Γαριφαλιά Μπουσιοπούλου: Στην Ανθούσα, το χωριό με τους 600 κατοίκους του καλοκαιριού, μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε ότι ο πολιτισμός έχει θέση

Η Ανθούσα (παλιά ονομασία Λεπενίτσα ή Βλαχολεπενίτσα) Ασπροποτάμου ανήκει στον Δήμο Μετερώρων  του Νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1100 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κέδρος και απέχει περίπου 89 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα. Ένα μικρό χωριό που οι κάτοικοί του το αγαπούν με όλη τους την ψυχή και φροντίζουν να το κρατούν «ζωντανό» έστω και τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα από τα χωριά του «καλοκαιριού» του νομού Τρικάλων που το χειμώνα ερημώνουν κι αποκτούν ζωή για λίγους μόνο μήνες το χρόνο. Από τα χωριά που μένουν ως ανάμνηση η μυρωδιά του ξύλου, του κουραμπιέ της κυρίας Μαρίκας και του ψημένου ζυμωτού ψωμιού, η μυρωδιά της αγριοφράουλας, του φρέσκου καρυδιού και φουντουκιού στην Παναγία τον δεκαπενταύγουστο…Οι βόλτες στα ποτάμια, τα πανηγύρια, οι παρέες στα σοκάκια και η ελευθερία των παιδιών!

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

«Εδώ στον τόπο αυτό το χρώμα που αυτόματα έρχεται στο νου είναι το πράσινο. Ακόμη και να μην το θέλεις έρχεται πρώτο» μου λέει η Γαριφαλιά Μπουσιοπούλου με την οποία συναντηθήκαμε για να μου μιλήσει για τη βιβλιοθήκη του χωριού που μόλις «στήθηκε» και πήρε σάρκα κι οστά για να μπορούν οι κάτοικοι-καλοκαιρινοί επισκέπτες να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους.

Η βιβλιοθήκη αποτελεί τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού που έχει ιδρυθεί το 1982 και οι δράσεις της θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι. Η Γαρυφαλιά Μπουσιοπούλου αποτελεί την «ψυχή» του όλου εγχειρήματος έχοντας πάντα στο πλευρό της πολλούς άλλους ανθρώπους του χωριού, όπως είναι ο Θοδωρής Λιμίτσιος κ.α., που μοιράζονται το ίδιο όνειρο και σκοπό. Εδώ σε αυτό το χωριό με τους 600 κατοίκους του καλοκαιριού μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε ότι ο πολιτισμός έχει θέση…

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

-Δεν ξέρω εάν η ιδέα ξεκινά την ανάγκη ή η ανάγκη την ιδέα…σκεφτόμουν τι θα μπορούσε να γεμίσει νεκρές ή κενές  ώρες που κάποιος δεν θέλει ούτε να πάει για περπάτημα ή εξερεύνηση, ούτε να δει τηλεόραση, ούτε να καθίσει στην πλατεία.

Τι δημιουργικό εκτός του παιχνιδιού θα ενδιέφερε τα παιδιά, τους νέους και τους υπόλοιπους χωριανούς; Θα είναι αυτή η κίνηση αναρωτιέμαι..

-Από ποιους;

-Έτυχε να είμαι αυτή που πήρε την απόφαση να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα. Κάποιος άλλος θα την έπαιρνε αργά ή γρήγορα.

Υπήρχαν κάποια βιβλία στον χώρο παρατημένα και τα περισσότερα μουχλιασμένα από την κλεισούρα και την εγκατάλειψη του χώρου στους σκορπιούς και την υγρασία. Κανείς δεν πήγαινε στο σχολείο εκτός ενός, του Τάκη Τύμπα, που αέριζε κάπου κάπου τον χώρο. Όπως κάθε πράγμα, ήρθε η ώρα θαρρώ που ο χώρος θα αποκτήσει ζωή κυρίως μέσα από τα παιδιά.

