανιλιες και το χυμο απο 1 λεμονι. Επισης, αν τα συκαλάκια έχουν μαλακώσει πολύ, μπορούμε να δέσουμε μόνο το σιρόπι τους και στο τέλος να ρίξουμε μέσα τα φρούτα. Προς το τελος προσθετουμε 1-2 βανιλιες και το χυμο απο 1 λεμονι. Αποθηκεύουμε το γλυκό σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Αν κάνει πολλή ζέστη στο σπίτι, καλύτερα να αποθηκευτεί κατευθείαν στο ψυγείο. Εγώ τα καθάρισα και από κάτω με ένα μυτερό μαχαιράκι. Και έκανα 4-5 τρυπούλες γύρω από το συκαλάκι μου με ένα ξυλάκι για σουβλάκια.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδαhttps://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).