Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ήδη γνωστό ότι μπορούν να βλάψουν την καρδιά. Πότε όμως ο κίνδυνος γιγαντώνεται;
Νεότερη μελέτη επισημαίνει ακόμη ένα παράγοντα που όταν συνδυάζεται με τον καύσωνα αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος.
Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Circulation, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών με την ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ, που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή ατόμων, λόγω της καρδιακής προσβολής.
Η εν λόγω έρευνα, αναλύοντας δεδομένα από μία μόνο κινεζική επαρχία για πέντε χρόνια, διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου θανατηφόρων εμφραγμάτων και των ημερών που χαρακτηρίζονται από ακραία ζέστη, ακραίο κρύο ή υψηλά επίπεδα σωματιδίων στον αέρα.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης αύξηση των θανάτων από έμφραγμα κατά τη διάρκεια εξαιρετικά θερμών περιόδων στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και στους ηλικιωμένους ενήλικες σε σύγκριση με τους νεότερους. Ο κίνδυνος, μάλιστα, θανατηφόρων καρδιακών προσβολών εντείνεται όσο διαρκεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Ειδικότερα, η κινεζική ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 200.000 θανάτους από καρδιακή προσβολή. Οι θάνατοι αυτοί σημειώθηκαν στην επαρχία Jiangsu της ανατολικής Κίνας -μια περιοχή με τέσσερις διαφορετικές εποχές και ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και επιπέδων ρύπανσης- μεταξύ του 2015 και του 2020.
Η πλειοψηφία των θανάτων αφορούσε ηλικιωμένους ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας 77,6 ετών, ενώ πάνω από τους μισούς (52%) ήταν 80 ετών και άνω. Η μελέτη συμπεριέλαβε και την έκθεση σε μικροσωματίδια με μετρήσεις σε κάθε ημέρα θανάτου και την προηγούμενη ημέρα, αλλά και τις ακραίες θερμοκρασίες.
Οι ημέρες με καταγεγραμμένους θανάτους από καρδιακή προσβολή συγκρίθηκαν με ημέρες ελέγχου – άλλες ημέρες του ίδιου μήνα και της ίδιας εργάσιμης ημέρας.
Σε σύγκριση με τις ημέρες ελέγχου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανατηφόρων καρδιακών προσβολών αυξήθηκε κατά το ένα πέμπτο (18%) κατά τη διάρκεια διήμερων καύσωνων, με τον κίνδυνο να κλιμακώνεται με τη θερμοκρασία και τη διάρκεια. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος ήταν 74% υψηλότερος κατά τη διάρκεια καύσωνα διάρκειας τεσσάρων ημερών.
Ειδικότερα, από το σύνολο των 202.678 θανάτων από καρδιακή προσβολή, οι 6.417 (3,2%) συνέβησαν κατά τη διάρκεια καύσωνα με θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 33°C – 40,4°C για τρεις ή περισσότερες ημέρες.
Ομοίως, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν κατά 4% υψηλότερος κατά τη διάρκεια διήμερων ψυχρών εισβολών με θερμοκρασίες 0,7°C έως 4,7°C, με κλιμάκωση με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τη διάρκεια.
Θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι ο κίνδυνος θανατηφόρων καρδιακών προσβολών διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια τετραήμερων καύσωνων σε συνδυασμό με επίπεδα ρύπανσης από μικροσωματίδια άνω των 37,5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης από μικροσωματίδια κατά τη διάρκεια ψυχρής περιόδου δεν αύξησαν ομοίως τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή.
Οι Κινέζοι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη στοχεύουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματά τους για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων από καρδιακή προσβολή και συνιστούν σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τον μολυσμένο αέρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα.
ygeiamou.gr