TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Γιατί δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί σε ένα ντόνατ;

Αυγ 22, 2018
in Διατροφή
Γιατί δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί σε ένα ντόνατ;
Share on FacebookShare on Twitter

Δύσκολα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι κάποιες τροφές είναι πέρα για πέρα ακαταμάχητες και «βασιλιάς» τους θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτός ο μικρός στρογγυλός… πειρασμός που ακούει στο όνομα ντόνατ.

Η πλούσια γεύση και η γεμάτη υφή του είναι σίγουρα ένας σοβαρός λόγος για να θεωρήσουμε το ντόνατ κορυφαίο γλύκισμα, οι επιστήμονες όμως πήγαν τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα για να εξηγήσουν ποιο είναι το βιολογικό «μυστικό» που κάνει κάποιες τροφές τόσο εθιστικές.

roz donut

Τροφές που «διεγείρουν» τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, οι τροφές που είναι ιδιαίτερα πλούσιες τόσο σε υδατάνθρακες όσο και σε λιπαρά πυροδοτούν μια ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα στο «κέντρο της ανταμοιβής» του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες από το αμερικανικό πανεπιστήμιο παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα (πεινασμένων) εθελοντών ενώ περνούσαν μπροστά από τα μάτια τους φωτογραφίες τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως τα ζαχαρωτά, σε λιπαρά, όπως το τυρί, ή τόσο σε υδατάνθρακες όσο και σε λιπαρά, όπως ένα ντόνατ. Να σημειωθεί ότι οι τροφές που απεικονίζονταν στις φωτογραφίες είχαν παρόμοια θερμιδική αξία.

Οι απεικονίσεις υπέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η δραστηριότητα που πυροδότησε το ντόνατ ήταν πολύ πιο έντονη στο λεγόμενο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, ένα από τα κύρια «κέντρα ανταμοιβής» του εγκεφάλου από το οποίο απελευθερώνεται μαζικά ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη που προωθεί το αίσθημα της ευθυμίας.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Ντάνα Σμολ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει πιθανώς δύο διαφορετικά συστήματα «αξιολόγησης», ένα για τις τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ένα για τις τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν και τα δύο αυτά συστήματα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα ο εγκέφαλος παράγει μαζικά ντοπαμίνη –άρα είναι εντονότερο το αίσθημα της απόλαυσης– ασχέτως της θερμιδικής αξίας της τροφής.

Η αντίδραση αυτή, συνεχίζει η Σμολ, εξηγείται από τους μηχανισμούς εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου σε βάθος πολλών αιώνων. Οι τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας συνήθιζαν να τρώνε είτε φυτικές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είτε ζωικές τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ποτέ όμως δεν είχαν στη διάθεσή τους τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα και στα δύο θρεπτικά συστατικά, όπως οι επεξεργασμένες τροφές που πρωταγωνιστούν σήμερα στη δυτικού τύπου διατροφή. «Ο εγκέφαλός μας είναι συνηθισμένος να λαμβάνει ένα σήμα τη φορά κι έτσι οι ‘σύγχρονες’ τροφές τον ξεγελούν» αναφέρει χαρακτηριστικά η Σμολ.

Τα ευρήματα αυτά, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Cell Metabolism, συνάδουν με τα αποτελέσματα πειραμάτων σε ποντίκια, τα οποία έχουν υποδείξει πως τα τρωκτικά είναι σε θέση να ελέγξουν την πρόσληψη θερμίδων όταν τους δίνονται τροφές είτε με πολλά λιπαρά είτε με πολλούς υδατάνθρακες, έχουν όμως την τάση να τρώνε περισσότερο και να παίρνουν βάρος όταν έχουν πρόσβαση σε τροφές και με πολλά λιπαρά και με πολλούς υδατάνθρακες.

Πηγή: New Scientist & https://www.onmed.gr/diatrofi/story/367781/giati-den-mporei-kaneis-na-antistathei-se-ena-ntonat

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
Next Post
Παιδική δυσκοιλιότητα: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Παιδική δυσκοιλιότητα: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Τι πρέπει να κάνετε (και τι όχι) αν σας τσιμπήσει μέδουσα

Τι πρέπει να κάνετε (και τι όχι) αν σας τσιμπήσει μέδουσα

Ταξίδι με drone πάνω από τα ηφαίστεια της Ελλάδας

Ταξίδι με drone πάνω από τα ηφαίστεια της Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd