Γιαγιά και παππούς: Η παρουσία τους ωφελεί την ψυχική υγεία των μαμάδων

Ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της ψυχικής υγείας της μητέρας και της ενεργούς υποστήριξης από τους ίδιους τους γονείς.

Γιαγιά και παππούς: Η παρουσία τους ωφελεί την ψυχική υγεία των μαμάδων
Bigstock

Το να έχετε την υποστήριξη της οικογένειάς σας εκείνες τις πρώτες μέρες της γονεϊκότητας είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι κάτι που, στην πραγματικότητα, έχουν πολλές μητέρες .

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Population Studies αναφέρει ότι οι μητέρες είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα εάν έχουν τουλάχιστον έναν γονέα κοντά τους, είτε είναι δικό τους είτε πεθερικό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 488.000 Φινλανδές μητέρες μικρών παιδιών (χρονολογίας μεταξύ 2000 και 2014) διαπιστώνοντας ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών ήταν υψηλότερη μεταξύ των νέων μητέρων των οποίων οι γονείς και τα πεθερικά ήταν ηλικιωμένοι ή ζούσαν μακριά, κάτι που είναι λογικό.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νεότεροι και υγιείς γιαγιάδες και παππούδες είναι πιο πιθανό να παρέχουν υποστήριξη και φροντίδα στα παιδιά», έγραψε η Niina Metsä-Simola, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια δημογραφικών στοιχείων στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Σημείωσε επίσης: «Ένας ηλικιωμένος παππούς ή γιαγιά μπορεί ακόμη και να επιβαρύνει επιπλέον τις μητέρες, καθώς δεν μπορούν να λάβουν υποστήριξη από εκείνους και ταυτόχρονα πρέπει να συνεχίσουν να τους προσφέρουν βοήθεια».

Οι γονείς μικρών παιδιών, ειδικά εκείνων που γίνονται μονογονεϊκοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι ψυχικά σε δυσμενείς καταστάσεις όπως είναι εκείνη του χωρισμού. Αυτό το δεδομένο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί, στη μελέτη, η υποστήριξη των παππούδων και των γιαγιάδων κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχική υγεία των μητέρων που χωρίζουν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη Φινλανδία , όπου διεξήχθη η μελέτη, οι μητέρες έχουν πρόσβαση σε καθολική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και σε παιδική φροντίδα και εκπαίδευση χαμηλού κόστους. Ο ηλικιωμένος πληθυσμός λαμβάνει, επίσης, στέγαση και περίθαλψη χαμηλού κόστους, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία και την ευημερία του πληθυσμού.

Εάν αυτά τα ευρήματα ισχύουν για μία χώρα που προσφέρει τόση υποστήριξη στους πολίτες της σκεφτείτε τι θα ισχύει για άλλες χώρες της Δύσης στις οποίες η υγειονομική περίθαλψη είναι πενιχρή και οι κοινωνικές υπηρεσίες υπολειτουργούν.

Αν και η υποστήριξη μεταξύ των γενεών είναι καταπληκτική, δεν είναι ντροπή να παίρνετε αντικαταθλιπτικά ή να αναζητάτε πρόσθετες μεθόδους υποστήριξης , είτε για εσάς είτε για τα μικρά σας. Στην πραγματικότητα, το να κάνετε ό,τι πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας θα πρέπει να επικροτείται, ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται ή με τι συνεπάγεται.

Πηγή: mother.ly

πηγή:https://www.mothersblog.gr/mama/oikogeneia/story/148617/giagia-kai-pappoys-i-parousia-tous-ofelei-tin-psyxiki-ygeia-ton-mamadon

Goodys

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *