Ένας Τρικαλινός μας… ταξιδεύει στη Βιέννη, τη λαμπερή πρωτεύουσα της Αυστρίας

Κείμενο και photo by sakis n.tziatzias

Έχουν γραφτεί πολλά για αυτήν την πανέμορφη πόλη της κεντρικής Ευρώπης. Η πόλη με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στο κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια, η πόλη της κλασικής μουσικής, της όπερας, της τέχνης, των διεθνών συνεδρίων και πολλά άλλα…. αυτό που θα πω εγώ είναι ότι κάθε ταξιδιώτης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να την επισκεφτεί μία φορά στην ζωή τού και είναι σίγουρο ότι θα τον κερδίσει από την πρώτη στιγμή με το αρχοντικό της στυλ…

Η Βιέννη είναι μια πόλη 1.800.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της Αυστρίας κι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια τού Δούναβη… Συνδέεται σιδηροδρομικά κι οδικά με όλες τις πόλεις τής κεντρικής Ευρώπης κι αποτελεί οικονομικό, πολιτικό κ πολιτισμικό κέντρο τής χώρας.

Αξιοθέατα:

Εδώ πραγματικά δεν ξέρεις από πού ν’ αρχίσεις την περιήγησή σου… Είναι τόσο πολλά αυτά που έχεις να δεις που το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι μία αξιολόγηση αυτών που σέ ενδιαφέρουν περισσότερο… Εγώ θα προτείνω αυτά που πρέπει να δεις όπως και  να έχει…

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα τής πόλης είναι γύρω από το διάσημο δακτυλίδι τής όπως λέγεται η Karntner ring… Ξεκινάμε την περιήγηση από το ανάκτορο Belvedere μέσα στο οποίο βρίσκονται έργα διάσημων αυστριακών ζωγράφων… τόσο το κτήριο όσο και  οι κήποι την άνοιξη είναι εντυπωσιακοί.

Βγαίνοντας από τούς κήπους εντύπωση μας κάνει το Σοβιετικό πολεμικό μνημείο…

Aμέσως μετά φτάνουμε στη διάσημη Karlsplatz με την εντυπωσιακή karlskirche σήμα κατατεθέν τής Βιέννης.

H Karlsplatz είναι το κέντρο τής Βιέννης… Eδώ αλλάζουν όλες σχεδόν οι γραμμές του μετρό και του τραμ…Εδώ βρίσκεται και η  διάσημη όπερα τής Βιέννης.

Συνεχίζοντας την περιήγηση φτάνουμε στην πλατεία της Μαρίας Θηρεσίας όπου δεσπόζει το ομώνυμο άγαλμα και τα δίδυμα κτήρια, ένα εκ των οποίων στεγάζει το μουσείο φυσικής ιστορίας. Στην πάνω πλευρά τής πλατείας είναι η museum quarter και στην κάτω η ιστορική Heldenplatz….

Η βόλτα μας συνεχίζεται και ξαφνικά νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στην ακαδημία Αθηνών!!!! Δεν κάνουμε λάθος είναι το κτήριο τού αυστριακού κοινοβουλίου, πιστό αντίγραφο τής Ακαδημίας Αθηνών. Απέναντι από το κοινοβούλιο είναι ο κήπος του λαού που προσφέρεται για καφέ και χαλάρωση. Ήρθε η ώρα να φτάσουμε στο διάσημο δημαρχείο της Βιέννης  στην πλατεία τού οποίου γίνεται το χριστουγεννιάτικο παζάρι κι ο μεγάλος χορός τής Πρωτοχρονιάς. Όλα αυτά τα κτήρια το βράδυ δίνουν ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό χρώμα στην πόλη…

Το δεύτερο κομμάτι της Βιέννης που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κάποιος είναι το ιστορικό της κέντρο με τούς μεγάλους πεζόδρομους. Ξεκινώντας τη βόλτα μας από την Statsoper (όπερα) περπατάμε στο μεγάλο κεντρικό πεζόδρομο, την πασίγνωστη Karntner srasse, η οποία οδηγεί στο ναό του Αγίου Στεφάνου και την Stefhansplatz, σημείο συνάντησης κι αναφοράς της πόλης…. Θα σταθούμε λίγο στο ναό του Stefhansdom που κατασκευάστηκε από τη δωρεά του Νικόλαου Δούμπα, ενός Έλληνα που μεγάλωσε στην Βιέννη. Αξίζει να επισκεφτείς το εσωτερικό του ναού και να ανέβεις με το ασανσέρ στον τρούλο όπου θα δεις όλη την πόλη σχεδόν από ψηλά… Εντύπωση επίσης προκαλούν οι κατακόμβες τού ναού…

Βγαίνοντας από το ναό συνεχίζουμε τη βόλτα μας στην Graben, τον πιο διάσημο πεζόδρομο της πόλης, όπου δεσπόζει το μνημείο της πανώλης, μέχρι την Kohlmarkt τον πεζόδρομο με τούς ακριβούς οίκους μόδας και κοσμημάτων.

Στο βάθος θα νιώσουμε δέος στην Michaelplatz βλέποντας το παλάτι τής πριγκίπισσας Σίσσυ που πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία.

