Γαλακτομπούρεκο

Σας στέλνω το νοστιμότερο γαλακτομπούρεκο από την όμορφη Σάμο. Η συνταγή ειναι της αγαπημένης μου Chrisa Vasilopoulou-Georgopoulou και την ευχαριστώ πολύ…

ΥΛΙΚΑ

ένα πακέτο φύλλο Βηρυτού

250 γρ. βούτυρο καλό

ΥΛΙΚΑ για την κρέμα

1000 ml γάλα

100 γρ. σιμιγδάλι

300 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

70 γρ. βούτυρο καλό

1 βανίλια

λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

ένα ξυλάκι κανέλας

ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη

250 γρ. νερό

λίγη φλούδα πορτοκαλιού

ένα ξύλο κανέλας

μια κουταλιά της σούπας μέλι

Εκτέλεση για το σιρόπι:

Βράζεις για πέντε λεπτά και αφήνεις να κρυώσει εντελώς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα με το ξύλο κανέλας να ζεσταίνεται περίπου σε σημείο βρασμού. Βάζουμε σε μπωλ τα αυγά, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, το ξύσμα και την βανίλια και με σύρμα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί. Τραβάμε το γάλα από το μάτι και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών σιγά ρέοντας και ανακατεύοντας γρήγορα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα. Αποσύρουμε και ρίχνουμε τα 70 γρ. βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα. Ετοιμάζουμε το ταψί ή ένα μεγάλο πυρέξ (εγώ έβαλα για δύο δόσεις υλικά 30χ38) .  Βουτυρώνουμε καλά,  πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και στρώνουμε πέντε φύλλα ραντίζοντας το κάθε ένα με ένα πινέλο βούτυρο (δεν το στρώνουμε με το πινέλο). Αφού έχει μισό κρυώσει η κρέμα μας αδειάζουμε στο ταψί στρώνουμε και βάζουμε άλλα πέντε φύλλα πάνω πάλι ραντίζοντας το κάθε ένα με βούτυρο. Στο τέλος χαράζουμε, ρίχνουμε ότι βούτυρο έχει απομείνει πάνω και ραντίζουμε με αρκετό νεράκι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς με αέρα για μια ώρα και ίσως λίγο ακόμα ανάλογα το φούρνο να ροδίσει καλά. Βγάζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά να πιει το σιρόπι του και μετά κόβουμε.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Γωγώ Σαμίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