Φωτογραφική ξενάγηση στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων που κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας-Λήγει η προθεσμία για τις εξετάσεις επιλογής

Μελωδία… Αυτός ήταν ο πρώτος ήχος που ακούς μπαίνοντας στο Μουσικό Σχολείο. Οι μαθητές  εξασκούνται με τα όργανά τους και οι ήχοι ταξιδεύουν μέσα στο χώρο… Απλά μελωδία… Ούτε φωνές, ούτε άλλοι θόρυβοι όπως συνηθίζεται σε άλλα σχολεία. Ένα σχολείο που αριθμεί 20 χρόνια λειτουργίας, 1.400 μαθητές, δεκάδες επιτυχίες, πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, πολλές διακρίσεις… Ένα σχολείο πρότυπο, υψηλών προδιαγραφών που παρέχει στους μαθητές του ένα σφαιρικό πεδίο μάθησης. Οι μουσικές γνώσεις που λαμβάνουν αποτελεί το σημαντικότερο γνώρισμά του που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Το Μουσικό Σχολείο λειτουργεί στα Τρίκαλα από το 1997 και μετρά πολλές διακρίσεις.Εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις είναι υπερσύγχρονες. Σε μια έκταση 5,5 στρεμμάτων τα κεντρικά κτήρια περιλαμβάνουν αίθουσες διδασκαλίας με την απαραίτητη ηχομόνωση, βιβλιοθήκη, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικής τεχνολογίας, φυσικής, χημείας, στούντιο για τα ατομικά μαθήματα μουσικής παιδείας, αίθουσες για χορωδία και τις ξένες γλώσσες, γυμναστήριο, εστιατόριο για την καθημερινή δωρεάν σίτιση και φυσικά αίθουσα συναυλιών με χωρητικότητα 300 ατόμων, στην οποία γίνονται εκδηλώσεις κάθε είδους. Εντυπωσιακή, επίσης, είναι η συλλογή μουσικών οργάνων (δωρεά). Τα κτήρια περιβάλλονται από μεγάλο προαύλιο και κήπους. Το Μουσικό σχολείο είναι ένα δημόσιο σχολείο και η φοίτηση, η σίτιση και η μεταφορά είναι δωρεάν. Διευθύντρια του Σχολείου είναι η Βασιλική Λύτρα.

Αιτήσεις

Όσοι μαθητές επιθυμούν να φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων κατά το σχολικό έτος 2017-2018 θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις επιλογής μέσω των γονέων ή των κηδεμόνων τους στη γραμματεία του Μουσικού Σχολείου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες μέχρι τις 31 Μαΐου 2017. Οι εξετάσεις επιλογής θα διεξαχθούν ταυτόχρονα σε όλα τα Μουσικά Σχολεία της χώρας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί έγκαιρα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 24310-74471 και στην ιστοσελίδα του σχολείου: http://gym-mous-trikal.tri.sch.gr (Γενικές πληροφορίες).

Οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων εξετάζονται  σε γραπτή και προφορική εξέταση. Το σχολείο πριν τις εξετάσεις αυτές οργανώνει μια προσομοίωση των εξετάσεων κατά την οποία οι υποψήφιοι προσέρχονται στο σχολείο και δοκιμάζονται σε θέματα παρελθόντων ετών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε εξέταση – ακρόαση ηχητικού δίσκου (cd).  Μετά την ολοκλήρωση της γραπτής εξέτασης, η διαδικασία εισαγωγής συνεχίζεται την ίδια ημέρα με την εξέταση των υποψηφίων από την αρμόδια επιτροπή στις  εξής θεματικές ενότητες:  «Ρυθμός», «Ακουστική Ικανότητα», «Φωνητική Ικανότητα», «Διάκριση Ηχοχρωμάτων» και προαιρετικά ένα μουσικό όργανο (Ευρωπαϊκό ή Παραδοσιακό), σε επίπεδο αντίστοιχο τουλάχιστον της Κατωτέρας Σχολής. Οι εξετάσεις εστιάζουν, δηλαδή, στην ακουστική και φωνητική ικανότητα των υποψηφίων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο στην Α΄ Γυμνασίου εισάγονται 72 μαθητές, ενώ οι αιτήσεις είναι πολλαπλάσιες. Πέρυσι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ανήλθαν σε 156!

Πλεονεκτήματα

Οι μαθητές που φοιτούν στο Μουσικό σχολείο έρχονται σε επαφή με ένα διαφορετικό δημόσιο σχολείο. Κατ’ αρχάς διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας ενός Γυμνασίου και Λυκείου. Έπειτα διδάσκονται θεωρητικά μαθήματα μουσικής παιδείας ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, αλλά και χορωδία και υποχρεωτικά ατομικά όργανα, όπως είναι το πιάνο και ο ταμπουράς και ατομικά όργανα που ο κάθε μαθητής θα επιλέξει. Ταυτόχρονα ο μαθητής συμμετέχει σε μουσικά σύνολα που αποτελούνται από μαθητές όλου του σχολείου και όχι μιας τάξης. Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής καταρτίζεται θεωρητικά και πρακτικά, ατομικά και ομαδικά, αλλά και σε συνεργασία με όλους τους μαθητές του σχολείου.

Τα τμήματα εκ του νόμου είναι ολιγομελή, μέχρι 24 μαθητές, και η εκπαιδευτική καθημερινότητα κινείται με έλεγχο όλων των μαθητών, βαθιά γνωριμία και συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών και διδασκαλία με εύκολους όρους μιας και τάξη είναι ευέλικτη και εύκολα ελεγχόμενη. Ακόμη το σχολείο μας με οδηγό τα μαθήματα αλλά και τις δράσεις γύρω από τη μουσική, τη θεατρική αγωγή και τα καλλιτεχνικά φέρνουν σε επαφή τους μαθητές μας με τον πολιτισμό τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό, με αποτέλεσμα οι μαθητές μας να αποκτούν αυτογνωσία, να προσδιορίζουν τον εαυτό τους, να αναγνωρίζουν την ταυτότητά τους και να αποκομίζουν θετικά και μόνο στοιχεία για την πρόοδό τους.

Πρόγραμμα μαθημάτων

Το πρόγραμμα των μαθημάτων περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα μουσικής παιδείας θεωρητικά και πρακτικά. Οι μαθητές διδάσκονται θεωρία ευρωπαϊκής μουσικής, θεωρία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ατομικά υποχρεωτικά όργανα, πιάνο και ταμπουρά και όργανα επιλογής, όπου οι μαθητές επιλέγουν όποιο όργανο επιθυμούν.

Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βασιλική Λύτρα