Αξίζει να επισκεφτείτε το εσωτερικό του όπου όλα τα αντικείμενα έχουν μείνει άθικτα από εκείνη την εποχή….
Αφήσαμε για το τέλος τα αξιοθέατα εκτός Karntner ring τα οποία χρειάζονται μετρό για να μετακινηθείς. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης και ίσως το πιο σημαντικό παλάτι της κεντρικής Ευρώπης είναι το Schloss Schonbrunn το οποίο επιβάλλεται να το επισκεφτείτε και να αφιερώσετε το χρόνο σου μαζί με τούς υπέροχους κήπους. Αξίζει να περπατήσετε ψηλά ως το café Gloriette και να θαυμάσετε τούς κήπους κι αν έχετε χρόνο επισκεφτείτε τον ζωολογικό κήπο που βρίσκεται εκεί από την εποχή της αυτοκρατορίας.
Φεύγοντας κάντε ένα πέρασμα από το standtpark όπου υπάρχει το άγαλμα του Γιόχαν Στράους και περάστε απέναντι στο Dunau city στην περιοχή με τα μεγάλα εμπορικά και τους ουρανοξύστες.

Ποτέ και πως να πάτε

Εδώ οι απόψεις διίστανται… Έχω επισκεφτεί την Βιέννη τόσο στις γιορτές, όσο και  τέλος άνοιξης. Τον χειμώνα το κρύο δεν υπάρχει (!!!), σου κόβει την ανάσα… Δεν είναι μόνο τα μείον στη θερμοκρασία, είναι ο παγωμένος αέρας των Άλπεων που είναι σχεδόν μόνιμος και δυσκολεύει τις μετακινήσεις.  Θα πρότεινα να πάτε στο τέλος της άνοιξης η στις αρχές του φθινοπώρου για να θαυμάσετε μια καταπράσινη πόλη και να απολαύσετε τους περιπάτους στο κέντρο και τα αξιοθέατα.

Ο καλύτερος τρόπος να πας στην Βιέννη είναι με το αεροπλάνο, τόσο από Αθήνα, όσο κι από Θεσσαλονίκη. Μάλιστα αυτή τη στιγμή για τέλος Απριλίου και Μαΐου υπάρχουν εισιτήρια που κοστίζουν μόλις 30-40 ευρω μετ’ επιστροφής για απευθείας πτήσεις…

Πού να μείνετε

Ένα καλό δίκλινο σε ξενοδοχείο με πρωινό εκτός Karntner ring στοιχίζει γύρω στα 80-100 ευρώ ανάλογα με την εποχή. Το βασικό που θα κοιτάξετε είναι να υπάρχει στάση μετρό κοντά σάς για να είστε σε πέντε λεπτά στο κέντρο κι όπου επιθυμείτε… Μία δική μου πρόταση είναι στην περιοχή τού Hautbanhof και του Belvedere.

Μετακινήσεις

Η μετακίνηση στην Βιέννη είναι απόλαυση… Υπάρχει ένα τέλειο σύστημα μετρό και  τραμ που σε οδηγεί παντού γρήγορα και πανεύκολα. Προμηθευτείτε την κάρτα απεριόριστων διαδρομών ανάλογα με τις μέρες που θα μείνετε, η την Vienna card η οποία παρέχει κι έκπτωση στα διάφορα αξιοθέατα. Επίσης με το σιδηροδρομικό δίκτυο μπορείτε να επισκεφτείτε άλλες πόλεις τις κεντρικής Ευρώπης και της Αυστρίας γρήγορα και πανεύκολα… Αν έχετε χρόνο αφιερώστε μια μέρα στην Μπρατισλάβα,  μόλις πενήντα λεπτά από το κέντρο τής Βιέννης

Αγορές

Η Βιέννη είναι γεμάτη εμπορικά καταστήματα και οίκους μόδας με…  τσιμπημένες τιμές. Πέρα από τους πεζόδρομους στο κέντρο επισκεφτείτε την Mariahilfer strasse, τον πιο εμπορικό δρόμο τής κεντρικής Ευρώπης.

Διασκέδαση-φαγητό

Η Βιέννη είναι η πόλη τού καφέ… Επισκεφτείτε ένα από τα κεντρικά κλασικά καφέ της πόλης κι απολαύστε τον τοπικό τους καφέ, κάτι σαν φρέντο η καπουτσίνο, είναι υπέροχος!!! Θα πω δοκιμάστε την zach torte μόνο κ μόνο για να πείτε ότι το κάνατε… Η γνώμη μου δεν χάνετε τίποτα… Είναι το τοπικό τους γλυκό, αυτό που έτρωγε ο αυτοκράτορας… Οπωσδήποτε θα αναζητήσετε τα κελάρια που βρίσκονται τρία πατώματα κάτω από την γη κι απολαύστε την αυστριακή κουζίνα. Επίσης φάτε άφοβα τα wust από τις καντίνες του δρόμου…

Για ποτό θα σας πρότεινα τα ατμοσφαιρικά sky bar και Das loft bar restaurant που βρίσκονται στις οροφές εμπορικών κέντρων στον 7ο κ 18ο όροφο αντίστοιχα

Τέλος είτε έχετε παιδιά μαζί, είτε όχι, ξεχαστείτε και περάστε όμορφα στο ψυχαγωγικό πάρκο του prater όπου βρίσκεται και το madame tessauds.

Εύχομαι να απολαύσετε το ταξίδι σας… Οι κρίσεις μου και οι υποδείξεις μου είναι εντελώς υποκειμενικές και προέρχονται από τα ταξίδια μου στη συγκεκριμένη πόλη.