Γαρδούμπα by Mairh

Γαρδούμπα by Mairh…Το λες και γεμίζει το στόμα σου.
Γαρδούμπα είναι ο μεζές που έχει μόνο εντεράκια και μοιάζει με το κοκορέτσι. 

Υλικά:
2 1/2 κιλά εντεράκια
λίγη μπόλια
2 ποτήρια ξίδι
αλατοπίπερο
ρίγανη λίγη για να μην σας πικρίζει ο μεζές σας
5-6 κσ ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Δοκίμασα πολλά εργαλεία για να γυρίζω τα εντεράκια και τελικά βρήκα ότι το καλύτερο είναι ένας μπικ στυλό που βγάζουμε από μέσα το μελάνη, έχει το σωστό πάχος και δεν τρυπάνε τα εντεράκια όταν τα γυρίζουμε.
Πάμε λοιπόν να κάνουμε το μεζεδάκι μας.
Σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο νερό και λίγο ξίδι πλένουμε τα εντεράκια.
Τα ξεχωρίζουμε ενα ενα και στη τρυπούλα της μιας άκρης ρίχνουμε λίγο νερό και το τραβάμε μέχρι να βγει από την άλλη άκρη.
βάζουμε τον στύλο στην άκρη από το εντεράκι προσέχοντας να εχουμε μαγκώσει με τον στυλό την άκρη και σιγά σιγά σπρώχνουμε όλο το εντεράκι να περάσει από μέσα.
Όταν έχει περάσει όλο μέσα από τον στυλό τρυπάμε λιγάκι για να τον βγάλουμε και τραβάμε σιγά σιγά να γυρίσει όλο το εντεράκι.
δηλαδή το μέσα έξω.
Πλένουμε πάλι πολύ καλά και το ρίχνουμε σε μια άλλη λεκανίτσα προσθέτοντας ξίδι και μια χούφτα αλατι και τρίβουμε τα ενταράκια μας για να ασπρίσουν.
Όταν τα τελειώσουμε όλα τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να τα πλέξουμε.
ρίχνουμε αλατοπίπερο και ρίγανη και τ’ ανακατεύουμε να πάει παντού
Εδω είναι το δύσκολο να το περιγράψω πως θα γίνουν όλα μαζί μια πλεξούδα.
Εγώ πλέκω ένα ένα εντεράκι σε θηλιές για να το κάνω λιγάκι χοντρό.
Μετά πιάνω το κέντρο από όλα τα έντερα και το χωρίζω στα 3 και κάνω μια πλεξούδα.
Αν θέλετε μπορείτε να δέσετε την άκρη με σπάγκο τροφίμων θα είναι ευκολότερο το πλέξιμο.
Το βάζουμε σε ταψάκι να λιγάκι στριμωγμένο γιατί όταν είναι έτοιμο μένει μισό απ ότι βάλαμε.
Το σκεπάζω με την μπόλια και το ψήνω στους 180 στις αντιστάσεις.
Στην αρχή γεμίζει το ταψί υγρά, όσο συνεχίζουμε το ψήσιμο αυτά φεύγουν και θα πρέπει με μια σπάτουλα να γυρίζετε την γαρδούμπα σας κάθε φορά που παίρνει χρώμα από την μια πλευρά.
Eίναι έτοιμη όταν έχουν φύγει όλα τα υγρά και έχει μείνει με το λαδάκι της.

Kαλή επιτυχία.

Την συνταγή και τις φωτογραφίες μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).