Λίγο έξω από τις Σέρρες βρίσκεται ένα ιστορικό και ξεχωριστό μοναστήρι
Ο κεντρικός ναός είναι λιθόχτιστος, με πολλές και σπάνιες τοιχογραφίες, ενώ το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται από το 1804.
Από το 1457 ως το 1462 στη μονή μόνασε ο πρώτος Πατριάρχης, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, Γεννάδιος Σχολάριος, ο οποίος έμεινε εκεί ως το θάνατό του. Από το 1894 έως το 1901 διετέλεσε επίσημος εκπρόσωπος της μονής ο Άγιος Γρηγόριος ο Ωρολογάς, ο μετέπειτα εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Κυδωνιών Μικράς Ασίας, ο οποίος ταυτόχρονα εκείνα τα έτη υπηρετούσε ως ιεροκήρυκας και καθηγητής του Γυμνασίου Σερρών.
Το 1917 η πλούσια βιβλιοθήκη της μονής λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους, οι οποίοι έστειλαν στη Βουλγαρία 24 Ευαγγέλια, 200 σπάνια χειρόγραφα σε χαρτί, 1500 παλιά βιβλία, και πολλά πολύτιμα ιερά αντικείμενα. Οι Βούλγαροι απέσπασαν παράνομα όχι μόνο τα κειμήλια της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, αλλά και πλήθος έτερων ελληνικών κειμηλίων από τη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης της Μητροπόλεως Δράμας, τη Μονή Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης και τη Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Ιερές Μητροπόλεις καθώς και οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διατυπώσει επισήμως αίτημα για την επιστροφή των κλαπέντων ελληνικών κειμηλίων.
Το Καθολικό της μονής αποτελεί σπάνιο μνημείο βυζαντινής αγιογραφίας, και οι τοιχογραφίες αποδίδονται στον Μακεδόνα αγιογράφο Μ. Πανσέληνο. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες είναι αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της ηγουμενίας του Ιωακείμ και ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητα και τον ρεαλισμό τους. Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο της μονής είναι αναρτημένες, δεξιά κι αριστερά, οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας, που προέρχονται από το αρχικό τέμπλο του καθολικού και μαζί με το πρώτο στρώμα τοιχογραφιών της Ενάτης αντιπροσωπεύουν την τέχνη της ακμής των Παλαιολόγων.