Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα μου αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού πολύ. Δεν ξέρω πιο μου αρέσει περισσότερο. Απολαμβάνω τα απογεύματα μου πίνοντας τον καφέ μου και με συνοδεία ένα γλυκό του κουταλιού σκέτο ή με γιαούρτι καμία φορά. Αυτή είναι μια συνταγή από γιαγιά στην Κοζάνη, από την οποία έμαθα να κάνω πολλά γλυκά…
Υλικά :
1 κιλό καρότα
800 γρ. ζάχαρη
Χυμό από ένα πορτοκάλι
1 σφινακι κονιάκ
Λίγες σταγόνες βανίλιας
1/2 κ.γ. ξινο ή αν δεν έχετε ή δεν θέλετε να βάλετε ξινό μισό λεμόνι φρέσκο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα φέτες ή σε ράβδους. Εγώ προτιμώ τους ράβδους.
Τα βάζω στην κατσαρόλα με την ζάχαρη, το χυμο πορτοκάλι, το κονιάκ και το ξινό. Τα ανακατευω και αφήνω μια ώρα να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα τα βάζω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βράζουμε για 20-25 λεπτά. Όταν δούμε πω έχει μαλακώσει το καρότο δυναμώνω την φωτιά λιγάκι και το αφήνω να δέσει το σιρόπι του. Προσθέτουμε την βανίλια, λίγα λεπτά πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά για να μείνει το άρωμα της ωραία στο γλυκό μας.
Εγώ το αποθηκεύω στο ψυγείο, η ποσότητα είναι ένα βάζο, αν κάνετε όμως περισσότερα καντε αποθήκευση σε αποστειρομενα βάζα και σε δροσερό και σκιερό μέρος. Όταν τα ανοίγουμε τα συντηρούμε πάντα στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία. Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σία Στάμου.