Βόλος: Φοιτητές ανέστειλαν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων και… διαγραφών

Ακρίβεια, ενοίκια στα ύψη και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, οδήγησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, να διακόψουν τις σπουδές τους για έναν χρόνο. Δεκάδες αιτήματα αναστολής σπουδών ενέκριναν τα τμήματα του ιδρύματος για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά για κοινωνικούς και κυρίως οικονομικούς λόγους.

 

 

Ειδικά φέτος όμως, οι φοιτητές επιχείρησαν να «παγώσουν» τον χρόνο και για έναν ακόμη λόγο, τις επικείμενες διαγραφές, που, σύμφωνα με τον Νόμο Κεραμέως, έρχονται από Σεπτέμβριο για όσους έχουν ξεπεράσει τον χρόνο των σπουδών τους.

Τμήμα του Βόλου μάλιστα δέχτηκε και αίτηση από φοιτητή για μερική φοίτηση, ως εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αντί για οκτώ, 16 εξάμηνα. Καθηγητές μάλιστα εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτών των αιτήσεων ίσως αυξηθεί, εξαιτίας της πίεσης που δημιουργεί ο κίνδυνος των διαγραφών.

Μόλις τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, ευνοϊκή ρύθμιση για τους φοιτητές, που μολονότι έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο των σπουδών τους, προσπαθούν με τη συμμετοχή τους στις εξεταστικές να φτάσουν στο πολυπόθητο πτυχίο.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με την προτεινόμενη ρύθμιση το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει σε φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης αλλά θεωρούνται ενεργοί, τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις τρεις εξεταστικές του ακαδημαϊκού έτους 2025 – 2026. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας, αυτό αφορά σε περίπου 22.000 περιπτώσεις φοιτητών από τους 335.000 συνολικά, οι οποίοι μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο των σπουδών τους. Οι υπόλοιποι φοιτητές, περί τους 310.000 θα διαγραφούν μετά τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι «παρθενικές» διαγραφές φοιτητών θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα της Συνόδου των Πρυτάνεων που θα φιλοξενηθεί στη Χαλκιδική από τις 6 έως τις 9 Μαΐου, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη.

Εκεί θα οριστικοποιηθεί και ποιους φοιτητές θα αφορά η ρύθμιση που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, για παράδειγμα θα μπει πλαφόν στον αριθμό των μαθημάτων που χρωστούν οι φοιτητές.

 

Κοινωνικές πτυχές πίσω από τους «λιμνάζοντες»

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα τμήματα έχουν εκφραστεί αρνητικά στο οριζόντιο μέτρο των διαγραφών και βλέπουν θετικά την αναδίπλωση του Υπουργείου Παιδείας.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο Κώστα Μάγο, έχει κάνει έρευνα για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές του και διαπίστωσε ότι πρόκειται για φοιτητές που αναγκάζονται να εργάζονται ταυτόχρονα, επειδή οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά.

Κώστας Μάγος: «Υπάρχουν ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις που πρέπει να εξετάσουμε»

Σημαντικός αριθμός μάλιστα φοιτητών, από τους 80 περίπου που έχουν κάνει «κοιλιά» στον κύκλο των σπουδών τους, είναι άτομα που μπήκαν στο τμήμα με κατατακτήριες, προφανώς επαγγελματίες και οικογενειάρχες που επιθυμούν ένα δεύτερο πτυχίο.

«Υπάρχουν ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις που πρέπει να εξετάσουμε», σημείωσε ο κ. Μάγος, επαναλαμβάνοντας την απόφαση του τμήματος που δήλωσε με ψήφισμά του, κατά των διαγραφών φοιτητών, οι οποίοι μάλιστα δεν επηρεάζουν την ίδια τη λειτουργία του ιδρύματος.

 

«Ακόμη πιο δυσπρόσιτες οι σπουδές»

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Νικήτας Μυλόπουλος, επαναλαμβάνει ότι οι διαγραφές φοιτητών δεν βοηθούν σε κάτι για να εφαρμοστούν. «Αντιθέτως κάνουν το όνειρο των σπουδών ακόμη πιο δυσπρόσιτο. Είναι άδικο αυτό που γίνεται ιδίως αυτή την εποχή με τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες», σχολίασε ο ίδιος.

Νικήτας Μυλόπουλος: «Κάνουν το όνειρο των σπουδών ακόμη πιο δυσπρόσιτο. Είναι άδικο αυτό που γίνεται ιδίως αυτή την εποχή με τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες»

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το τμήμα έχει ήδη ξεκινήσει να ενημερώνει τους φοιτητές που κινδυνεύουν, αν και όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που έγινε, πρόκειται για περιπτώσεις ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα φοιτητές που μπήκαν με κατατακτήριες για ένα δεύτερο πτυχίο ή που έχουν τελειώσει τα μαθήματά τους, έχουν πιάσει δουλειά και δεν έχουν κάνει την πτυχιακή τους για να λάβουν το πτυχίο τους.

