Μία ιδιαίτερα μεγάλη έκταση καταπράσινης και τρυφερής τσουκνίδας, εντοπίστηκε πρόσφατα στο πλατανόδασος της Οιχαλίας, όπου την εποχή αυτή υπάρχει έντονη υγρασία και αρκετός ήλιος.
Οι φωτογραφίες του Χρήστου Μπουλούμπαση, πρώην διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, είναι εντυπωσιακές. Η έκταση είναι τεράστια και είναι από τις σπάνιες τέτοιες εικόνες που έχουμε αντικρύσει.
“Η τσουκνίδα κατάγεται από την Ευρώπη αλλά συναντάται τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και στη σημερινή εποχή και σε άλλες ηπείρους και χώρες σε 500 διαφορετικά είδη. Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια θεωρείται φαρμακευτικό βότανο για πολλές παθήσεις. Φημίζεται για την ιδιαίτερη και πλούσια γεύση της και ο λαός μας τη χρησιμοποιεί για την παρασκευή πίτας, σαλάτας, κεφτέδων, αφεψημάτων, σούπας κ.ά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο, λιπαρά οξέα, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο κ.ά.” μας λέει ο ίδιος και συμπληρώνει “Στη Θεσσαλία ευδοκιμεί σχεδόν όλο τον χρόνο σε όλες τις περιοχές και αξιοποιείται κυρίως για την παρασκευή της Θεσσαλικής τσουκνιδόπιτας. Συνήθως είναι αυτόφυτη σε πάρκα, άλση και λιβάδια αλλά μπορεί και να καλλιεργηθεί σε κήπους. Προτιμάται, όμως, η άγρια τσουκνίδα η οποία ευδοκιμεί σε δάση μακριά από μολυσμένες περιοχές. Μια τέτοια, ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης καταπράσινης και τρυφερής τσουκνίδας, εντοπίστηκε πρόσφατα στο πλατανόδασος της Οιχαλίας, όπου την εποχή αυτή υπάρχει έντονη υγρασία και αρκετός ήλιος”.
