Στην ανάγκη άμεσης λήψης προληπτικών μέτρων για την αποφυγή επέκτασης της πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, αναφέρεται ο αντιπρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Χοιροτρόφων Γιάννης Κούτσικος.
Ήδη κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί στις γειτονικές μας χώρες και κυρίως στη Βουλγαρία. Ο Γιάννης Κούτσικος υπογραμμίζει ότι χρειάζονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα ειδικά όσο έχει να κάνει με τη διακίνηση τροφίμων και ζωικού κεφαλαίου.
Ο ίδιος σημειώνει ότι οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να έχουν περιφραγμένα τα οικόσιτα ζώα τους και αν διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα να το δηλώσουν αμέσως, γιατί ο έγκαιρος εντοπισμός της νόσου είναι σημαντικός.
Ο ιός μεταδίδεται άμεσα, (μέσω επαφής μεταξύ ασθενών και υγιών ζώων) ή έμμεσα με: διατροφή με σκουπίδια που περιέχουν μολυσμένο χοιρινό κρέας και / ή χοίρεια προϊόντα (ο ιός της ΑΠΧ μπορεί να παραμείνει μολυσματικός για 3-6 μήνες σε μη μαγειρεμένα προϊόντα χοιρινού κρέατος) βιολογικούς φορείς (μαλακοί κρότωνες του γένους Ornithodoros) που παρασιτούσαν πριν σε μολυσμένους ξενιστές και μολυσμένα αντικείμενα (εγκαταστάσεις, οχήματα, ρούχα κ.λπ.).
Οδηγίες πρόληψης προς τους χοιροτρόφους
Να Αποφύγετε Τη διάθεση υπολειμμάτων μαγειρείου- Να χρησιμοποιείτε διαφορετικά ρούχα εργασίας-Να κάνετε απομόνωση των νεοεισερχόμενων ζώων- Να περιορίζετε με περίφραξη την επαφή μεταξύ των διάφορων ομάδων ζώων».
Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι ιδιαίτερα σοβαρή νόσος και αφορά αποκλειστικά τους χοίρους και ο άνθρωπος δεν μπορεί να μολυνθεί ούτε άμεσα ούτε με κατανάλωση προϊόντων χοίρου ή αγριόχοιρου.
Από τη στιγμή που εμφανιστεί, η νόσος μπορεί να λάβει τέσσερις μορφές: υπεροξεία, οξεία, υποξεία και χρόνια. Οι υπεροξείες και οξείες μορφές μπορούν να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- αιφνίδιος θάνατος των ζώων, με λίγα συμπτώματα
- υψηλός πυρετός (40,5 – 42 βαθμούς Κελσίου)
- ερυθρότητα του δέρματος (ορατό μόνο σε χοίρους ανοιχτόχρωμων φυλών), συνήθως πιο εμφανής στις άκρες των αφτιών, στην ουρά, στα άκρα, στο κάτω μέρος του στήθους και της κοιλιάς.
- μειωμένη όρεξη, νωθρότητα, κυάνωση και ασυντόνιστη κινητικότητα 24 – 48 ώρες πριν από τον θάνατο
- έμετος, διάρροια (συχνά αιματηρή) και οφθαλμικό έκκριμα
- θάνατος σε 6 – 13 ημέρες ή μέχρι και σε 20 ημέρες
- αποβολές
- το ποσοστό θνησιμότητας συχνά προσεγγίζει το 100% (στους εκτρεφόμενους χοίρους).