-Πού θα στεγάζεται;

-Η βιβλιοθήκη μας στεγάζεται στο κτήριο του Παλιού Σχολείου που είχε ανακατασκευαστεί πλήρως από τον εκλιπόντα κύριο Δημήτρη Αλεξίου. Μάλλον την ίδια λαχτάρα είχε κι εκείνος. Στον ίδιο χώρο συστεγάζεται και η λαογραφική συλλογή του χωριού μας.

-Είχατε βοήθεια στην όλη προσπάθεια;

-Είχα και έχω βοήθεια. Από τη στιγμή που μοιράστηκα την σκέψη και επιθυμία μου με αγκάλιασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος και μαζί με τον Θοδωρή Λιμήτσιο και με την ομάδα βιβλιοθήκης που ορίστηκε, η βοήθεια είναι εκεί. Με την ίδια αγάπη και ανταπόκριση με στήριξαν φίλοι γνωστοί άγνωστοι, φίλοι φίλων, εκδοτικοί οίκοι. Όλα τα έχουμε μαζέψει απο χορηγίες. Τα βιβλία, τα έπιπλα, τα παιχνίδια. Δεν είναι συγκινητικό και συνάμα ελπιδοφόρο;

Εθελοντές εν δράσει…

-Πόσους τίτλους θα έχει η βιβλιοθήκη;

-Όπως προανέφερα, υπήρχαν κάποιοι τίτλοι ήδη στον χώρο που δεν έχουν καταγραφεί ακόμη. Οι τίτλοι που συγκεντρώσαμε από χορηγίες ιδιωτών και εκδοτικών οίκων πρέπει να είναι περισσότεροι των πεντακοσίων..

-Ποιος ο στόχος σας;

-Ο στόχος μας είναι να γίνει αποδεκτή από τους χωριανούς. Σκοπός μας να γίνει η βιβλιοθήκη η αφορμή που παιδιά, έφηβοι και ενήλικες θα αλληλοεπιδρούν, μοιράζονται και ψυχαγωγούνται με αφορμή το βιβλίο και άλλες παράλληλες πολιτιστικές δράσεις.

-Έχετε προγραμματίσει παράλληλες δράσεις;

-Έχουμε κινηματογραφικές προβολές, θεατρικό παιχνίδι, φωτογραφική δράση και έκθεση φωτογραφίας και τέλος τιμώντας Τρικαλινούς και ντόπιους συγγραφείς έχουμε δύο παρουσιάσεις βιβλίων.

-Έχετε ήδη ξεκινήσει τις δράσεις;

-Ξεκινήσαμε με την ταινία Η ΚΛΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΚΟΥΔΩΝ του Tobias Ineichen το Σάββατο 20.07.2019 και την ταινία  Ο Ψύλλος του Δημήτρη Σπύρου την Κυριακή 21.07.2019 και συνεχίζουμε.

-Τα χωριά μας αυτές οι ιδιαίτερες πατρίδες μας; Η Ανθούσα λατρεία;

-Αυτές οι ιδιαίτερες πατρίδες που σταθερές και αμίλητες μας αγκαλιάζουν σε κάθε μας επίσκεψη με την ίδια φροντίδα. Ξέρετε πόσο θεραπευτικό είναι το αληθινό αγκάλιασμα. Εμείς τι δίνουμε πίσω είναι το ερώτημα που με απασχολεί πενήντα πέντε χρόνια…

-Είναι από τα χωριά που αποκτούν ζωή το καλοκαίρι;

-Η Ανθούσα αποκτά ζωή, όπως τα περισσότερα χωριά της περιοχής, από την άνοιξη που ανεβαίνουν οι κτηνοτρόφοι και οι υλοτόμοι… τα καλοκαίρια γεμίζει που ανεβαίνουν ως παραθεριστές πλέον οι ντόπιοι.

-Μπορεί να είστε μακριά αλλά ο νους σας είναι στο χωριό;

-Η Ανθούσα για εμένα ήταν η Ελλάδα… ολόκληρη· αυτό πίστευα μικρή γιατί ήταν η μόνη επαφή με τη πατρίδα μου ως Ελληνίδα της διασποράς τα καλοκαίρια. Τώρα κατοικώ στην Αθήνα αλλά πάντα ψάχνω την αφορμή να δικαιολογήσω μια επίσκεψη.

