Φανή Γεωργολοπούλου: «Οι περισσότερες ηρωίδες της ζωής είναι γυναίκες της διπλανής πόρτας»

Οι ανάσες, οι θυμοί, τα μπουρίνια της, τα παράπονα, οι χαρές και οι λύπες της, τα εύκολα ζυμωμένα με τα δύσκολα της ζωής της. Ο Όλυμπος σημείο αναφοράς στο πέρασμα της. Η ιστορία μιας γυναίκας και ενός από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας, του Λιτόχωρου. «Κάποτε στον Όλυμπο»… Το νέο βιβλίο της Τρικαλινής συγγραφέως Φανής Γεωργολοπούλου είναι ένα βιβλίο τρυφερό, γραμμένο με πολύ ευαισθησία κι αγάπη για όλες εκείνες τις γυναίκες που πάλεψαν για την επιβίωσή τους. «Μια αληθινή ιστορία με κύριο πρόσωπο την Μαρίκα Ξεφτερού και τη δύσκολη ωστόσο ενδιαφέρουσα ζωή της. Μια ζωή με τα πάνω και τα κάτω της, ενώ η ηρωίδα να προσπαθεί να ακροβατεί στα πρέπει και τα θέλω της, στα ανοίγματα και τα κλεισίματα του Ολύμπου» θα μου πει η ίδια η συγγραφέας σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Της Βιβής Μαργαρίτη

-«Κάποτε στον Όλυμπο»… κα Γεωργολοπούλου αυτό είναι το τέταρτο βιβλίο σας.       Μιλήστε μου για αυτό.

Είναι ένα βιβλίο τρυφερό, γραμμένο με πολύ ευαισθησία και αγάπη για όλες εκείνες τις γυναίκες που πάλεψαν για την επιβίωσή τους. Βρέθηκα καλεσμένη στην αυλή μιας υπέροχης γυναίκας της Μαρίκας Ξεφτερού. Αφού πέρασαν τα πρώτα λεπτά αμηχανίας (πρώτη φορά την έβλεπα) έδωσε ένα κλώτσο στο κουβάρι της ζωής της και αυτό άρχισε να ξετυλίγεται και να τυλίγει τον Όλυμπο σε μια περίτεχνη πλέξη.

Μια αληθινή ιστορία που σας εκμυστηρεύτηκαν στη σκιά του Ολύμπου;

Μια αληθινή ιστορία με κύριο πρόσωπο την Μαρίκα Ξεφτερού και τη δύσκολη ωστόσο ενδιαφέρουσα ζωή της. Μια ζωή με τα πάνω και τα κάτω της, ενώ η ηρωίδα να προσπαθεί να ακροβατεί στα πρέπει και τα θέλω της, στα ανοίγματα και τα κλεισίματα του Ολύμπου.

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα;

-Καλώς ή κακώς κουβαλάμε στην πλάτη μας καταβολές και άθελά μας γινόμαστε αποδέκτες καλών ή κακών γεγονότων.

Αν κάποιος κρίνει το δρόμο σου δωσ’ του να φορέσει τα παπούτσια σου… Πόσο σοφή   κουβέντα

-Έτσι είναι κυρία Μαργαρίτη. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι συμβαίνει στις ζωές των άλλων. Πολλές φορές κρίνουμε με ελαφριά συνείδηση έναν άνθρωπο, τη ζωή του ή ένα γεγονός. Μόνον εκείνος που βίωσε ανάλογες και αντίστοιχες καταστάσεις μπορεί να καταλάβει.

Η αγάπη όταν βιάζεται είναι επικίνδυνη;

Η αγάπη όταν βιάζεται γίνεται επικίνδυνη. Παίρνει λάθος μονοπάτι που βγάζει σε αδιέξοδα.

Οι καθημερινές γυναίκες του παρελθόντος μας, αθόρυβες ηρωίδες; Κάπως έτσι είναι και η Μπουλιώ και η Μαρίκα;

Οι περισσότερες ηρωίδες της ζωής είναι γυναίκες της διπλανής πόρτας ή της διπλανής αυλής όπως η Μπουλιώ και η Μαρίκα. Κόρες, μάνες, σύζυγοι μπροστάρισσες φέρνουν το μαντήλι στο χορό των γεγονότων της ζωής τους, αθόρυβες αφανείς ωστόσο ηρωίδες.

Να περιμένουμε σύντομα το επόμενο βιβλίο σας;

Έχω πάντα ανησυχίες και πάντα γράφω. Κάτι υπάρχει αλλά ακόμη οι ρυθμοί του είναι αργοί.


Σχετικά με τη συγγραφέα

Η Φανή Γεωργολοπούλου γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρδίτσας και σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Φλώρινας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία Εφήβων. Λογοτεχνικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά των Τρικάλων.
Βιβλία της.
• Να παίρνει ο αέρας τη ζάχαρι από το ψωμί
• Μέρες βροχής
• Σχετικά με τον Μιχάλη


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Οι ανάσες, οι θυμοί, τα μπουρίνια της, τα παράπονα, οι χαρές και οι λύπες της, τα εύκολα ζυμωμένα με τα δύσκολα της ζωής της. Ο Όλυμπος σημείο αναφοράς στο πέρασμα της. Η ιστορία μιας γυναίκας και ενός από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας, του Λιτόχωρου.