 

Αύξηση των αναστολών φοίτησης

Υπό τον φόβο να κινδυνεύσουν με διαγραφές, φοιτητές που είναι κοντά στο όριο, φαίνεται να επιλέγουν να «παγώσουν» τις σπουδές τους. «Φέτος είχαμε αύξηση αιτημάτων διακοπής φοίτησης για έναν χρόνο, που εγκρίναμε στη γενική συνέλευση του τμήματος», παρατηρεί ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Θανάσης Σφουγγάρης.

Θανάσης Σφουγγάρης: «Υπάρχουν φοιτητές που δεν είναι συνεπείς εξαιτίας προβλημάτων υγείας, οικονομικών προβλημάτων, κοινωνικών θεμάτων»

Σύμφωνα με τον κ. Σφουγγάρη, οι φοιτητές δεν θα πρέπει να «μπουν σε ένα τσουβάλι». «Υπάρχουν φοιτητές που δεν είναι συνεπείς εξαιτίας προβλημάτων υγείας, οικονομικών προβλημάτων, κοινωνικών θεμάτων. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για κάθε περίπτωση», ανέφερε.

Δημήτρης Βαφείδης: «Είμαι πολύ επιφυλακτικός για το πώς θα λειτουργήσει ο Νόμος και πώς θα εφαρμοστεί»

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για το πώς θα λειτουργήσει ο Νόμος και πώς θα εφαρμοστεί», το σχόλιο του προέδρου του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Δημήτρη Βαφείδη, ο οποίος παρατηρεί κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων φοιτητών που ζητούν αναστολή φοίτησης για ένα έτος κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αιτήματα διακοπής της φοίτησης για έως και δύο χρόνια, πάντα υπήρχαν, όμως μετά την οικονομική κρίση και εν μέσω ακρίβειας, υπάρχει αύξηση, καθώς οικογένειες δεν μπορούν να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους και ο χρόνος «παγώνει» και προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από διαγραφές.

Ειδοποιητήρια

Ηδη πάντως τα τμήματα προετοιμάζονται. Αναζητούν τους φοιτητές τους που κινδυνεύουν με διαγραφή από Σεπτέμβριο ή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με βάση τα σημερινά δεδομένα και επιχειρούν να τους ενημερώσουν.

Αποστέλλουν ειδοποιητήρια και σε επικοινωνία που έχουν μαζί τους αναζητούν τους λόγους της καθυστέρησης λήψης του πτυχίου τους, σε μία προσπάθεια να τους βοηθήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σε άλλα τμήματα πάντως περιμένουν τις αποφάσεις του Υπουργείου και της Πρυτανείας, πριν επιχειρήσουν να αποτυπώσουν τους «λιμνάζοντες».

 

Απαιτείται συνολική ρύθμιση

«Θα ήταν κρίμα κι άδικο η οριζόντια διαγραφή φοιτητών, ιδίως για όσους βρίσκονται σε μία δύσκολη φάση της ζωής τους, είτε από οικονομικής πλευράς είτε για λόγους υγείας. Δεν είναι σωστό να χάσουν εξαιτίας μιας δυσκολίας που αντιμετωπίζουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το πτυχίο του», σχολιάζει ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Λουκάς Ζαχείλας, αντιμετωπίζοντας θετικά τη ρύθμιση που φέρνει προς συζήτηση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων και ψήφιση στη Βουλή, το Υπουργείο Παιδείας.

Λουκάς Ζαχείλας: «Θα ήταν κρίμα κι άδικο η οριζόντια διαγραφή φοιτητών, ιδίως για όσους βρίσκονται σε μία δύσκολη φάση της ζωής τους, είτε από οικονομικής πλευράς είτε για λόγους υγείας»

Ο ίδιος θέτει όμως ζήτημα συνολικής ρύθμισης για τους φοιτητές που θα ξεπεράσουν και στο μέλλον τον χρόνο των σπουδών τους. «Για όσους φοιτητές χρωστάνε ένα πλήθος μαθημάτων θα πρέπει να δοθεί ένας εύλογος χρόνος να τα περάσουν», προτείνει ο ίδιος.

«Σκοπός των τμημάτων είναι να βοηθήσουμε τους φοιτητές μας να αποφοιτήσουν. Δεν τους χαϊδεύουμε», επεσήμανε.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ, ΠΗΓΗ: taxydromos.gr