Εθελοντές εν δράσει…

-Πείτε μου μια μυρωδιά, μία εικόνα κι ένα χρώμα που σας θυμίζει την Ανθούσα;

-Οι μυρωδιές πολλές, η μυρωδιά του ξύλου, του κουραμπιέ της κυρίας Μαρίκας και του ψημένου ζυμωτού ψωμιού η μυρωδιά της αγριοφράουλας, του φρέσκου καρυδιού και φουντουκιού στην Παναγία τον δεκαπενταύγουστο… πολλές πολλές μυρωδιές.

Εικόνες από τις βόλτες μας στα ποτάμια, εικόνες από τα πανηγύρια, εικόνες του σπιτιού μου να φυσάμε το σίδερο για να ανάβουν τα κάρβουνα και να γίνεται σωστά το σιδέρωμα, το «πούλμαν» μια φορά την ημέρα με τα σακιά το ψωμί και κάποιους νεόφερτους κάθε τόσο και όλα εμείς τα παιδιά σκαρφαλωμένα στο τοιχάκι να περιμένουμε.., την θεία Αντρονίκη και την θεία Μαρίκα να στρίβουν το μαλλί και τον αργαλειό, τα κοκοράκια γλειφιτζούρια του Μητροφάνη…. και πόσα άλλα!

Εδώ στο τόπο αυτό το χρώμα που αυτόματα έρχεται στο νου είναι το πράσινο. Ακόμη και να μην το θέλεις έρχεται πρώτο..


Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των δράσεων της βιβλιοθήκης έχει ως εξής:

 

Κυριακή 28.07.2019 – Θεατρικό παιχνίδι με τον Θοδωρή Λιμήτσιο

Διάρκεια: 2.30 ώρες / Ώρα προσέλευσης 16:45, Ώρα έναρξης 17:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 6942207333 (Γαρυφαλιά Μπουσιοπούλου) έως τις 25.07.2019 για την δημιουργία ομάδων.

Τρίτη 30.07.2019 – Φωτογραφικό εργαστήρι με την Αίγλη Μεγαρχιώτη

ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ

Διάρκεια: 4 ώρες / ΄Ωρα προσέλευσης 11:45, Ώρα έναρξης 12:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.Τηλ  6942207333 Γαρυφαλιά Μπουσιοπούλου)

για παιδιά από 8 ετών και άνω

Παρασκευή 02.08.2019 – Κινηματογράφος

Ο ΜΗΡΜΥΓΚΟΗΡΩΑΣ του Ask Hasselbalch

Διάρκεια: 77′ / Ώρα έναρξης: 19:00

Σάββατο 03.08.2019 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ του συγγραφέα Ιωάννη Φίκα

‘Ωρα έναρξης: 18:30

Κυριακή 04.08.2019 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σ΄ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑΓΙΑ! της συγγραφέ Σούλα Τσιάτσιου

Ώρα έναρξης: 18:30

Τετάρτη 07.08.2019 – Κινηματογράφος

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ της CAMERA ZIZANIO

Ώρα έναρξης: 20:00

Σάββατο 10.08.2019 – Κινηματογράφος

ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΒΑΓΚΝΕΡ της Μαριάννας Οικονόμου

Διάρκεια: 72′ / Ώρα έναρξης 19:00

Κυριακή 11.08.2019 – Κινηματογράφος

ΤΟ ΠΑΙΔΙ “ΖΙΓΚ-ΖΑΓΚ” του Vincent Bal

Διάρκεια: 95′ / Ώρα έναρξης: 19:00

Τετάρτη 14.08.2019 – Κινηματογράφος

Ο ΜΑΝΑΒΗΣ του Δημήτρη Κουτσαμπασιάκου

Διάρκεια: 82′ / Ώρα έναρξης: 19:00

 

Εθελοντές εν δράσει...Εθελοντές εν δράσει...Εθελοντές εν δράσει...Εθελοντές εν δράσει...Εθελοντές εν δράσει...Εθελοντές εν δράσει...Εθελοντές εν δράσει...Εθελοντές εν δράσει...Εθελοντές εν δράσει...