Επίτιμος διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα αναγορεύθηκε ο Παναγιώτης Γιαννάκης

Mε κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η  τελετή αναγόρευσης σε επίτιμους διδάκτορες του Παναγιώτη Γιαννάκη και της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Birmingham, Joan Duda στο νέο αμφιθέατρο του ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα. 

Τιμήθηκαν με τον ανώτατο τίτλο του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την πολυετή προσφορά τους στην παρακίνηση ενασχόλησης νέων και παιδιών με τον αθλητισμό, παρουσία των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου καθώς και του γενικού γραμματέα αθλητισμού  Γιώργου Μαυρωτά.

Η προσφώνηση των τιμώμενων έγινε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Ζήση Μαμούρη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα 30 χρόνια λειτουργίας του έχει ως στόχο την αρμονική του σύνδεση με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και την αριστεία σε όλα τα επίπεδα: στη διδασκαλία, την έρευνα και την συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην Τζόαν Ντούντα, ο πρύτανης τόνισε: «η καθηγήτρια Ντούντα είναι μια από τις πιο αναφερόμενες βιβλιογραφικά ερευνήτριες στις αθλητικές επιστήμες, με πάνω από 300 άρθρα, κεφάλαια βιβλίων και δύο βιβλία δημοσιευμένα και περισσότερες από 32.000 παραπομπές». Είναι διεθνώς γνωστή, πρόσθεσε, «για την εξειδίκευσή της σχετικά με την παρακίνηση και τους παράγοντες που καθορίζουν την προσκόλληση και τη βέλτιστη ανθρώπινη λειτουργία σε χώρους φυσικής δραστηριότητας και γενικά σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανθρώπινη απόδοση, όπως ο αθλητισμός, η άσκηση και οι τέχνες».

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, συνέχισε ο πρύτανης κ. Μαμούρης, «είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει ο Ελληνικός αθλητισμός και η Ευρωπαϊκή καλαθοσφαίριση. Έχει κατακτήσει τίτλους σε κορυφαίο επίπεδο σε επίπεδο συλλόγων αλλά και εθνικών ομάδων και έχει διακριθεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση έχει συμμετάσχει τόσο ως αθλητής και όσο και ως προπονητής. Είναι ο μόνος που έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ και ως αθλητής και ως επικεφαλής προπονητής».

Για να καταλήξει τονίζοντας:

» Ως παίκτης όσο και ως προπονητής, τόσο με τις πράξεις όσο και με της δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Γιαννάκης έχει αναδείξει τις αξίες της μέγιστης προσπάθειας, συνεχούς βελτίωσης, συνεργασίας και συνοχής ομάδας ως προϋποθέσεις της αριστείας στον αθλητισμό αλλά και της δια βίου άθλησης για υγεία. Με το παράδειγμά του παρακίνησε εκατομμύρια νέα παιδιά να υιοθετήσουν την άθληση ως τρόπο ζωής».

«Έχοντας το καπέλο του ακαδημαϊκού αλλά και του ανθρώπου του αθλητισμού μπορώ να καταλαβαίνω πόσο μπορεί να βοηθήσει η επιστήμη τον αθλητισμό», τόνισε ο Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς, για να προσθέσει:

«Ο συνδυασμός εκπαίδευσης και έρευνας που υπάρχει στο πανεπιστήμιο είναι αυτός που το κρατάει συνεχώς ζωντανό και το εξελίσσει. Και όσο εξελίσσονται οι γνώσεις στον αθλητισμό, τόσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερα πράγματα μπορούμε να συνδυάσουμε. Και το νέο, η καινοτομία, είναι πλέον στο να συνδυάζεις πράγματα, όχι να «σκάβεις» αποκλειστικά στο αντικείμενό σου».

Ο ίδιος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με μια ιστορία «για ένα από τα αθλητικά του είδωλα, τον Παναγιώτη Γιαννάκη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το θέμα της ομιλίας του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν «προσήλωση στο στόχο», όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως «όταν ήταν νεαρός προσπαθούσε να έχει συγκέντρωση σε αυτό που αγαπούσε». «Το πρώτο στοιχείο, που πρέπει πραγματικά κάποιος να έχει, για να αποκτήσει συγκέντρωση στο στόχο, να αγαπάει αυτό που κάνει», επισήμανε ο κ. Γιαννάκης.

Από την διάλεξη της Joan Duda και Α. Παπαιωάννου την οποία παρακολούθησε αλλά και συμμετείχε ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τίτλο «ενδυνάμωση του κλίματος της ομάδας» από το papa project.

Στο εργαστήριο ψυχολογίας της άσκησης και ποιότητας ζωής του ΤΕΦΑΑ ΠΘ ξεναγήθηκαν   ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο γενικός γραμματέας αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς από τον Διευθυντή του εργαστηρίου και Κοσμήτορα , Αθανάσιο Παπαιωάννου .
Μέλη που εργαστηρίου παρουσίασαν τη δουλειά τους και μάλιστα  δοκίμασαν το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που δημιούργησαν μέλη του εργαστηρίου με επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Γ. Θεοδωράκη, στα πλαίσια του προγράμματος VRADA.
Οι προσκεκλημένοι  γνώρισαν επίσης φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων
«ψυχολογία φυσικής αγωγής» και European master in sport and exercise psychology στα οποία φιλοξενούνται φοιτητές από 12 χώρες του κόσμου. Βιβλία αθλητικής ψυχολογίας Καθηγητών του εργαστηρίου, δωρίστηκαν στον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά.

Στο αμφιθέατρο του ΤΕΦΑΑ, ο  Παναγιώτης Γιαννάκης με τους φοιτητές και φοιτήτριες ειδικοτήτων του Σχολής.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με τα μέλη της Ειδικότητας Καλαθοσφαίρισης και του Εργαστηρίου  Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