Για ποιους λόγους οι γονείς σχολιάζουν αρνητικά και με ευκολία άλλους γονείς;
Θηλασμός ή φόρμουλα; Απογαλακτισμός παραδοσιακός ή καθοδηγούμενος από το μωρό; Υπνος βρέφους δίπλα στους γονείς ή στο δικό του δωμάτιο;
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί οι γονείς θέλουν τέλεια παιδιά ενώ οι ίδιοι δεν είναι;
Η ψυχολογία πίσω από την κριτική
«Κατά βάθος, κρίνουμε από αυτοπροστασία και ανάγκη επικύρωσης», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος, Δρ Anne Welsh. «Θέλουμε ουσιαστικά να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας από την οδυνηρή πραγματικότητα ότι δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στην έκβαση της ζωής των παιδιών μας όσο θα θέλαμε. Κι είναι λογικό. Νοιαζόμαστε βαθιά για τα παιδιά μας και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό γι΄αυτά. Η σκέψη ότι το κάνουμε λάθος μόνο ευχάριστη δεν είναι», επισημαίνει η ψυχολόγος.
Από την άλλη, οι γονείς βομβαρδίζονται με τόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με τι πρέπει να κάνουν και τι όχι … Όλοι έχουν άποψη, ειδικοί και μη, για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κοιμηθούν, να φάνε, να παίξουν με τα παιδιά τους (και ούτω καθεξής).
Η κριτική ως αναζήτηση επικύρωσης
Ο άλλος λόγος που κρίνουμε είναι για να λάβουμε επικύρωση. «Πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει με πολλές εξωτερικές επικυρώσεις, όπως βαθμούς, μισθό και τίτλο εργασίας. Θεωρούμε ότι είναι ένας τρόπος για να νιώσουμε καλά με τον εαυτό μας, ότι είμαστε «αρκετοί», τονίζει η Δρ Welsh και προσθέτει: « Όταν γινόμαστε γονείς δεν υπάρχει μια μορφή επικύρωσης, αν είμαστε καλοί σε αυτό τον ρόλο. Δεν υπάρχει ετήσιος έλεγχος, μπόνους ή προαγωγή».
Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, όταν κρίνουμε τους άλλους πιθανόν να σκεφτόμαστε «τουλάχιστον εγώ δεν το κάνω αυτό»,γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.
Το πρόβλημα με την κριτική στους άλλους γονείς
Το θεμελιώδες πρόβλημα με την κριτική που ασκούν οι γονείς είναι ότι δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος. «Προφανώς αν υπήρχε, δεν θα κυκλοφορούσαν 300 βιβλία για το θέμα», λέει η Δρ Welsh εξηγώντας ότι «υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλοί σωστοί τρόποι ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και την οικογενειακή του κατάσταση».
Η ανάγκη μου να είμαι τέλειος, κάνει κακό στο παιδί μου
Πώς να σταματήσετε να κρίνετε τους άλλους γονείς
Φαίνεται ότι η ικανότητα για κριτική εξαντλείται στη γονική μέριμνα — πώς μπορούμε λοιπόν να την αποφύγουμε; Συχνά η λύση είναι να πείτε στον εαυτό σας: «Ποιος νοιάζεται τι σκέφτεται ο άλλος;» Αλλά – δυστυχώς – αυτό δεν θα λειτουργήσει, γιατί βασικά μας νοιάζει.
Οι πέντε συμβουλές της Δρ Welsh για να σταματήσετε να ασκείτε κριτική σε άλλους γονείς είναι οι εξής:
Αυτογνωσία: Προσπαθήστε να εστιάσετε στο τι κάνετε εσείς κι όχι οι άλλοι γονείς.
Ενσυναίσθηση: Αναρωτηθείτε, γιατί σας απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων ώστε να μπείτε στη διαδικασία να ασχοληθείτε. Μήπως είναι τελικά σωστή ή όχι τόσο λάθος όσο πιστεύετε;
Αμφισβήτηση: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλοι κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τις πληροφορίες που έχουμε εκείνη τη στιγμή. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης αλλά και λάθους.
Νοοτροπία: Να θυμάστε ότι ο κάθε γονιός ακολουθεί το μοντέλο ανατροφής που του ταιριάζει καλύτερα. Επομένως, αυτό που λειτουργεί σε σας μπορεί να μη λειτουργεί για κάποιον άλλον και το αντίστροφο.
Πώς τα Social Media μας έχουν αλλάξει ως γονείς
Αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Εάν βοηθάει μπορείτε να απέχετε από τα social για ένα διάστημα ή να είστε επιλεκτικοί με αυτά που διαβάζετε.
Με πληροφορίες από το todaysparent.com
πηγή :https://www.mothersblog.gr/mama/oikogeneia/story/154695/giati-krinoume-tous-allous-goneis