Γιατί οι έφηβοι είναι «κολλημένοι» στο TikTok;

Το TikTok  είναι δημοφιλές σε όλες τις ηλικίες, ωστόσο, μεταξύ των εφήβων κάνει θραύση.

Γιατί οι έφηβοι είναι «κολλημένοι» στο TikTok;
Bigstock

Η αύξηση της δημοτικότητας του TikTok ιδίως μεταξύ των γενεών Alpha (Gen Alpha), Z και των νεότερων Millennials, είναι ραγδαία.

Οι έφηβοι περνούν ατελείωτες ώρες παρακολουθώντας εκατοντάδες βίντεο που εναλλάσονται σε δευτερόλεπτα στην οθόνη του κινητού τους χωρίς να …ανοιγοκλείνουν καν τα βλέφαρά τους.

Υπερβολή; Το αντίθετο.

Πολλές μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι έφηβοι δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το TikTok.

Όσοι έχουν παιδιά στην εφηβεία αυτό το γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Οι έφηβοι δεν αποχωρίζονται το κινητό σχεδόν ποτέ. Με εξαίρεση τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο, όλες τις υπόλοιπες το κρατούν σαν κάτι πολύτιμο και ανεκτίμητο παρακολουθώντας βιντεάκια στο TikTok.

Τρώνε έχοντας δίπλα το κινητό, βουρτσίζουν τα δόντια και παράλληλα σκρολάρουν, διαβάζουν κάνοντας συχνά διαλείμματα για να δουν όσα έχουν …χάσει.

tiktok-kai-paidia-xroniko-orio.jpg

Όρια στο TikTok

«Μα καλά, δεν υπάρχουν όρια, τι κάνουν οι γονείς;» πιθανόν να αναρωτηθείτε. Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα αλλά μέχρι σήμερα δεν φαίνονται στον ορίζοντα ρεαλιστικές λύσεις.

Η επιβολή ορίου στα 60 λεπτά χρήσης την ημέρα για νέους κάτω των 18 ετών που είχε ανακοινώσει το TikTok το 2023 αποδείχτηκε στην πράξη ότι είναι εύκολο να παρακαμφθεί από τους εφήβους.

«Το TikTok έχει κερδίσει το μυαλό των νέων ηλικίας 14- 24 ετών σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι το κρακ των αλγορίθμων, το πιο εθιστικό, το πιο επικίνδυνο και αυτό χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως» έχει αναφέρει ο Ιμράν Αχμέντ, διευθυντής του Κέντρου για την Αντιμετώπιση Ψηφιακού Μίσους (Center for Countering Digital Hate).

Γιατί το TikTok είναι τόσο δημοφιλές στους εφήβους

Σε σύγκριση με το Instagram και το YouTube, που επίσης έχουν μεγάλη απήχηση στους εφήβους, τα χαρακτηριστικά του TikTok είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τα γούστα τους. Οι νέες γενιές εκτιμούν τα συνοπτικά, εύπεπτα μηνύματα αλλά το πιο σημαντικό μπορούν να ανεβάζουν βίντεο απλά και εύκολα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να καταγράφουν τα πάντα από την καθημερινότητά τους και να ανεβάζουν τα στιγμιότυπα που θέλουν στο…λεπτό.

Επιπλέον, όταν ένας χρήστης εκκινεί την εφαρμογή, τα σύντομα αυτά βίντεο αναπαράγονται αυτόματα. Λόγω της εθιστικής φύσης του περιεχομένου, είναι εύκολο για τους εφήβους να περνούν ώρες παρακολουθώντας τυχαία βίντεο.

Όπως επίσης αναφέρει το mobilespy.io, το TikTok, σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά δίκτυα, εστιάζει στη μεγιστοποίηση του περιεχομένου αντί να συνδέει άτομα που γνωρίζονται στην πραγματική ζωή.

Μπορούν λοιπόν να ανεβάζουν όσα βίντεο θέλουν, όπως θέλουν διεκδικώντας views και likes. Και γιατί όχι να γίνουν viral…

tiktok-ereuna-adynatisma.jpg

Δικλείδες ασφαλείας

Η εταιρεία έχει εισαγάγει από το 2020 τη λειτουργία «Οικογενειακή σύζευξη» (Family Pairing) που δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να βάζουν όρια στο χρόνο χρήσης της εν λόγω εφαρμογής αλλά και στο είδος περιεχομένου. Επίσης, μπορούν να απενεργοποιήσουν εντελώς τη λειτουργία άμεσων μηνυμάτων.

Και μπορεί να είναι ένα μέτρο που οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν για την προστασία των παιδιών τους, ωστόσο, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και αφορά τη γενικότερη εξάρτηση των παιδιών από τα social media και τα πρότυπα που αυτά προωθούν.

πηγή :https://www.mothersblog.gr/paidi/efiveia/story/148422/giati-oi-efivoi-einai-kollimenoi-sto-tiktok

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *