Φώτης Καψάλης: Η κρίση Δημοκρατίας στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις διαδικασίες

Δύο μεγάλες δημοσκοπικές έρευνες, μια ελληνική για την Μεταπολίτευση συνολικά και μία παγκόσμια για τις δημοκρατικές χώρες, αναδεικνύουν με σαφήνεια ότι η Δημοκρατία νοσεί στην γενέτειρά της στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που μετρά τον «Δείκτη Αντίληψης της Δημοκρατίας» (Democracy Perception Index – DPI) και διεξήχθη ταυτόχρονα σε 53 χώρες που χαρακτηρίζονται ως «ελεύθερες» δημοκρατίες από την «Freedom House», η Ελλάδα θεωρείται λιγότερο δημοκρατική από τους πολίτες της, σε ποσοστό 43%. Αντίστοιχα σε έρευνα που έγινε στην Ελλάδα διερευνώντας τις αντιλήψεις της κοινωνίας για τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αναδεικνύεται ότι έξι στους δέκα θεωρούν ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί χειρότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η κρίση των θεσμών είναι εμφανής καθώς μόλις το 34,3% εμπιστεύεται τον θεσμό του πρωθυπουργού, τις Ανεξάρτητες Αρχές το 34%, το θεσμό του ΠτΔ το 32,6%, την κυβέρνηση το 31,4%, τη Δικαιοσύνη το 29,4%, το κοινοβούλιο το 25,9%, τα κόμματα το 13,6% και τα ΜΜΕ το 6,5%.

Ως βασικά προβλήματα της Δημοκρατίας οι πολίτες αναδεικνύουν:

– οι αποφάσεις των κυβερνήσεων επηρεάζονται πολύ από τα μεγάλα συμφέροντα (30,6%),

-η διαφθορά (30,2%),

-η έλλειψη λογοδοσίας των κομμάτων και των πολιτικών (21,7%)

-το ότι τα κόμματα δεν αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον (18,7%),

-το ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση (17,1%).

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η ελληνική κοινωνία επιζητά περισσότερη Δημοκρατία, νέα πρότυπα πολιτικής που θα βάζουν αδιαμφισβήτητα το δημόσιο συμφέρον πάνω από όλα, διαφάνεια, λογοδοσία, κανόνες και έλεγχο.

Το δημοκρατικό έλλειμα στη χώρα είναι εμφανές για τους πολίτες όχι όμως για την κυρίαρχη πολιτική τάξη. Είναι πλέον σαφές και κοινή αντίληψη για την κοινή γνώμη ότι έχουμε χρέος να ξεκινήσουμε από την Αρχή και να κάνουμε τα πράγματα Αλλιώς.

 Στις 9 Ιουνίου κάνουμε το πρώτο βήμα συμμετέχοντας στις εκλογές και επιλέγοντας ΚΟΣΜΟΣ. Από σήμερα και κάθε ημέρα παίρνουμε απόφαση και συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες ώστε να ακουστεί η φωνή μας και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη μας σε όλες τις αποφάσεις.